Fluturii, un barometru al biodiversitatii
Desi a venit toamna, ne bucuram inca de zile frumoase care ne permit sa ne petrecem timpul in gradina, pe terasa sau in mijlocul naturii. Iar printre minunatiile care se lasa inca admirate de privirile noastre, sunt fluturii, printre putinele insecte ce ne starnesc incantarea. Si totusi, constatam cu mirare ca de la an la an ii vedem tot mai rar in spatiile verzi din agitatia orasului si ca doar departe de aceste surse de poluare ii putem admira in toata splendoarea lor. Intr-adevar, fluturii sunt, dupa cum au constat cercetatorii, un barometru ce nu trebuie trecut cu vederea, al sanatatii mediului si implicit al biodiversitatii.
De ce sunt fluturii atat de importanti?
In primul rand, in stadiul de larva, sau mai pe intelesul tuturor, de omida, fluturii sunt o importanta sursa de hrana pentru o multime de pasari si chiar pentru unele mamifere. Iar odata ce au capatat aripi, ajuta la polenizarea plantelor care altfel nu ar putea face fructe si apoi seminte.
Cum atragem fluturii in gradina noastra?
Experti in ale gradinaritului ne indeamna sa ne folosim de unele trucuri pentru a face gradina noastra cat mai primitoare pentru pretentioasele insecte atat de sensibile la factorii poluanti. Cum fluturii iubesc zaharul si apa, ar trebui sa nu lipseasca din gradina noastra plante care ii atrag in mod deosebit, atat prin continutul bogat in nectar, cat si prin forma sau culoare. Fluturii prefera florile cu corole bogate si pe cele in nuante de albastru, purpuriu si mov, asa ca plantati cat mai multe soiuri si cat mai variate. Dar asta nu e tot, caci pentru a profita din plin de prezenta acestor mici zburatoare, ar trebui sa va amplasati gradina undeva departe de zgomotul strazii, de locurile de joaca sau de orice alta sursa care atenteaza la linistea lor. Iar daca tot v-ati chinuit atat ca sa va amenajati o gradina de vis, nu folositi sub nicio forma pesticide care nu ar face decat sa se duca de rapa tot efortul depus. Suplimentar, sau pentru mai multa siguranta, puteti unge trunchiurile copacilor si pietrele cu o solutie alcatuita din banane coapte, melasa, bere si zahar semirafinat care va atrage o multime de fluturi.
Spuneam ca fluturilor le place si apa, asa ca pentru bucuria lor dar si pentru incantarea ochilor nostri, nu ar fi rau sa amenajati si un mic bazin, sau dupa posibilitati, un helesteu care ar atrage pe langa fluturi, o multime de alte insecte si mici vietuitoare. Daca nu, e de ajuns si o cutie din lemn umpluta cu nisip ce trebuie mentinut umed in permanenta.
Cred ca aceste mici eforturi merita facute, atata timp cat rasplata ne vor fi vizitele repetate ai acestor printi ai florilor. Caci asa cum nu ne putem imagina o gradina fara flori, la fel de greu de conceput sunt florile fara fluturi.
Postat de: Anca-Magurean Sâmbătă, 18 Septembrie 2010
fluturi, mediu, sanatate, omida, casa si gradina
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Transformarea pielii cu retinal: ingredientul de 10 ori mai puternic decat retinolul
- Top 5 motive pentru care anvelopele de vara Barum sunt o alegere excelenta
- Cum sa-ti rambursezi creditul mai rapid: strategii eficiente
- Ce sa porti la o conferinta de afaceri: idei de tinute office chic
- Costul fatetelor dentare: cum poti sa iti planifici financiar pentru un zambet perfect?