Nodul destinului - casnicia

Casnicia este nodul destinului , in care se innoada rational firele a doua vieti, chiar acolo unde nu mai suntem capabili sa intelegem aceasta ratiune. Fritz Kuenkel

Casatoria este un simbol al unirii, sub semnul iubirii dintre un barbat si o femeie. In sens mistic, ea inseamna unirea dintre Hristos si Biserica lui, dintre Dumnezeu si poporul lui, dintre suflet si Dumnezeul sau. In analiza lui Jung, casatoria simbolizeaza, in cursul procesului de individuatie sau de integrare a personalitatii, impacarea inconstientului , principiu feminine, cu spiritual, principiu masculin.

 Hierogamia, (casatoriile sacre), apare in toate traditiile religioase. Ea simbolizeaza nu doar posibilitatile omului de a se uni cu Dumnezeu, ci si impreunari de principii divine care dau nastere anumitor ipostaze. Una dintre cele mai celebre impreunari de acest fel este cea a lui Zeus (puterea) cu Temis (dreptatea sau ordinea vesnica ), din urma careia s-au nascut Irene (pacea), Eunomia(disciplina), Dike (dreptul).


In Egipt sotiile zeului Amon erau in general fiice de rege, consfintite ca adoratoare ale zeului si care-si consacrau fecioria acestei teomagii.Casatorita numai si numai cu Amon, adoratoarea ii inchina acestuia un cult de un erotism discret: ea il fermeca pe zeu cu frumusetea ei si cu murmurul sistrelor, i se asaza pe genunchi si-i incolaceste gatul cu bratele. (Legendele Olimpului). Fara sa afirmam existenta vreunei inrudiri intre aceste ritualuri, nu putem sa nu facem o apropiere intre adoratoarele lui Amon, zeu al fecunditatii si vestalele, preotesele zeitei Vesta.


Astfel, casatoria, institutie care guverneaza transmiterea vietii, apare aureolata de un cult care preamareste fecioria si o pretinde. Ea simbolizeaza originea divina a vietii, pentru care impreunarea dintre barbat si femeie nu este decat un receptacul, un instrument si un canal de trecere. Casatoria se inscrie in sfera ritualurilor ce sfintesc viata.     Ceremonia de casatorie se realizeaza in fata altarului numit si locul in care o fiinta devine sacra.

Ceea ce simbolizeaza casatoria sunt acele inele pe care le purtam toata viata sub numele de “verighete”. La crestini aceste inele simbolizeaza atasamentul fidel, liberul consimtamant. Fiind in forma de cerc il putem interpreta ca fiind un simbol nesfarsit, un lucru care leaga o casatorie pe veci, la nesfarsit.

Insasi coroana de la ceremonie impartaseste nu numai valorile capului, culme a trupului omenesc, ci si valorile a ceea ce se afla mai presus de cap, un dar venit de sus: ea marcheaza caracterul transcendent al unei impliniri. In timpul casatoriei, va puteti considera sacri, deoarece in antichitate numai regii purtau coroane. De exemplu, in Egipt, doar zeii si faraonii purtau , iar cei din popor, gasiti purtand cununa pe cap erau omorati, deorece se considera o razvratire impotriva capeteniilor.

Asadar, cand doriti sa va uniti destinele pe veci simtiti-va mai presus decat regi si faraoni. Incercati sa faceti din acea zi cea mai frumoasa zi din viata dumneavoastra. Iar daca incercati sa desfaceti o casatorie ganditi-va cata istorie si cat simbolism implica o astfel de taina!

                                                 

                                                                                                                       Roxana Anghel

Nota obtinuta:
10 (6 voturi)
2456 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: FemeiaStie Marţi, 02 Februarie 2010

Etichete pentru acest articol:

verighete, casnicie, casatorieS-ar putea sa va intereseze si:

De-a lungul timpului, in jurul Sfantului Nicolae s-au tesut diverse legende. Ceea ce se [..]
citeste si comenteaza
Singura sarbatoare pagana din calendarul crestin este la 24 iunie: Sanzienele sau [..]
citeste si comenteaza
De peste 4 secole, columbienii aleg sa inceapa un nou an printr-o “explozie” de [..]
citeste si comenteaza
In articolele precedente am facut cate o incursiune in diverse epoci, avand ocazia sa [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Ai nevoie de: ►felii de paine (prajita) ►ou fiert (feliat in rondele) ►ciuperci la gratar [..]
citeste si comenteaza
Feminitate…ce relevanta ai in aceste vremuri? Acum cand totul este atat de superficial in jur si [..]
citeste si comenteaza
Cu mult drag urez tuturor celor care isi sarbatoresc pe 30 noiembrie ziua numelui, LA MULTI ANI!, [..]
citeste si comenteaza
E-urile produc placere papilelor gustative...dar iata ce ne costa: [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate