4 lucruri pe care trebuie sa le stii inainte sa iti iei un animal de companie
Fie ca te gandesti sa cumperi un pui sau privirea blanda a unui animal de la adapost te-a impresionat si vrei sa il adopti, decizia de a-ti face un prieten pe patru picioare va fi intotdeauna un pas care iti va schimba viata in bine. Vei avea mereu pe cineva care se bucura atunci cand te intorci acasa, iar daca e vorba de un catel, vei avea o companie placuta pentru plimbarile tarzii.
E bine, insa, sa te gandesti dinainte daca stilul de viata pe care il ai, apartamentul tau sau situatia financiara iti vor permite sa ingrijesti un patruped. Chiar daca sunt necuvantatoare, animalele de companie au sentimente si sufera atunci cand simt ca sunt ignorate, asa ca afla daca e un moment potrivit pentru a-ti mari familia cu un membru cu patru picioare.
Intreaba proprietarul daca ai voie sa aduci animale
Daca locuiesti intr-un apartament inchiriat, trebuie sa iei legatura cu proprietarul acestuia si sa il intrebi daca are ceva impotriva animalelor de companie. E posibil sa fi cumparat de curand mobila noua si nu vrea sa riste siguranta acesteia. Pisicile pot distruge marginea canapelelor, perdelele sau chiar peretii, iar cateii pot pata parchetul si pot rupe picioarele scaunelor, din cauza plictiselii, asa ca anunta inainte de a cumpara sau adopta animalutul. In felul acesta, poti evita un abandon al acestuia si o trauma asupra lui.
Fii sigur ca iti permiti sa il intretii
In afara de hrana, un animal de companie mai are nevoie de multe altele, ceea ce inseamna ca trebuie sa fii pregatit sa cheltuiesti mai multi bani lunar. Deparazitarea interna si cea externa, vaccinurile, vizitele periodice la medic pentru controale de rutina sau in cazul in care apar complicatii, patut, jucarii, nisip (in cazul in care vrei sa iei o pisica), lesa si ham (daca te gandesti la un catel), scutecele pentru primele saptamani de viata (cand nu ai voie sa scoti catelul la plimbare), cosmetica periodica (taiatul unghiilor, curatarea urechilor sau a glandelor), toate acestea trebuie luate in calcul inainte sa aduci animalul de companie acasa. In cazul tratamentelor, e bine sa stii ca pot fi mult mai scumpe decat in cazul pacientilor umani.
Ai suficient timp?
Daca vrei sa iti iei o pisica, atunci timpul petrecut cu ea nu trebuie sa fie foarte mare, cateva minute pe zi sunt suficiente pentru o sesiune de mangaiat sau una de pieptanat. Daca esti pasionat de caini, lucrurile stau altfel. Un catel sanatos iti va cere de mai multe ori pe zi sa te joci cu el, sa iesiti la plimbare, sa il alinti si sa petreceti timp impreuna. E cunoscut faptul ca si cateii pot intra in depresie, daca stau prea multe ore singuri, asa ca nu fi egoist, daca nu ai suficiente ore libere pe zi. Daca ai un job care nu iti permite sa ajungi mai devreme acasa, gandeste-te de doua ori, ai putea sa ii faci mai mult rau decat bine patrupedului.
Va avea nevoie de un prieten?
Unele specii de animale nu pot trai decat in cuplu sau alaturi de un prieten, altfel e posibil sa devina depresivi si sa se autodistruga fizic. De exemplu, pisicile sunt solitare, insa daca mai are o prietena, va avea cu cine sa se joace pana ajungi tu acasa. Nici cateii nu au neaparata nevoie de un companion, insa un alt animal, chiar si o pisica, cu care sa doarma in timpul zilei l-ar ajuta mai usor sa treaca peste orele grele pentru el in care tu nu esti acasa. Daca esti pasionat de animale de companie mai putin obisnuite, afla ca dihorul este unul dintre cele care poate ajunge sa se sinucida de singuratate, asa ca nu lua niciodata unul singur. Au fost inregistrate si cazuri ale papagalilor care si-au smuls complet penele, din cauza ca se simtea singur.
Un animal de companie poate fi o binecuvantare in casa, dar numai daca iti permiti, din toate punctele de vedere, sa il intretii. Cantareste bine conditiile de mai sus si vezi daca esti pregatit sa iti daruiesti inima unei necuvantatoare.
Sursa foto: shutterstock.com
Postat de: A-Editor Joi, 19 Octombrie 2017
animale de companie
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
Prima librarie virtuala de carti electronice. Au inceput vanzarile de carte digitala pe CorectBooks!
citeste si comenteaza
comentarii:
- Creeaza o ambianta Zen intr-un Sushi Bar: idei de amenajare si decor
- Ergoterapia si Parkinson: Cum sa imbunatatesti calitatea vietii prin activitati zilnice
- Microfoanele lavaliera vs. microfoanele shotgun: care este mai potrivit pentru podcast?
- Stilouri Pelikan: ce sa alegi pentru copilul tau?
- De ce sa alegi produse de carmangerie provenite de la ferme certificate?