SMDQS: despre ceasuri solare, mecanice, digitale, cu quartz si smart

Pentru evitarea tuturor confuziilor, vom incepe acest articol cu “traducerea” initialelor din titlu: S = solar, M = mecanic, D = digital, Q = quartz, S = smart, adica toate “epocile” importante ale evolutiei ceasului.

Nu vom incepe acum sa va facem o istorie a ceasului, fiindca Internet-ul este plin de astfel de istorii si cronologii, de altfel, chiar aici pe Enciclopedia de Lifestyle Feminin FemeiaStie.ro ati citit un articol in acest sens, asa ca un simplu click va va lamuri ce si cum. Acest articol se vrea a fi doar o scurta radiografie a factorilor ce au dus la aparitia respectivelor etape orologere, dar si a efectelor pe care l-au avut asupra dezvoltarii si progresului umanitatii.

 

Solar

Ceasul solar a fost prima etapa in istoria masurarii timpului si a aparut atunci cand oamenii au inceput sa fixeze anumite momente ale zilei pentru activitati bine stabilite din timp. Chiar daca vremea noroasa faceau ceasurile solare inutile acestea au reprezentat secole la rand singurele instrumente de masurare a timpului. A fost practic inceputul erei orologere.

 

Mecanic

Ceasurile mecanice au reprezentat, reprezinta si cu siguranta va reprezenta arta si spectaculozitatea tuturor ceasurilor, tehnologia din zilele noastre fac mecanismele ceasurilor mecanice si mai spectaculoase, prin carcasele transparente care ofera posibilitatea observarii integrale a mecanismului. Indiferent de statutul social, un ceas mecanic te va pozitiona intotdeauna (in functie de model), o treapta mai sus.

 

Digital

Ceasurile digitale au sosit la mana oamenilor direct din filmele si serialele SF, facandu-le sa fie la momentul aparitiei lor, un adevarat fenomen la nivel planetar, cadranele LCD (Liquid Cristal Display) au starnit, starnesc si vor starni imaginatia multor generatii la rand. Exactitatea si precizia ceasurilor digitale au facut din acestea un bun partener al sportului de performanta si a recordurilor.

 

Quartz

Ceasurile cu quartz au reprezentat  o revolutie in lumea orologeriei, “revolutie” ce a inceput in Japonia si care datorita fiabilitatii, preciziei si pretului scazut a facut ca intreaga comunitate orologera sa devina adepta quartzului, facand ca ceasurile cu mecanisme quartz sa fie accesibile pentru absolut toate paturile sociale. Quartzul a reusit prin costuri de productie reduse si tehnologii simple si spectaculoase.

 

Smartwatch

Ceasurile "destepte" reprezinta la momentul acesta noua etapa in lumea orologeriei, chiar daca producatorii traditionali nu se simt (deocamdata) amenintati de invazia smartwatch-urilor, studiile de specialitate arata o puternica tendinta (in special a adolescentilor) de a achizitiona un smartwatch care ofera multe alte functii (radio, camera web, localizare GPS, tensiometru, si/sau navigare web)

 

Indiferent care va fi urmatoarea etapa a ceasurilor, nu avem nicio indoiala ca va fi o etapa spectaculoasa si care va crea controverse si nu va reprezenta (initial) nicio amenintare la adresa vreunei etape sau categorii de ceasuri existente pe piata la momentul respectiv.

Nota obtinuta:
9.4 (19 voturi)
1518 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Robert-Codescu Luni, 13 Ianuarie 2014

Etichete pentru acest articol:

ceasuri solare, ceasuri mecanice, ceasuri cu quartz, ceasuri digitale


S-ar putea sa va intereseze si:

Fiindca ne-am luat angajamentul sa va povestim despre toate marcile de ceasuri, [..]
citeste si comenteaza
In anul de mare angajament 1888, fratii Adolf si Alfred Kurth, infiintau in Grenchen, [..]
citeste si comenteaza
Unul din simbolurile si legendele orologeriei este fara indoiala si ceasul Vostok. Spun [..]
citeste si comenteaza
Cand Hamlet spunea: “E ceva putred in Danemarca!” nu avea nici cea mai vaga idee ca [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Fiindca primavara s-a instalat, iar natura s-a trezit la viata, albinutele, gargaritele si fluturii [..]
citeste si comenteaza
Considerat, alaturi de George Enescu, unul din cei mai mari compozitori romani, Paul Constantinescu [..]
citeste si comenteaza
Aparuta in anul 2008 sub emblema “Hronicul Convietuirii”, la editura Hasefer a Federatiei [..]
citeste si comenteaza
Ideea acestui articol mi-a venit parafrazand o emisiune celebra (la vremea ei) de la TV. Mai exact [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate