„Papagalul lui Flaubert”

Pe urmele lui Gustave Flaubert

Julian Barnes este un literat britanic, pasionat de biografiile scriitorilor din alte veacuri. Barnes se informeaza din timp in legatura cu viata unui celebru scriitor, dupa care fara prea mult efort, pleaca la drum, in localitatea si tara in care acesta s-a nascut. Miza cea mare a englezului este de a afla o sumedenie de adevaruri certe, ce vor lasa in urma vartejurile de praf ale speculatiilor facute pana atunci pe seama vietilor scriitoricesti.

„Papagalul lui Flaubert” reprezinta astfel o binemeritata incercare de a descifra misterul din spatele personalitatii lui Gustave Flaubert, renumit scriitor francez din secolul al-xix-lea. Pe parcursul spumoasei lucrari, presarata pe ici, colo cu un limbaj eufemistic, vor fi examinati cu ravna, papagalii (acele pasari viu colorate, vorbitoare) care au facut cunostiinta cu legendarul Flaubert, autorul capadoperelor literare ”Madame Bovary’ si „Educatie sentimentala”. Pe langa papagali, un loc de cinste il va dobandi si femeia care i-a indulcit si complicat viata marelui prozator francez.

 

Cercetari la fata locului si „cazul Papagalului”

Titlul prezentei lucrari, aduse in discutie de Barnes, are in vedere mai mult nuvela flaubertiana „O inima simpla”. Aceasta opera, mai putin cunoscuta de publicul larg, imbraca forme cosmice, tragi-comice si demne de a aduce in prim plan, o iubire ce depaseste limitele normale ale firii umane. Subiectul nuvelei ”O inima simpla” este urmatorul: Felicite este o tanara saraca ce lucreaza ca servitoare in casa unei familii bogate; viata i-a oferit prea multe nesanse si ambitii mari, pentru conditia ei umila astfel ca Felicite ajunge o fata batrana care iubeste la disperare, un papagal. Felicite pastreaza in suflet o dragoste uriasa pentru papagalul Loulou. Apoi, dupa ce acesta va muri de batranete, ea il va impaia, tinandu-l in camera ei si rugandu-se la biata pasare, ca si cum ar fi insusi Dumnezeu. Visurile spulberate au determinat-o pe servitoare sa-si aline suferintele prin intalnirea cu pasarea ce va juca un rol deosebit de important in inchipuirea ei, amortizandu-i lui Felicite caderile nervoase si trairile nesincronizate cu fosta iubire.

Barnes ne pune in tema cu faptul ca Flaubert ar fi imprumutat de la muzeul din Rouen (localitatea in care s-a nascut), un papagal impaiat pe care l-a tinut cateva saptamani pe masa lui de lucru. L-a achizitionat temporar, in scopul precis de a scrie o nuvela ce ar putea include, printre altele, o pasare supradimensionata cu influente certe ale grotescului flaubertian. J.Barnes examineaza jurnalul prozatorului si ajunge la concluzia ca Flaubert ar fi vazut mai indeaproape, trei papagali vorbitori, atragandu-i atentia in mod special. Doi dintre acestia proveneau din Venetia, unul din ei imitand strigatul unui gondolier si altul apartinea unui capitan de vas pensionat, prieten bun cu Gustave.

Autorul din „Papagalul lui Flaubert” se intreaba care dintre ei sa fie, de fapt, adevaratul Loulou din „O inima simpla”? Desi Barnes a fost in vizita la Rouen si Croisset, locul nasterii si al mortii marelui scriitor realist, rezultate efectuate pe teren nu sunt destul de concludente, in sensul in care se oscileaza in continuare, in ce priveste identitatea adevaratului papagal, cel care i-a servit ca sursa de inspiratie literara lui Flaubert. Poate parea o joaca la prima vedere, toata aceasta demonstratie suprema pe care ne-o indica autorul britanic. ”Cazul Papagalului” solutionat partial la finalul cartii, din pricina nesigurantei dovezilor, exprima in cele din urma, o cautare laborioasa. Barnes, aflat in vizita la muzeul din Rouen, constata ca  din cei 50 de papagali din secolul xix, au mai ramas pana in zilele noastre, numai trei care au supravietuit artei impaierii. Se presupune ca unul dintre ei este si cel adevarat, folosit de Flaubert in demersul literar, dar care este mai exact, acela?

 

Insemnatatea stinghiei de papagal.Esuarea in dragoste

Cartea,istorisita intr-un mod inedit,cuprinde multe pasaje care arata,fara doar si poate,devotamentul si recunostiinta lui J.Barnes in privinta activitatii literare a lui Flaubert.Cele trei statui de marmura ale francezului se mai gasesc si astazi la Trouville,Barentin si Rouen,semn ca umanitatea nu avea cum sa-l uite.Flaubert este la fel de viu ca si in secolul in care a trait,pare sa spuna Barnes,chiar daca marmura rece este pe alocuri,mai descompusa decat obisnuia sa fie in trecut.

De altfel,Louise Colet,o poeta frantuzoaica,contemporana si iubita a lui Flaubert,isi asterne memoriile,preluate si de Barnes in lucrarea sa.Gustave nu s-a casatorit niciodata,avand mari retineri in a face acest important pas,dupa cum el insusi marturisea.Louise Colet ramane cu regretul de a nu-i fi devenit sotie,cu toate ca l-a iubit nespus de mult.Se zice despre scriitorul normand ca era cuprins de spasme epileptice si din aceasta pricina,s-a mutat la tara,la Croisset,intr-o zona de vile,numite de francezi”stinghie de papagal”.Camerele incapatoare si aerisite din plin de ferestrele larg deschise,ii asigurau aerul curat de care avea atata nevoie.

Dupa moartea mamei,Flaubert mai supravietuieste opt ani si continua sa-si duca zilele in casa de la tara,impreuna cu servitoarea,dispusa sa-i faca stapanului toate mofturile.Gustave ii ordona adesea slujnicei,sa poarte rochiile mamei decedate asa ca fara prea multe discutii,i se facea pe plac intocmai cum dorea.

Din pacate,colivia de aur a poetei Louise Colet nu a fost  suficient de bine construita pentru a sustine,pana la capat,stinghia de papagal a excentricului Flaubert.Iubirile se nasc si mor,chiar si atunci cand sentimentele si focul pasiunii,inca mai dainuie.

Nota obtinuta:
10 (4 voturi)
4302 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Roxana-Vucea Luni, 31 Octombrie 2011

Etichete pentru acest articol:

literatura, carti, flaubert



S-ar putea sa va intereseze si:

Giacomo Casanova - Memorii este cartea autobiografica a celui despre care se spune ca a [..]
citeste si comenteaza
“Branding pe frontul de est”, carte scrisa de Aneta Bogdan, nu se adreseaza numai [..]
citeste si comenteaza
O alta carte foarte valoroasa, despre bombardamentul american de la 1 august 1943, este [..]
citeste si comenteaza
Cum defectele umane exista inca de cand oamenii s-au nascut nu e cu mirare ca acestea au [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Potrivit definitiei de dictionar, platonismul este o conceptie filosofica venita de la Platon si [..]
citeste si comenteaza
In camera cu pereti albi si proaspat varuiti,e o liniste deplina.Patul,masuta si cele doua scaune [..]
citeste si comenteaza
Cand se apropie cu pasi repezi finalul de an, ne pregatim in aceelasi timp sa primim cum se cuvine [..]
citeste si comenteaza
Nu stiu exact cu cine si daca ma voi intalni azi cu cineva, dar eu voi ajunge la intalnire, orice [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate