Arta in educatie

Arta, pe langa minunatul fapt de a ne aduce impreuna si de a ne ajuta sa dezvoltam empatia atat de necesara in relatiile interumane este un factor indispensabil unei vieti sanatoase din punct de vedere cultural si, pana la urma, social. Muzica, pictura, teatrul, filmul si toate celelalte arte adiacente ne spun prin mijloace speciale, artistice, povesti din istorie, povesti despre noi, povesti despre civilizatii si, bineinteles, legatura dintre ele.

Afla chiar aici mai multe: despre dezvoltarea prin arta

Inainte de toate, insa, arta uneste, imagineaza, dezvolta gandirea creativa si critica, intareste increderea in sine si imbunatateste motivatia si lucrul in echipa.

 

De ce sa ne educam copiii in spiritul artei?

In primul rand pentru ca un copil care isi va petrece macar o ora, saptamanal, intr-o activitate artistica, va fi din start un copil care se va dezvolta interior sanatos, intr-o maniera deosebita si va construi relatii armonioase datorita influentei pe care arta o are in mod firesc asupra lui. Cum? Prin activitatile ce presupun libertate de gandire si creativitate: adica exact nevoile majore ale copilului pe care acesta si le infraneaza de teama de a nu deranja sau gresi.

In al doilea rand, pentru ca o activitate artistica il motiveaza sa fie mai bun. Insa competitia pe care o presupune arta nu este una intre acelea invatate la scoala. Nu este una axata pe invidie, pe forta sau pe lupta acerba si obositoare, ci o competitie cu sine, nascuta din dorinta de a fi mereu si mai bun, lasand acest lucru sa iasa singur la iveala, fara a calca pe cadavre in atingerea scopului.

In al treilea rand, arta creste increderea in sine a copilului. Prin culoare, muzica, miscare, jocuri specifice artelor si implicare sanatoasa a emotiilor in orice activitate, copilul ajune sa se cunoasca, sa isi defineasca limitele, sa il impinga si sa inteleaga unde se situeaza, castigand increderea in fortele proprii.

In al patrulea rand, sa educam copilul prin arta inseamna sa-l ferim de huliganism, sa ii oferim o atmosfera intotdeauna vesela, frumoasa, armonioasa si prietenoasa astfel incat el sa se poata desfasura, sa isi poata pune in evidenta talentele si ideile si toate acestea intr-o maniera civilizata si care deschide mintea pentru o mai buna perceptie.

In al cincilea rand, o activitate artistica oferita copilului, il va ajuta pe acesta sa se responsbilizeze si sa descopere ce talente sau abilitati are pentru a putea incepe chiar de maine sa le valorifice.

Arta permite copilului sa gandeasca singur, sa aleaga singur, sa se descurce singur, sa se cunoasca, sa isi dezvolte imaginatia, sa fie creativ, spontan, sa isi exerseze memoria si sa dezvolte idei si solutii potrivite situatiilor cu care se confrunta.

Atelierele de dezvoltare personala prin arta pentru copii se reflecta asupra dezvoltarii sale psihice, intelectuale si emotionale!

Nota obtinuta:
10 (1 vot)
2213 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Sorina-Corneanu Vineri, 20 Noiembrie 2015

Etichete pentru acest articol:

despre rolul artei, dezoltare personala, dezvoltare educationala copii


S-ar putea sa va intereseze si:

Astazi, cand toti parintii cauta ce este mai bun pentru copiii lor intr-o lume in care [..]
citeste si comenteaza
Intelepciunea mea imi spune ca in zilele noastre a te descurca in viata devine aproape [..]
citeste si comenteaza
Elevi sau chiar studenti, cu o cariera in curs de dezvoltare sunt respinsi adesea din [..]
citeste si comenteaza
Decizia de a urma un program de formare individuala a venit de la sine dupa o atenta [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Parul si pielea sunt printre cele mai mari obsesii ale frumusetii - daca nu chair cele mai mari - [..]
citeste si comenteaza
Iti propun o bunatate de reteta pe care este musai sa o incerci chiar astazi. Este o reteta de [..]
citeste si comenteaza
Esti fascinata de stilul frantuzesc si-ti doresti si tu ca atunci cand te privesti in oglinda sa [..]
citeste si comenteaza
Sparanghelul este o planta foarte rara, scumpa, importanta si deopotriva pretentioasa , cunoscuta [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate