„Zbor la granita dintre noi si cosmos”

Pe 24 februarie 2012, in Sala Auditorium de la Complexul Muzeal de Stiintele Naturii Galati, a avut loc conferinta stiintifica „Zbor la granita dintre noi si cosmos”, sustinuta de galateanul Florin Mingireanu, cercetator stiintific in cadrul Agentiei Spatiale Romane. 

Conferinta a prezentat un parteneriat intre Agentia Spatiala Romana, revista „Stiinta si Tehnica” si Observatorul Astronomic al Complexului Muzeal de Stiinte ale Naturii Galati, care are drept scop lansarea pe un balon meteorologic de mare altitudine a unor experimente specializate propuse de cititorii revistei „Stiinta si Tehnica” precum si de catre o echipa de elevi si studenti. Zborul va reprezenta o continuare a unui experiment asemanator efectuat anul trecut in cadrul caruia s-a atins o altitudine de 35.3 km.

In cadrul conferintei au fost prezentate materiale foto/video preluate in timpul cercetarilor. La manifestare au participat elevi de liceu si studenti din judetul Galati, dar si din alte zone ale tarii, care au avut sansa de a lua parte interactiv la actiune, putand chiar sa propuna ei experimente care sa fie efectuate pe un balon meteorologic.

„Experimentul practic cu balonul de mare altitudine va avea loc anul acesta la Buzau. La Galati organizam o conferinta de promovare a actiunii noastre in care voi explica celor prezenti ce domenii putem cerceta cu aceasta metoda. Un balon de mare altitudine este realizat din latex si umplut cu heliu putand ridica pana la altitudini intre 35 si 40 km (la limita atmosfera-cosmos) sarcini utile de cateva kilograme. La atingerea altitudinii maxime balonul se sparge, cutia cu echipamente (nacela) revenind la sol cu ajutorul unei parasute. Temperatura in exteriorul nacelei atinge -60 grade Celsius iar in interiorul nacelei nu va cobori mai jos de -20 grade Celsius. La altitudinea maxima, balonul se afla deasupra a 99% din atmosfera terestra, presiunea atmosferica fiind de 1/1000 din presiunea atmosferica normala de la sol. Practic mediul respectiv plaseaza balonul in "apropierea cosmosului", conditiile exterioare fiind foarte apropiate de cele din spatiul cosmic,” a declarat Florin Mingireanu.

Experimentele au cuprins urmatoarele domenii de cercetat: masurarea parametrilor atmosferici, masurarea radiatiilor cosmice, masurarea nivelului UV, masurarea unor componente chimice existente in atmosfera superioara, determinarea nivelului de ozon, etc.

Conferinta “Zbor la granita dintre noi si cosmos” are un scop educational prin implicarea elevilor si studentilor in realizarea de diferite experimente unice in Romania pe parcursul zborului care le vor pune in valoare creativitatea si ingeniozitatea, ei putand sa gaseasca noi utilizari ale unor echipamente deja existente.

 

 Mai multe date despre experimentul vizat in conferinta de la Galati puteti afla aici.


                                 

Foto - Florin Matei

Responsabil Relaţii Publice CMSN Galaţi

Nota obtinuta:
0 (0 voturi)
2468 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Silvia-Filip Luni, 27 Februarie 2012

Etichete pentru acest articol:

Zbor la granita dintre noi si cosmos, Complexul Muzeal de Stiintele Naturii Galati, Florin Mingireanu.


S-ar putea sa va intereseze si:

Paula Clitan, Alexandru Pop si Veronica Tomos sunt noile vedete ale designului [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Ina Lolescu este un nume cu greutate in voluntariat. Si-a inceput experienta ca voluntar inca din [..]
citeste si comenteaza
Cine nu a studiat filosofia in liceu sau facultate, sa ridice mana sus! Ei, nu-i nevoie sa fi [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate