5 ingrediente de evitat in samponul tau si de ce

adv-pex-ingrediente-sampon

Industria produselor de ingrijire personala este plina de oferte tentante, insa nu toate sampoanele de pe rafturile magazinelor sunt benefice pentru sanatatea parului si scalpului. Unele formule contin ingrediente care pot provoca mai mult rau decât bine, chiar daca acestea sunt prezentate ca solutii ideale pentru parul sanatos si stralucitor.

Este important sa intelegem ce se afla in spatele etichetelor si de ce anumite substante ar trebui evitate. In cele ce urmeaza, sunt prezentate cinci dintre cele mai comune ingrediente care pot dauna parului si scalpului si motivele pentru care ele ar trebui sa le eliminate din rutina de ingrijire zilnica, iar apoi se poate face o selectie corecta a samponului in magazinele de profil precum acesta: https://ovico.md/ro/uhod/uhod-za-volosami/shampuni

1. Sulfatii (Sodium Lauryl Sulfate - SLS si Sodium Laureth Sulfate - SLES)

Sulfatii sunt agenti de curatare si spumanti folositi in majoritatea sampoanelor pentru a crea acea spuma bogata care da senzatia de curatare profunda. Desi ofera o experienta placuta in timpul spalarii, acestia sunt cunoscuti pentru faptul ca elimina uleiurile naturale ale scalpului, ceea ce poate duce la uscarea si iritarea pielii. In plus, pot contribui la deshidratarea parului, facându-l fragil si predispus la rupere. Pentru persoanele cu scalp sensibil sau par vopsit, efectele negative sunt si mai pronuntate, putând cauza mâncarimi, descuamare si pierderea intensitatii culorii.

2. Parabenii

Parabenii sunt conservanti chimici utilizati pentru a prelungi termenul de valabilitate al produselor cosmetice, inclusiv al sampoanelor. Desi eficienti in prevenirea dezvoltarii bacteriilor si mucegaiului, parabenii au fost asociati cu perturbarea echilibrului hormonal, deoarece pot imita estrogenul in organism. Studiile au indicat o posibila legatura intre expunerea pe termen lung la parabeni si dezvoltarea unor afectiuni serioase, inclusiv cancerul de sân. Desi dovezile nu sunt inca concludente, tot mai multi producatori opteaza pentru formule "fara parabeni" ca o masura de precautie.

3. Ftalatii

Ftalatii sunt folositi pentru a stabiliza parfumul in sampoane si alte produse cosmetice. Desi acestia sunt rar mentionati direct pe etichete, fiind deseori ascunsi sub termenul de "parfum" sau "fragrance", prezenta lor poate fi daunatoare. Ftalatii au fost asociati cu probleme de fertilitate, dezvoltare fetala si dereglari hormonale. Expunerea constanta la aceste substante chimice poate afecta in special femeile insarcinate si copiii, facându-i vulnerabili la diverse complicatii pe termen lung. Prin urmare, evitarea produselor care contin parfumuri sintetice este un pas important in protejarea sanatatii personale.

4. Formaldehida si eliberatorii de formaldehida

Formaldehida este un cunoscut conservant si dezinfectant, insa este si un alergen puternic. Desi utilizarea sa directa in produse cosmetice a scazut considerabil, multe sampoane inca contin substante chimice care elibereaza formaldehida in timp. Aceste substante includ DMDM Hydantoin, Quaternium-15, si Imidazolidinyl Urea. Pe lânga faptul ca irita scalpul, formaldehida a fost clasificata drept agent cancerigen, iar expunerea cronica poate creste riscul aparitiei anumitor tipuri de cancer. De aceea, este recomandat sa se aleaga produse care nu contin aceste substante eliberatoare de formaldehida.

5. Triclosan

Triclosanul este un agent antibacterian folosit in multe produse cosmetice, inclusiv sampoane, pentru a preveni acumularea bacteriilor. Desi initial a fost considerat util in prevenirea iritatiilor si a matretii, cercetarile recente au aratat ca triclosanul poate contribui la rezistenta bacteriilor la antibiotice. In plus, acesta poate perturba sistemul endocrin, afectând in special glanda tiroida si nivelurile hormonale. Având in vedere aceste riscuri, multe tari au inceput sa interzica utilizarea triclosanului in produse cosmetice, iar sampoanele fara triclosan sunt din ce in ce mai cautate de consumatori.

Foto: pexels.com

Nota obtinuta:
10 (1 vot)
188 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: A-Editor Joi, 31 Octombrie 2024

Etichete pentru acest articol:

ingrediente sampon, sampoane bune


S-ar putea sa va intereseze si:

Pielea este cel mai mare organ al corpului uman si pentru a o mentine sanatoasa, trebuie [..]
citeste si comenteaza
Femeile si cosmeticele – nu ar exista una fara cealalta, nu?! Si cand spunem cosmetice [..]
citeste si comenteaza
Daca seara romantica se va desfasura la tine acasa, nu uita sa aprinzi lumanari parfumate [..]
citeste si comenteaza
Multi oameni probabil au observat deja ca, de o buna perioada de timp, parul lor se [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

La fel ca adultii, copiii trec prin situatii similare in ceea ce priveste nivelul de stres, [..]
citeste si comenteaza
Sanatatea personala a devenit un subiect din ce in ce mai popular, atat in mediul online, cat si in [..]
citeste si comenteaza
Care este ultima carte citita? Iti mai amintesti? Pentru unii, lectura face parte din rutina [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate