Biserica Domneasca

Sunt lucruri senzationale si spectaculoase pe langa care trecem de foarte multe ori fara sa le bagam in seama.

Cine stie, poate goana noastra dupa lucrurile necesare traiului nostru de zi cu zi, poate ca setea noastra de senzational, poate ca obisnuinta si repetitivitatea cu care trecem pe langa anumite cladiri ne fac sa nu ni se mai para ceva despre care sa vorbim atunci cand ne intalnim cu prietenii. In acest context se incadreaza si Biserica Domneasca din Ploiesti care a devenit un loc cotidian pentru locuitorii cartierului Mihai Bravu. Tocmai de aceea acest material isi doreste sa treaca dincolo de granitele cotidianului si sa va povesteasca despre una dintre atractiile turistice ale municipiului Ploiesti.

 

Istoria bisericii

Avand hramul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel Biserica Domneasca se afla amplasata (asa cum deja am mentionat), in cartierul Mihai Bravu undeva la capatul traseului 5, printre casele si blocurile gri ale cartierului. Ridicata in anul 1639 biserica, ctitorie a domnitorului Tarii Romanesti Matei Basarab, este fara nicio indoiala cel mai vechi lacas de cult si monument istoric arhitectonic al Ploiestiului. Biserica Domneasca fost ridicata pentru a rasplati locuitorii si targul Ploiestilor, acolo de unde domnitorul Mihai Viteazul isi recrutase atatia osteni pentru bataliile sale. Biserica a fost ridicata, dupa traditie, in locul unui schit foarte vechi de maici, langa care domnitorul isi avusese cel mai probabil tabara inainte de a trece in Ardeal. Se pare ca undeva in jurul acestei biserici au fost de altfel si primele asezari ale orasului Ploiesti si tot aici fiind infiintat un prim cimitir.

 

Statutul de "capitala aurului negru" al Ploiestiului si-a spus cuvantul si-n timpul celui De-al Doilea Razboi Mondial, cand numeroasele bombardamente ale Fortelor Aliate au avut loc, perioada in care si biserica a fost afectata (ea fiind aflata in apropierea uneia dintre rafinariile Ploiestiului). Aceste daune pot fi asociate cu puternicul cutremur din 1940, elemente care au dus acest lacas la ruina. Abia in anul 1971, prin implicarea si grija patriarhului Iustinian Marina, cu ajutorul financiar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, al Departamentului de Stat al Cultelor si al Protoieriei Ploiesti, dar, mai ales, prin contributia benevola si prin eforturile personale ale credinciosilor din aceasta parohie, s-a inceput restaurarea acestui spectaculos monument istoric. Cu acest prilej, zidurile bisericii au fost readuse la inaltimea lor initiala, acoperisul a fost refacut, in totalitate, din sindrila, peretii au fost tencuiti, atat in interior, dar si in exteriorul bisericii. De jur imprejurul bisericii si la intrare au fost turnate dale din beton, iar curtea lacasului a fost imprejmuita cu un gard de fier aflat, de asemenea, pe soclu din beton.

 

La data de10 august 1978 lucrarile de restaurare se incheiau, acest lucru datorandu-se si stradaniei si dedicarii exemplare a preotului paroh din acea vreme, Constantin Dobrescu. Din nefericire, undeva in anul 1984, un incendiu puternic a izbucnit, mistuind cuprinzand intreaga zona a orasului si afectand astfel si Biserica Domneasca. Cum de la vechea restaurare nu trecuse nici macar un deceniu, autoritatile comuniste au considerat ca ar fi mai bine ca Biserica Domneasca sa fie demolata si sa lase loc pentru blocuri de locuinte pentru clasa muncitoare. Totusi, odata cu numirea ca paroh a preotului Ion Parlea, Biserica Domneasca din Ploiesti a cunoscut un amplu proces de restaurare, menit sa-i redea aura voievodala de alta data.

 

Fara nicio indoiala ca Biserica Domneasca din Ploiesti, monument istoric inscris in Lista Monumentelor Istorice din Romania cu codul PH-II-m-A-16288, este acel obiectiv turistic ce ar trebui sa creeze mandrie ploiestenilor (si nu numai), iar noi toti sa ne laudam ca avem un lacas de cult ce are o varsta de aproape 4 secole, un loc care daca ar putea vorbi ar avea mii de povesti sa ne spuna despre intamplari ce au avut loc aici!

Nota obtinuta:
10 (9 voturi)
1522 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Robert-Codescu Marţi, 28 Ianuarie 2014

Etichete pentru acest articol:

biserici prahova, biserici ploiesti, Biserica DomneascaS-ar putea sa va intereseze si:

Cormaia este o localitate componenta a statiunii Sangeorz-Bai, Cormaia este un rau in [..]
citeste si comenteaza
Pe 14 octombrie, Iasiul se transforma in cel mai mare centru de pelerinaj din Romania. La [..]
citeste si comenteaza
Situata pe valea raului Iza, in judetul Maramures, manastirea Barsana este fara nicio [..]
citeste si comenteaza
Asezata in nordul Moldovei, la 5 km de orasul Gura Humorului, pe valea scaldata de apele [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Prezentul articol se doreste a fi un mic indrumar si/ sau o mana de ajutor data bloggerilor, [..]
citeste si comenteaza
Chiar daca titlul acestui articol va va face sa va ganditi la marele compozitor german Robert [..]
citeste si comenteaza
Ideea acestui articol mi-a venit parafrazand o emisiune celebra (la vremea ei) de la TV. Mai exact [..]
citeste si comenteaza
Una dintre “binefacerile” jurnalismului, bloggingului si a publicitatii este fara indoiala si [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate