Ce mai citim zilele acestea. Arta conversatiei

ileana_vulpescu-arta-conversatiei

Citim carti bune sau carti care ne fac bine. Carti educative, carti inspirationale si motivationale, carti cu impact asupra psihicului, carti de suflet, carti in care sa ne regasim sau din contra, carti care ne schimba perceptia si viziunea despre lume.

Aveam vreo 18 ani cand am inceput să citesc „Arta conversatiei” (Ileana Vulpescu) si, pentru ca am gasit-o prin cutiile cu carti ale mamei, eram convinsa ca o sa imi placa. Dar nu m-as fi gandit niciodata ca ma va tulbura si ca voi regasi, cumva, multe puncte comune intre eroina principala si mama mea.

Povestea  aduce in prim plan imaginea unei femei doctor  de  40 ani (Sînziana Hangan) divortata, mama a doua fete (Maria si Ana), pe care aceasta a reusit sa le creasca singura. Romanul, cu adevarat savuros, prezinta o lume aproape radiografiata in intregul ei, un fel (acel fel!) de radiografie cruda a sufletului unei femei doctor, o conversatie in doi despre viata.


"Intr-o buna zi, ai sa-ntelegi, ca omul cel mai iubit reprezinta superlativul absolut al unei vieti."

Surprinzator este faptul ca desi avem parte de imagini haotice, amintiri din copilarie presarate cu regrete pentru iubiri neimplinite si nemarturisite, inşiruiri de amintiri sporadice ale eroinei, romanul este foarte usor de citit. Modul de scriere este unul personal si cald, astfel ca te transpui lesne in pielea personajului, ajungand sa simti fiecare intamplare (fericita sau nefericita) prin care trece acesta; ajunsa doctor prin fortele proprii, aceasta intelectuala care lupta in permanenta pentru dreptate, refuza a se lasa calcata in picioare de sistem, ignorand cu simplitate barfa, micile sicanele de salon si aluziile colegilor medici. Astfel, ea atinge cumva un fel de ideal moral, caci nu stie sa urasca sau sa faca rau. (“Gandeste-te ca defectele psihice zac numai in suflet. Iti dai seama ce infern trebuie să fie intr-un suflet schiop sau chior sau amandoua la un loc, sau cate vrei?”)

De educaţia copiilor se ocupa singura, insa după o metoda deja cunoscuta si aplicata de mama sa, Smaranda Hangan.Nu cred ca putem sa vorbim despre un simplu stereotip de femeie caci Sinziana este atat o femeie puternica, crescuta de o mama culta, trecuta prin durere si lacrimi, cat si o fiinta sensibila, dar mereu indragostita de barbatii dimprejurul ei. Sufletul acesta sensibil poate indura si poate ierta mai mult decat ar fi în stare o fiinta si, fara sa se planga, accepta si trateaza intodeauna lucrurile ca atare. Impresionanta este si povestea din spatele calmului ei dobandit prin ani de exercitii cu sufletul rascolit.

 

Nimic neobisnuit pentru un anotimp ca asta. Un amurg vanat. Totul, deci, asa cum trebuie sa fie.

Te poti regasi cu usurinta in aceasta femeie unica de multe ori pe parcursul cartii: razi, plangi, traiesti cu intensitate imensa fiecare eveniment, poti chiar sa intelegi alegerile pe care le face. Este cu adevarat o femeie extraordinara, un model. Si mai mult, autoarea reuseste să creeze un personaj incoruptibil intr-o perioadă dificila si instabila, reusind astfel sa vorbească simplu despre o stare de fapt a vremii . Arta Conversatiei este un roman pe care-l recomand cu caldura, un roman captivant, care te prinde si pe care il asezi in biblioteca atat cat sa nu il scapi mult din mana, ci sa il ai intotdeauna la indemana. Spor la citit,deci! :)

Nota obtinuta:
10 (44 voturi)
2189 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Cristina-Mocanu Vineri, 21 Martie 2014

Etichete pentru acest articol:

arta conversatiei, carti, beletristica



S-ar putea sa va intereseze si:

Iata o carte care mi-a iesit in cale cu un scop. Realizarea telurilor. Dincolo de titlul [..]
citeste si comenteaza
Oamenii au intotdeauna ceva de comentat referitor la principiile, alegerile, planurile, [..]
citeste si comenteaza
Lumea ireala a cartilor este lumea ideala a unora dintre noi. ” Iubesc cartile, [..]
citeste si comenteaza
"De cele mai multe ori insa, eu ma linistesc inchizand ochii desfatandu-ma in fata [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Educatia este cea mai puternica arma de care te poti folosi pentru a schimba lumea, spunea [..]
citeste si comenteaza
Citim carti bune sau carti care ne fac bine. Carti educative, carti inspirationale si [..]
citeste si comenteaza
Cred ca toti am auzit, macar o data, de numele sau, caci ea reprezinta dragostea sub forma ei [..]
citeste si comenteaza
Pentru zilele insorite care vor urma (si pentru cele ploioase, dar le preferam pe cele dintai), va [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate