Ceva nou, ceva vechi, ceva vintage (I)
Nostalgia fata de trecut si dorinta de a cauta unicitatea si de a personaliza ceea ce purtam ne indreapta spre moda “vintage”. Un termen care provoaca fascinatie, nu intotdeauna inteles, insa des uzitat. Sa vedem impreuna de ce merita sa ne aplecam asupra semnificatiilor universului vintage.
Hainele vintage sunt in mod generic acele haine noi sau second hand care apartin epocilor trecute. Termenul “vintage” provine din terminologia utilizata in sectorul vinificatiei si se refera la procesul de culegere a strugurilor si la crearea vinului. Prin analogie cu vinul vintage facut dintr-un anumit soi de struguri recoltati intr-un anumit an, anglicismul “vintage” a devenit un eufemism elegant pentru “hainele vechi”.
Articolele vestimentare produse intre anii ’20 si 1980 sunt definitorii pentru moda vintage. Majoritatea acestora au fost purtate anterior, dar exista un numar mai redus, ce este drept, de haine care nu au fost niciodata imbracate. Acestea devin cu atat mai valoroase, cu cat sunt insotite si de etichetele originale.
De ce iubim tot ce este vintage?
Exista in fiecare dintre noi o tentatie a paseismului, o idealizare a trecutului, si in ce alt domeniu s-ar putea ea exprima mai bine decat in moda? Tot ceea ce purtam azi sunt interpretari si reinterpretari ale unor piese cheie pe care designerii pionieri ai fashion-ului le-au inventat.
Tendinta vintage, asa cum obisnuim sa o identificam astazi, s-a facut resimtita la nivel mondial, incepand cu anii ’90. Hainele vintage au capatat vizibilitate prin intermediul stralucitorului Hollywood si prin vedete de talia unor Chloe Sevigny, Kate Moss sau Dita von Teese, artista burlesca.
Aceeasi perioada a anilor ’90 ne-a adus si preocuparea pentru mediul inconjurator, facand explicabila dorinta de a reutiliza, recicla si repara, si justificand pasiunea noastra pentru articolele vestimentare vechi. Acestui argument de natura sociala i se adauga unicitatea pieselor vintage, care nu sunt produse pe scara larga, calitatea buna, multe dintre ele fiind concepute pentru a fi transmise din generatie in generatie, materialele superioare, de altfel acestea nu mai sunt manufacturate in prezent sau au preturi prohibitive.
Vintage inseamna in egala masura istorie, aprecierea trecutului si recunoasterea marilor creatori, detaliu si arta prin finisarea manuala, folosirea accesoriilor inedite si a broderiilor, stil si creativitate pentru ca ofera posibilitati nelimitate de combinare in functie de imaginatie si, in mod poate surprinzator, investitie, existand destul de multe persoane interesate in colectionarea unor astfel de piese, mai ales a celor apartinand unor nume recunoscute in lumea modei.
Postat de: Elena-Alexi Vineri, 23 Iulie 2010
vintage, haine, vechi, moda, vin, termen
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Cele mai frumoase plaje din Aruba: unde sa te relaxezi pe nisipul alb
- Curatarea pardoselilor din gresie, lemn si beton: ce detergent folosesti?
- Procedurile legale pentru import/export folosind containere maritime
- Top 5 cauze ale problemelor renale la caini si cum pot fi prevenite prin controale regulate?
- 3 modalitati de a optimiza spatiul de lucru de acasa