Despre pasiuni, despre hobby-uri

Pasiunea pentru ceea ce faci este deschizatorul drumului catre realizare. De aceea este foarte important sa iti placa ce faci, cu atat mai mult cu cat, atunci ai si rezultate multumitoare.

Demersul acesta catre un drum pe care sa mearga cu placere este necesar inca in primii ani de viata ai copilului. Fiecare parinte ar trebui sa acorde atentie lucrurilor care il atrag pe cel mic, sa il sprijine in intreprinderea acestora si sa ii sustina pasiunea.

Pasiunea este motorul realizarilor, este combustibilul care iti da energie sa mergi mai departe cu actiunile pe care doresti sa le intreprinzi si este, deopotriva, mai importanta decat un plan. Pentru ca ofera resursele necesare actiunii si realizarii, asemeni unei potiuni magice.

Din pacate, cei mai multi parinti nu tin cont de pasiunile copiilor si, pe langa faptul ca ii departeaza de acestea, le si insufla pasiunile personale si ajung, treptat, sa le impuna ce sa faca. Foarte multi parinti refuza sa accepte alegerile copiilor si refuza sa accepte ca acestia au alte pasiuni si interese decat cele la care ei se asteapta sau pe care si le doreau pentru cei mici.

In cautarea unei directii, copilul trebuie sa fie sprijinit, nu criticat

Din nou, insa, parintele are tendinta sa critice alegerea copilului, sa o considere “gresita”, “ nepotrivita” sau “ lipsita de sens”. In acest moment intervin si asteptarile parintelui in ce priveste copilul, iar drumul se schimba. Parintele impune copilului ce “trebuie” sa faca pentru a fi “bine”. In felul acesta, multi copii sunt indepartati de pasiunea lor si incep, mai intai, sa se angreneze in activitati alese de parinti, care pe ei ii obosesc si care le displac profund, iar mai apoi sa studieze domenii in neconcordanta cu dorintele lor, doar pentru a nu-si dezamagi parintii si a nu le spulbera asteptarile.

In urma acestui proces va rezulta un adult obosit, dezamagit de jobul sau, nemultumit de viata sa, trist, anxios, permanent debusolat.

 

In timp ce parintele va fi mandru ca are un “copil model” care a urmat ceea ce a dorit el, copilul “model” va fi un inivid care traieste viata altora, dupa modelul lor, dupa asteptarile lor. Realizeaza, intr-un final, ca nu traieste pentru sine si in concordanta cu ce ii doreste si cu ce este, pana la urma, si isi pune problema de a fi prea tarziu pentru schimbare.

Tarziu nu este niciodata pentru ce ne dorim cu adevarat, insa debusolarea si teama de schimbare ne pot tine in loc.

 

Lectia pe care o are parintele de invatat este aceea ca fiecare are dreptul si datoria de a-si trai viata asa cum ii place, asa cum ii face bine si toate acestea neinsemnand ca  greseste undeva, cu ceva. Parintele trebuie sa invete ca un copil trebuie sa creasca liber, sprijinit in ceea ce este bun si sustinut pe drumul ales de el insusi. Nu putem alege noi pentru ceilalti cata vreme nu le si traim viata. Si nu le-o traim; aceasta inseamna ca atata vreme cat nu le traim viata, nu le detinem sentimentele si nu ne luptam noi cu trairile lor deci nu avem nici dreptul de a le impune ce ne dorim noi pentru ei.

Pasiunea sta la baza excelentei!

Cata vreme copilul va studia ce il intereseaza, va studia cu placere. Va face performanta, va avea realizari si va invata cu drag. Pentru ca va conta pentru el tot ceea ce asimileaza. In felul acesta, si notele vor fi mari, iar drumul se va deschide cu succes.

Parintele trebuie sa inteleaga ca atata vreme cat copilul studiaza ce il intereseaza, va avea rezultate si va fi la inaltime. Cata vreme copilul va studia in conformitate cu alegerile parintelui, nu doar ca rezultatele vor intarzia sa apara, dar performantele vor lipsi sau vor lasa de dorit. Procesul acesta il va nemultumi si pe copil dar si pe parintele care nu intelege de ce” copilul nu invata bine”. Raspunsul este simplu: nu ii place, se chinuieste, nu da randament.

Este esential, pentru un drum reusit si implinirea ambelor parti, ca parintele sa accepte ceea ce isi doreste copilul, ceea ce ii face bine, la ce este bun si sa il sustina in acest proces. Din el va rezulta reusita.

Cea mai importanta lectie, in viata, este insasi intelegerea a ceea ce suntem noi, ca oameni. In momentul in care intelegem acest aspect, intelegem toate celelalte amanunte aferente si nimic nu mai este atat de greu de inteles si acceptat la ceilalti.

Sustine pasiunea copilului tau si ajuta-l sa o transforme intr-o cariera de succes!

Nota obtinuta:
10 (4 voturi)
2044 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Sorina-Corneanu Marți, 08 Decembrie 2015

Etichete pentru acest articol:

pasiuni, hobby, pasiuni copii


S-ar putea sa va intereseze si:

Uneori este dificil sa te simti fericita la locul de munca. Poate ca jobul nu te [..]
citeste si comenteaza
Fiecare dintre noi avem cel putin un card de credit. Avem beneficii de pe urma lui sau [..]
citeste si comenteaza
Biroul femeilor difera cu mult fata de cel al barbatilor, asadar trebuie sa fim mereu [..]
citeste si comenteaza
Femeia si banii In ultimul timp auzim tot felul de lucruri despre femei, cariera, bani, [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Iti place teatrul? Este o pasiune neimplinita sau pur si simplu vrei sa gasesti o noua modalitate [..]
citeste si comenteaza
Alegerea unei diete cu continut scazut de grasimi ar putea creste de fapt riscul de deces timpuriu [..]
citeste si comenteaza
Esti frumoasa. Si prin urmare, meriti sa te pui in valoare cum se poate mai bine! Pentru ca stim ca [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate