Povestea lui Mos Nicolae

Se pare ca atmosfera magica incepe sa se instaleze deja prin colturile casei si ale sufletului; clopotei, cadouri, beculete, miros de brad, zapada, ghetute, nuieluse, scrisori cat mai colorate destinate unui batranel simpatic, rabdator si bun, insotite de promisiuni cam greu de respectat.

Sarbatorile bat la usa inimii, asteptand sa le primim cu multa iubire si caldura.

Iar primul care deschide  scrisorile  interminabile ale copiilor din intreaga lume este Mos Nicolae. Frate bun al Mosului imbracat in rosu, batranul Nicole, care nu se arata niciodata, lasa cadouri in cizmulitele lustruite de maini mici si nerabdatoare de a deschide mult asteptatele dorinte frumos impachetate. Sa nu uitam ca mosul soseste pe un cal alb scuturand cu barba lui fulgii argintii ai primei zapezi, pentru ca se considera ca odata cu Mos Nicolae vine, cu adevarat iarna. 

 

A existat candva Mos Nicolae?

Se pare ca Sfantul  Nicolae a trait in secolul al-IV-lea in Bethleem, Orientul Mijlociu. "Calitatea" sa de sfant si-a capatat-o inca de timpuriu prin faptele sale bune; Nicolae provenea dintr-o familie instarita, dar si-a pierdut parintii la o varsta frageda, impartind averea copiilor si nevoiasilor. Ziua de 6 decembrie ii este inchinata pentru ca se crede ca atunci a incetat din viata intr-o localiate din Turcia in anul 342.

 

Legende despre Sfantul Nicolae

Cea mai cunoscuta legenda despre acest sfant este aceea pe care  si eu am auzit-o de la strabunica mea; cu o voce ragusita, la gura sobii, printre scanteie de jaratec asemenea miilor de licurici, cu vuietul iernii la ferestre, batrana mea povestea: ,, pe vremea aia traia un om foarte sarac care avea trei fete de maritat. Din cauza lipsurilor, fetele isi plangeau soarta, fiind obligate de tatal lor sa cada prada desfraului. Dar bunatatea Sfantului Nicolae era nemasurata si s-a indurat de suferinta fetelor, lasandu-le  cate un sac de bani ca zestre. Celor doua fete le-a lasat bani la ferestra, insa mezinei i-a aruncat pe cos. Tatal fetelor a descoperit cine era binefacatorul care lasa sacul in horn”. De aici, se pare ca s-a pastrat obiceiul sosetelor agatate de semineu. Cuvintele ei erau pline de emotie, ale mele sunt incarcate de amintirea ei.

O alta legenda il infatiseaza pe Nicolae ca Sfantul care a readus la viata trei studenti teologi care calatoreau spre Atena, prin puterea  postului  si a  rugaciunii. Cei trei au fost jefuiti si ucisi de proprietarul hanului la care au innoptat. Sfantului i-au aparat in vis cele intamplate, iar cu putere de la Dumnezeu a savarsit minunea.

Sfantul Nicolae apare ca ocrotitor al saracilor. Se spune ca demult Sfantul Nicolae si Sfantul Casian erau chemati la Dumnezeu. Imbracati cu hainele cele mai bune, cei doi au dat in drumul lor peste o caruta impotmolita in noroi. Doar Sfantul Nicole a sarit sa-i dea o mana de ajutor saracului, cu tot riscul de a intarzia  si de a-si murdari hainele. Ajuns in fata lui Dumnezeu la timp, Sfantul Casian este ocarat si i se reproseaza ca-i lipseste ceea ce Sfantul Nicolae are din plin: iubirea de aproape.

Asadar, cel pe care il asteptam cu ghetutele lustruite, in noaptea de 5 spre 6 decembrie a existat, daca nu in realitate, cel putin este in inimile inocentei  de-a lungul miilor de ani!

 

Obiceiuri care insotesc sarbatoarea Sfantului Nicolae

In unele zone ale tarii se pun ramuri de mar sau de par in apa. Daca infloresc pana la Anul Nou va urma un an roditor. Se mai spune ca daca infloresc pana la Craciun, cel care le-a pus in apa este iertat de Dumnezeu. Tot in aceasta zi se sfintesc morile pentru a tine la distanta spiritele rele. Indiferent de traditii sau obiceiuri, de zone sau tari, Mos Nicolae ne are pe lista lui!

Lustruiti-va  ghetutele si asteptati fulgii pe care Mos Nicole ii va asterne odata cu vantul care-i scutura barba milenara. Sa mai pastram inca un an imaginatia de copil si sa ne bucuram de ceea ce gasim in ghetute, chiar si-o  nuielusa!

La  multi ani, Nicoleta, Nicolae!

Nota obtinuta:
10 (7 voturi)
3107 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Magda-Vladau Luni, 02 Decembrie 2013

Etichete pentru acest articol:

traditii de mos nicolae, sfantul nicolae, legende, obiceiuri sfant nicolae



S-ar putea sa va intereseze si:

Mos Nicolae se sarbatoreste pe 6 decembrie. In noaptea de 5 spre 6 decembrie Mos Nicolae [..]
citeste si comenteaza
Floriile reprezinta una dintre cele mai populare sarbatori ale neamului romanesc si nu [..]
citeste si comenteaza
Rusaliile sau Pogorarea Sfantului Duh reprezinta o sarbatoare importanta ce are loc la 50 [..]
citeste si comenteaza
Sfântul Apostol Andrei mai este si Cel dintâi chemat, fiind deopotrivă şi ocrotitorul [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Daca pana mai ieri evocam momentele in care grijile vietii erau atat de departe si-mi stergeam de [..]
citeste si comenteaza
Existenta unui popor este determinata de cultura si civilizatie. Un neam care lasa colbul uitarii [..]
citeste si comenteaza
In mintea unei femei patrunzi cu greu, dar in inima ei nu poti intra niciodata. Suflet incarcat de [..]
citeste si comenteaza
,,Timpul nu mai are rabdare,,- scria magistral Preda in romanul-capodopera Morometii. Parca nici in [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate