Pestele, sursa importanta de omega 3

pestele-sursa_de_omega_3

Majoritatea dietelor recomanda consumul de peste de cel putin doua ori pe saptamana. In general, un mod de viata sanatos poate fi bazat si pe un consum moderat de peste, alaturi de legume, verdeturi, seminte si fructe. Insa nu toate persoanele agreeaza pestele, iar copiii uneori devin mofturosi.

O alimentatie saraca in peste poate duce in timp la unele disfunctionaltati ale organismului. Atunci cand nu putem consuma peste, specialistii recomanda consumul de ulei de peste sub forma de suplimente, conform instructiunilor medicale.

 

Asadar, uleiul de peste poate fi obtinut din consumul de peste sau din suplimente. Pestele este deosebit de bogat in uleiuri benefice, cunoscute sub numele de acizi grasi omega-3. Aceste specii de peste sunt: macroul, tonul, somonul, sturionul, hamsia, sardinele, heringul, păstrăvul, etc, Ele ofera aproximativ un gram de acizi grasi omega-3 la aproximativ 3,5 grame de peste.

In consecinta, si suplimente de ulei de peste sunt realizate din macrou, hering, ton, somon, ficat de cod, grasime de balena, sau grasime de foca. Suplimentele de ulei de peste contin adesea si mici cantitati de vitamina E pentru a preveni alterarea lor. Ele sunt uneori combinate cu calciu, fier, sau vitaminele A, B1, B2, B3, C si D, avand deci un dublu efect pozitiv asupra organismului.

Uleiul de peste este folosit pentru o gama larga de afectiuni. Acesta este cel mai des folosit pentru afectiuni legate de inima si creier. Este recomandat pentru reducerea tensiunii arteriale sau a nivelului trigliceridelor (grasimile legate de colesterol). Uleiul de peste poate fi incercat pentru prevenirea bolilor de inima sau a accidentului vascular cerebral. Dovezile stiintifice sugerează ca uleiul de peste reduce intr-adevar nivelul trigliceridelor si ajuta la prevenirea bolilor de inima si a accidentelor vasculare cerebrale, atunci cand este luat in cantitatile recomandate.

In mod ironic, luand prea mult ulei de peste poate creste de fapt, riscul de accident vascular cerebral.

Pestele si-a castigat si reputatia de "aliment bun pentru creier", pentru ca este recomandat deseori celor care lupta cu cu depresia, psihoza, tulburari de atentie si hiperactivitate ( ADHD) , boala Alzheimer, si alte tulburari de gandire.

Unii oameni consuma ulei de peste pentru rezolvarea unor probleme legate de vedere: senzatia de ochi uscat, glaucom si degenerare maculara -- o conditie foarte frecventa la persoanele in varsta si care poate duce la probleme grave de vedere.

Femeile iau uneori ulei de peste pentru a preveni anumite episoade dureroase: dureri de san,  complicatiile asociate cu sarcina cum ar fi avort spontan, hipertensiune arterială in timpul sarcinii si nastere inainte de termen.

Uleiul de peste este  de asemenea recomandat  pentru diabet zaharat, astm, tulburari de coordonare, de dezvoltare, tulburari de circulatie,  obezitate, boli de rinichi, oase fragile (osteoporoza), anumite boli legate de dureri si umflaturi, cum ar fi psoriazis si previne pierderea in greutate cauzata de unele medicamente anticancer.

Uleiul de peste este recomandat uneori dupa o interventie chirurgicala de transplant de inima pentru a preveni hipertensiunea arteriala si leziunile renale, care pot fi cauzate de o interventie chirurgicala in sine sau de medicamentele folosite pentru a reduce sansele ca organismul sa respinga noua inima. Uleiul de peste este utilizat uneori dupa o interventie chirurgicala de bypass coronarian, deoarece ajuta ca vasul sange redirectionat sa nu se blocheze.

Cand uleiul de peste se obtine  prin consumul de peste, modul in care pestele este pregatit face marea diferenta. Consumul de peste fiert sau copt duce la reducerea riscului de boli de inima, dar consumul de peste prajit sub diverse forme anuleaza nu numai beneficiile de uleiului de peste, dar poate creste de fapt riscul bolilor de inima.

Doi dintre cei mai importanti acizi grasi omega-3, continuti in uleiul de peste, sunt acidul eicosapentaenoic (EPA) si acid docosahexaenoic (DHA). O multime de beneficii ale uleiului de peste par sa vina de la acesti doi acizi grasi omega-3 pe care ii contine.

Interesant, organismul nu isi produce propriii acizi grasi omega-3. O multime de cercetari legate de EPA si DHA, cele doua tipuri de acizi omega-3, au demonstrate influenta lor pozitiva asupra sanatatii, astfel ca acestia  sunt adesea inclusi in suplimentele de ulei de peste.

Nota obtinuta:
10 (6 voturi)
1163 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Dalina-Maria-Andrei Luni, 20 Ianuarie 2014

Etichete pentru acest articol:

uleiul de peste, pestele si omega 3, indicatii terapeutice ale uleiului de peste


S-ar putea sa va intereseze si:

Depresia, doar o etapa in viata , motiv de reevaluare si de regasire a puterii de a o lua [..]
citeste si comenteaza
Semnele unei alergii variaza de la caz la caz in functie de manifestare si intensitate. [..]
citeste si comenteaza
Ce analize medicale trebuie facute anual? Tu le stii? Dar le faci? Discutiile despre cat [..]
citeste si comenteaza
Renuntarea la fumat: un subiect discutat si disputat, care fara indoiala isi are de [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Uneori seara tarziu, atipim cu televizorul aprins, iar a doua zi ne trezim obositi si nu stim de [..]
citeste si comenteaza
Mentinerea traditiilor legate de Craciun si Anul Nou apare mai mult legata de zonele rurale unde [..]
citeste si comenteaza
Acest articol nu se doreste a fi un advertorial, ci doar o invitatie de a descoperi posibile [..]
citeste si comenteaza
Este binecunoscuta relatia care se creeaza intre mama si copil inca inainte de nastere. In perioada [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate