Festivalul Liliacului de pe Insula Mackinac (SUA)

Cand auzim pentru prima data numele “Mackinac”, imaginatia ne trimite in taramuri indepartate, locuite probabil de indieni. Acest fapt este cu totul adevarat, intrucat denumirea apartine unei insule situate pe teritoriul “Marilor Lacuri” (mai exact pe Lacul Huron) de la granita dintre SUA si Canada, ce a fost locuita din cele mai vechi timpuri de triburi de indieni. De altfel, se pare ca in dialectul bastinasilor “Mitchimakinac” insemna “Marea Broasca Testoasa” (insula are forma unei testoase).

Inca din secolul al XVII-lea insula a intrat in atentia europenilor (francezi si englezi ), “Marile Lacuri” reprezentand un punct nodal in comertul cu blanuri. Ulterior, insula a fost ocupata de colonisti, dar a revenit populatiilor locale in anul 1815.

In ultimii ani ai secolului al XIX-lea intreaga insula a fost declarata “Parc National”. Cadrul natural deosebit, dar si climatul favorabil dezvoltarii unor specii unice de liliac, au facut ca insula sa devina o destinatie perfecta pentru organizarea unor evenimente culturale.

Asa cum vom vedea, “Festivalul Liliacului” a inceput ca o sarbatoare a acestei plante (cunoscuta pe insula ca vestitor al verii), devenind treptat un festival de la care nu lipsesc intrecerile de tot felul, expozitiile, degustarile de vinuri, muzica, filmul, dar nici celebrarea frumusetilor naturii.

 

I. ”Festivalul Liliacului”- un “mix” intre traditie si modernitate

Inca din anul 1949, un medic veterinar (Bill Chambers) si doua asistente medicale (Evangeline Horn si Stella King) au lansat ideea organizarii unei curse de trasuri si a unei parade a celor mai frumosi cai de pe insula, astfel incat participantii si vizitatorii sa se bucure de frumusetea speciilor de liliac din Mackinac. Evenimentul urma sa se desfasoare la inceputul verii, atunci cand liliacul putea fi admirat in toata splendoarea lui.Daca la inceput serbarile durau doar o zi, treptat acestea s-au extins pe durata a 10 zile, timp in care liliacul inflorea pe toata insula.

Inca din primii ani ai festivalului, autoritatile locale au initiat un concurs prin care sa fie desemnata o “Regina a Liliacului”, urmand ca aceasta sa se implice in activitatile curente ale comunitatii locale timp de un an, pana la urmatoarea editie. Pe insula a aparut chiar si un atelier foto in care candidatele la acest titlu erau fotografiate, iar chipurile lor erau apoi vazute de public, ce hotara cine va fi castigatoarea.

Traditia desemnarii unei “Regine a Liliacului” continua si in prezent, candidatele fiind eleve ale Scolii de Stat din Mackinac. Acestea au datoria ca pe parcursul unui an sa se implice in activitatile scolii din care vin, dar si in cele ce tin de comunitatea locala.Dintre acestea, cele mai importante sunt: deschiderea “Fortului Mackinac”, intampinarea oaspetilor ce vor veni la degustarile de vin sau participarea la diverse competitii. Cele care nu reusesc sa obtina titlul de “Regina” au sansa de a deveni “Printese ale Liliacului”, ajutand-o pe regina sa-si indeplineasca datoriile ce i-au fost incredintate.

Alaturi de competitia “Regina Liliacului”, exista si alte manifestari interesante, ce imbina traditia cu noutatea. De aceea, va invit sa le cunoastem in urmatoarele randuri.

 

II. Cateva evenimente ce confera unicitate “Festivalului Liliacului” de pe Insula Mackinac

Inca din anul 1993, a devenit un obicei sa se organizeze un concurs de pictura. La acesta se inscriu numerosi artisti plastici, care au voie sa picteze numai pe formatul specific portretului, utilizand culori rezistente la apa, ulei sau acrylic. In fiecare an se alege cate o tema, iar cel ce o reprezinta cel mai bine este castigator. Anul acesta s-a ales o tema istorica, intitulata “Batalia din Golful Wawashkamo”, cu ocazia implinirii a 200 de ani de la razboiul din 1812 (cand armata formata din populatia locala a fost infranta de cea formata din colonistii englezi si francezi, ce au cucerit Fortul Mackinac si stramtoarea cu acelasi nume).

Pasionatii de liliac au ocazia sa se delecteze cu parfumul si delicatetea acestuia prin intermediul unor expozitii cu vanzare, la care intrarea este libera. Aici se vand nu numai flori de liliac, ci si diferite produse avand ca ingredient principal aceasta planta (sapunuri, parfumuri, uleiuri aromate etc.).

Insula Mackinac este renumita si prin expozitiile mestesugarilor locali. Avand ca motiv floarea de liliac, sunt realizate o serie de vase, dar si bijuterii din cristal, perle, sticla sau lemn. De cele mai multe ori, acestea sunt vandute in cadrul expozitiilor florale.

Un eveniment care a luat amploare in ultimii ani este si organizarea unor prezentari de moda, a unor designeri ce nu sunt inca celebri. Spre exemplu, in acest an (in zilele de 8 si 10 iunie), va fi prezentata o colectie de imbracaminte sport, a unei creatoare tinere, dar foarte talentate: Viviana Gabeiras.

III. “Calendarul” desfasurarii festivalului din acest an

A devenit deja o adevarata traditie ca “Festivalul Liliacului” sa aiba o durata de 10 zile. In acest an, “Insula Mackinac” se “va imbraca” in “straie de sarbatoare” in perioada 7- 17 iunie.

Prima zi a festivalului se va deschide cu un pranz festiv, in cel mai luxos restaurant de pe insula: “Grand Luncheon Buffet”. Tot aici se va bea si ceaiul de dupa-amiaza, intr-o atmosfera eleganta, in care tinuta de gala este obligatorie. Seara va fi incheiata cu un concert de opera.

Pentru cei ce nu prefera locatiile somptuoase, cativa DJ si muzicieni vor concerta intr-unul dintre pub-urile de pe insula, cele mai cunoscute fiind “Pink Pony”, “Horn’s Bar” sau “Huron Street Pub &Grill”. In acea seara se va face si o proiectie a unui film istoric, legat de trecutul insulei Mackinac.

Cea de-a doua zi este dedicata intrecerilor sportive, plimbarilor in aer liber si unei degustari de vin. Scoala de Stat de pe insula va organiza cateva competitii in scop caritabil.

Impatimitii drumetiilor pot face un tur al insulei, descoperind istoria acesteia. La sfarsit, au ocazia sa participe la degustarea unor soiuri de vin specific zonei Michigan sau la o prezentare de moda cu imbracaminte sport.

Pe data de 9 iunie va avea loc unul dintre cele mai importante evenimente ale festivalului: desemnarea “Reginei Liliacului”. Tot atunci poate fi vizitata o mare expozitie de carte (in cadrul “Grand Hotel”), dar si un targ la care se vand bijuterii lucrate manual.

La sfarsitul zilei te poti bucura de o degustare de vinuri in complexul “Black Star Farms,” de un concert de muzica jazz sau de vizionarea unui spectacol de “street dance”.

Ziua de 10 iunie va fi dedicata liliacului. Iubitorii florilor pot afla sfaturi importante in ceea ce priveste ingrijirea liliacului, iar copiii pot lua gratuit lectii de gradinarit (inclusiv cum sa planteze un liliac) de la un expert in domeniu: horticultorul Jeff Young (specialist in ingrijirea liliacului). Aceasta zi se va incheia cu un concert de muzica Gospel, o degustare de vinuri italiene si vizionarea celei de-a doua parti a prezentarii de moda din ziua de 8.

Pe 11 iunie vor avea loc doua competitii sportive: una de golf si una de hockey. Spre seara, la “Grand Hotel” va avea loc o conferinta pe teme istorice (trecutul insulei Mackinac) si o “lectie” de ingrijire a liliacului (in curtea bisericii St. Anne) pentru copii.

Urmatoarea zi va avea si ea un program special: in jurul pranzului va avea loc un tur al insulei, prilej cu care se pot admira flora si fauna de aici. Dupa-amiaza te poti inscrie la un tur arhitectural, numai bun pentru a vedea vestigiile de pe insula.

Asa cum v-ati obisnuit probabil, ziua se incheie cu un concert de jazz, desfasurat in atmosfera eleganta de la “Grand Hotel”.

In dimineata zilei de 13 iunie se poate vizita resedinta guvernatorilor insulei, o cladire in stil victorian, aflata in apropierea Fortului Mackinac.

Spre pranz poate fi vizitata minunata gradina a “Grand Hotel”, ce adaposteste specii deosebite de flori si arbusti.

Mai tarziu te poti aventura intr-o croaziera cu o veche nava de pe fluviul Maine, admirand insula in toata splendoarea ei.

Seara poate fi terminata intr-un mod agreabil prin participarea la receptia dedicata concursului de pictura, desfasurata in muzeul din Golful Wawashkamo.

In ziua de 14 iunie au loc o serie de concursuri culinare, denumite generic “Gustul insulei Mackinac”. In cadrul acestora se va degusta bere, vin sau cocktail-uri. Pentru cine se va plictisi degustand diverse produse, exista posibilitatea participarii la o “lectie” de istorie, “predate” de cel mai important istoric de pe insula.

Ziua de 15 iunie este destinata evenimentelor in scop caritabil: meciuri de hockey sau expozitii cu vanzare a handmad-urilor realizate de artizanii de pe insula (acestia sunt gazduiti de mica galerie de arta din Mackinac).

Penultima zi a festivalului incepe cu plimbari prin gradinile cu liliac de pe insula. Dupa aceea urmeaza degustari de vin si de sortimente locale de bere.

Principala atractie a zilei este insa parada cainilor imbracati in costume de epoca (infatisand vestimentatia secolului al XIX-lea), desfasurata intr-un loc numit sugestiv: “Mackinac Dog Island”.

Ziua poate fi incheiata prin vizionarea unor filme istorice proiectate in teatrul de pe insula.

Ultima zi a festivalului incepe cu un nou meci de hockey desfasurat in scopuri caritabile. Mai tarziu, in jurul pranzului, iubitorii de navigatie se pot imbarca la bordul unui vapor ce efectueaza curse in “Marile Lacuri”. Aici poti invata sa faci noduri marinaresti, cum sa te descurci in caz de furtuna pe mare, sa ridici o ancora sau pur si simplu sa pescuiesti.

Imediat dupa scurta croaziera poti auzi salvele de tun de la “Fortul Mackinac”, ce amintesc de lupta din anul 1812.

In parcul de pe insula va avea loc, incepand cu ora 14.30, o Mare parada a clovnilor, obicei ce dateaza de la inceputul secolului 20, cand niste comercianti au ales sa se imbrace in haine de circ pentru a atrage cat mai multi clienti.

Spre seara are loc “Marea Parada” prezentata de compania “Coca-Cola”, mai exact de cativa oameni importanti ai acesteia, considerati descendenti ai locuitorilor de pe insula. Tot acum sunt desemnati castigatorii de la “Parada Clovnilor” (cele mai inedite costume), din port vor fi lansate focuri de artificii, iar festivalul se va incheia oficial.

Nota obtinuta:
9.2 (13 voturi)
4376 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Alina-Nedelcu Luni, 21 Mai 2012

Etichete pentru acest articol:

festivaluri in lume



S-ar putea sa va intereseze si:

,,Timpul nu mai are rabdare,,- scria magistral Preda in romanul-capodopera Morometii. [..]
citeste si comenteaza
Cum sarbatoarea Anului Nou se apropie, va propun sa facem o incursiune intr-un obicei [..]
citeste si comenteaza
An de an, in luna februarie, este aproape imposibil sa nu ne indreptam privirea catre [..]
citeste si comenteaza
In credintele poporului roman, ziua de 3 martie a fost sarbatoare traditionala a capului [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

In ultimele doua articole editate de mine, am avut ocazia sa va introduc in fascinantele traditii [..]
citeste si comenteaza
Pentru a nu ne indeparta prea mult de fascinanta lume orientala, am ales ca in urmatoarele articole [..]
citeste si comenteaza
An de an, primavara este primita cu entuziasm in toate colturile lumii, dar mai cu seama in [..]
citeste si comenteaza
La inceputul secolului al XX-lea, tribul Otomi din oraselul San Pablito (vorbitori al dialectului [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate