Premiera nationala in domeniul astronomiei

Observatorul Astronomic din cadrul Complexului Muzeal de Stiintele Naturii Galati a realizat, pentru prima data in Romania, observarea unei exoplanete denumita HAT- P-27 b.

 

In dimineata zilei de 8 martie, specialistii Observatorului Astronomic din cadrul Complexului Muzeal de Stiintele Naturii Galati, impreuna cu Alexandru Dumitriu, membru al Astroclubului “Calin Popovici”, au observat pentru prima oara in Romania o exoplaneta, denumita de astronomi HAT- P- 27 b. Pentru aceasta observatie a fost utilizat telescopul principal al Observatorului, de tip Ritchey-Chretien, cu diametrul oglinzii principale de 400 mm, camera CCD SBIG STL-6303 si filtru R pentru fotometrie, facand cadre calibrate cu expuneri de cate 60 secunde fiecare.

Exoplanetele sunt planete care se rotesc in jurul altor stele decat Soarele, iar pentru a le observa, astronomii folosesc mai multe metode, dintre care cea mai accesibila este metoda tranzitului. Pe scurt, in momentul in care o planeta trece printre steaua in jurul careia se roteste si noi, o mica parte din lumina stelei este obstructionata de planeta si stralucirea stelei scade. Astfel se produce o "mini-eclipsa" a stelei, iar scaderea de stralucire este inregistrata pe un grafic care se numeste curba de lumina.

„Planeta se numeste HAT- P- 27 b si orbiteaza o stea putin mai mica decat Soarele o data la trei zile, asa ca, daca am locui pe acea planeta, am serba revelionul din 3 zile in 3 zile. Aceasta exoplaneta face parte din clasa de planete denumita de astronomi "jupiter-uri fierbinti". In cazul nostru, HAT- P- 27 b are diametrul cat al planetei Jupiter din sistemul nostru solar, dar o masa mult mai mica, doar 66% din masa lui Jupiter. Asta inseamna ca planeta este foarte putin densa, putand chiar pluti pe apa, daca am avea un ocean suficient de mare. HAT- P- 27 b orbiteaza steaua-mama la o distanta foarte mica, de doar 6 milioane de km distanta fata de suprafata stelei. Ca o comparatie, cea mai apropiata planeta de Soare in sistemul nostru solar, Mercur, orbiteaza la o distanta medie de aproximativ 10 ori mai mare. Aceasta apropiere fata de astru contribuie la diametrul mare al planetei, atmosfera ei dilatandu-se datorita caldurii intense emanate de stea, iar temperatura depaseste 450 grade Celsius, peste punctul de topire al plumbului,” a declarat muzeograful Ovidiu Tercu, coordonatorul Observatorului Astronomic din Galati

Distanta pana la steaua in jurul careia orbiteaza planeta HAT- P- 27 b este de 665 ani-lumina si steaua este situata in constelatia Fecioara. Descoperirea ei a fost anuntata la inceputul anului 2011. La momentul actual este confirmata existenta a 760 de planete care orbiteaza alte stele si cateva mii care asteapta confirmarea prin observatii ce vor veni in viitor. Prima planeta descoperita prin metoda tranzitului, folosita si la Complexul Muzeal de Stiintele Naturii Galati, a fost in anul 1999.

Nota obtinuta:
10 (1 vot)
1950 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Silvia-Filip Joi, 15 Martie 2012

Etichete pentru acest articol:

exoplaneta HAT-P-27b, Observatorul Astronomic din cadrul Complexului Muzeal de Stiinte, Alexandru Dumitriu, mini-eclipsa, metoda tranzitului.


S-ar putea sa va intereseze si:

Lavazza, unul dintre cei mai mari furnizori de cafea la nivel global si singura companie [..]
citeste si comenteaza
Cel mai important like este cel pe care ti-l dai singura in oglinda. Cel care te face sa [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Moda Vintage te-a gasit asteptand-o de mult timp. Actritele anilor '40, '50, '60 au avut un loc [..]
citeste si comenteaza
Pe Florentina Opris o cunoasteti de la TV, din emisiunile Sport, Dieta & O Vedeta si Sport cu [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate