Ce carti citim in februarie?

“Citeste pentru a deveni mai intelept. Pentru a judeca mai putin. Pentru a fi mai capabil de a intelege comportamentul nebun al prietenilor, sau si mai bine, al tau.” John Waters

”Batrinul si marea” de Ernest Hemingway. Roman publicat in 2014 , in traducerea lui Radu Pavel Gheo.

“Arhipelagul Gulag”  de Aleksandr Soljenitin. Opera este alcatuita din  3 volume, traduse de Nicolae Iliescu. Aceasta carte care a deschis ochii Occidentului asupra ororilor totalitarismului sovietic., “Arhipelagul Gulag” este o „incercare de investigatie literara“ a anilor pe care Alexandr Soljenitin i-a petrecut in lagarele groazei, dupa ce criticase politica lui Stalin pe cand era capitan in armata sovietica. Autorul a lucrat obsesiv la marea epopee Roata Rosie, lucrare monumentala despre prefacerile Rusiei. Dupa ce fusese protejat de Hrusciov, dupa ce Gorbaciov i-a redat cetatenia, Soljenitin a devenit unul dintre apropiatii lui Vladimir Putin, care i-a acordat prestigiosul Premiu de Stat Rus. Premiul a venit cu un an inainte ca scriitorul sa moara in locuinta sa din Moscova, din cauza unei insuficiente cardiace. La moartea lui Aleksandr Soljenitin , oameni de cultura din lumea intreaga si mari sefi de stat au adus elogii, reafirmandu-i statura de mare disident si de constiinta morala a Rusiei si a Europei deopotriva. Ziarele din intreaga lume au reamintit parcursul dramatic al scriitorului care, prin dezvaluirile ororilor din gulagurile staliniste, a facut istorie: orfan de tata, crescut la Rostov pe Don de mama sa, mai tarziu student la facultatea de matematica si atras apoi de litere si filozofie, profesor, capitan in armata Rusiei, victima a regimului concentrationist din lagarele sovietice, scriitor respectat si apoi mazilit, portavoce a disidentei in Occident si, indiferent de care parte a granitei, critic intolerant - si de aceea controversat - al abaterilor de la un aspru cod al onoarei, pe care prea putini dintre contemporanii lui erau dispusi sa jure. “Arhipelagul Gulag”  de Aleksandr Soljenitin  a devenit  foarte repede de la aparitie o adevarata Biblie a disidentilor din fostul bloc sovietic.

“Un artist al lumii trecatoare” de Kazuo Ishiguro, traducerea Rodica Stefan.  Romanul a fost distins cu premiul Whitbread si a fost nominalizat la Booker Prize.

“Regina Maria a Romaniei: Capitole tarzii din viata mea. Memorii redescoperite” de Diana Mandache.  Diana Mandache, istoric specializat in istorie moderna si contemporana, a oferit publicului interesat de istoria regalitatii europene o carte deosebita. Memoriile pierdute ale Reginei Maria constituie un document istoric de exceptionala importanta scris de unul din cei mai reprezentativi participanti la evenimentele imediat urmatoare primului razboi mondial.

Cartea a fost publicata in Marea Britanie, unde a beneficiat de de recenzii favorabile in The Sunday Times, The Spectator. In SUA revista Royalty i-a dedicat in 2004 o ampla recenzie calificand-o Cartea lunii in septembrie acelasi an.

“Regina Maria a Romaniei: Capitole tarzii din viata mea. Memorii redescoperite” reprezinta partea de istorie pe care trebuie sa o cunoastem, sa o invatam si sa transmitem copiilor.

“Lev Tolstoi. Fuga din rai” de Pavel Basinski. Cititorul poate urmari pas cu pas ultimele zile din viata lui Tolstoi, patrunzand in intimitatea familiei sale si a dramei acesteia. Cartea este ilustrata cu fotografii rare din arhivele muzeelor dedicate lui Tolstoi de la Iasnaia Poliana si de la Moscova.

Lectura placuta!

Nota obtinuta:
10 (4 voturi)
708 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: DanielaVoicu Luni, 23 Februarie 2015

Etichete pentru acest articol:

carti de hemingway, batranul si mareaS-ar putea sa va intereseze si:

Carte de gasit! De ceva vreme nu mai stiam ca o carte sa-mi fi atras atentia, sa ma faca [..]
citeste si comenteaza
Josef K., un tanar functionar de banca si chirias al doamnei Grubach, se trezeste in [..]
citeste si comenteaza
SF si filosofie orientala. As incepe cu un avertisment - daca citesti romanul scris de [..]
citeste si comenteaza
Biblioteca Centrala a Universitatii, un univers paralel. Daca bugetul tau nu este unul [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Se apropie 14 februarie, Ziua Indragostitilor. Ce spuneti de o iesire romantica cu persoana iubita? [..]
citeste si comenteaza
”Oamenii inchid ochii, pe fata masca de scafandru si pasesc linistiti sub apa spre casele lor. [..]
citeste si comenteaza
Lectura, conform DEX, reprezinta faptul de a citi, actiunea de a citi, dar oare atat sa fie? [..]
citeste si comenteaza
Lumea ireala a cartilor este lumea ideala a unora dintre noi. ” Iubesc cartile, apropo, mai mult [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate