SMDQS: despre ceasuri solare, mecanice, digitale, cu quartz si smart

Pentru evitarea tuturor confuziilor, vom incepe acest articol cu “traducerea” initialelor din titlu: S = solar, M = mecanic, D = digital, Q = quartz, S = smart, adica toate “epocile” importante ale evolutiei ceasului.

Nu vom incepe acum sa va facem o istorie a ceasului, fiindca Internet-ul este plin de astfel de istorii si cronologii, de altfel, chiar aici pe Enciclopedia de Lifestyle Feminin FemeiaStie.ro ati citit un articol in acest sens, asa ca un simplu click va va lamuri ce si cum. Acest articol se vrea a fi doar o scurta radiografie a factorilor ce au dus la aparitia respectivelor etape orologere, dar si a efectelor pe care l-au avut asupra dezvoltarii si progresului umanitatii.

 

Solar

Ceasul solar a fost prima etapa in istoria masurarii timpului si a aparut atunci cand oamenii au inceput sa fixeze anumite momente ale zilei pentru activitati bine stabilite din timp. Chiar daca vremea noroasa faceau ceasurile solare inutile acestea au reprezentat secole la rand singurele instrumente de masurare a timpului. A fost practic inceputul erei orologere.

 

Mecanic

Ceasurile mecanice au reprezentat, reprezinta si cu siguranta va reprezenta arta si spectaculozitatea tuturor ceasurilor, tehnologia din zilele noastre fac mecanismele ceasurilor mecanice si mai spectaculoase, prin carcasele transparente care ofera posibilitatea observarii integrale a mecanismului. Indiferent de statutul social, un ceas mecanic te va pozitiona intotdeauna (in functie de model), o treapta mai sus.

 

Digital

Ceasurile digitale au sosit la mana oamenilor direct din filmele si serialele SF, facandu-le sa fie la momentul aparitiei lor, un adevarat fenomen la nivel planetar, cadranele LCD (Liquid Cristal Display) au starnit, starnesc si vor starni imaginatia multor generatii la rand. Exactitatea si precizia ceasurilor digitale au facut din acestea un bun partener al sportului de performanta si a recordurilor.

 

Quartz

Ceasurile cu quartz au reprezentat  o revolutie in lumea orologeriei, “revolutie” ce a inceput in Japonia si care datorita fiabilitatii, preciziei si pretului scazut a facut ca intreaga comunitate orologera sa devina adepta quartzului, facand ca ceasurile cu mecanisme quartz sa fie accesibile pentru absolut toate paturile sociale. Quartzul a reusit prin costuri de productie reduse si tehnologii simple si spectaculoase.

 

Smartwatch

Ceasurile "destepte" reprezinta la momentul acesta noua etapa in lumea orologeriei, chiar daca producatorii traditionali nu se simt (deocamdata) amenintati de invazia smartwatch-urilor, studiile de specialitate arata o puternica tendinta (in special a adolescentilor) de a achizitiona un smartwatch care ofera multe alte functii (radio, camera web, localizare GPS, tensiometru, si/sau navigare web)

 

Indiferent care va fi urmatoarea etapa a ceasurilor, nu avem nicio indoiala ca va fi o etapa spectaculoasa si care va crea controverse si nu va reprezenta (initial) nicio amenintare la adresa vreunei etape sau categorii de ceasuri existente pe piata la momentul respectiv.

Nota obtinuta:
9.4 (19 voturi)
1186 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Robert-Codescu Luni, 13 Ianuarie 2014

Etichete pentru acest articol:

ceasuri solare, ceasuri mecanice, ceasuri cu quartz, ceasuri digitale


S-ar putea sa va intereseze si:

Ca si germanii s-au priceput din totdeauna sa faca ceasuri de calitate este un lucru [..]
citeste si comenteaza
Astazi, fiind o zi mai noroasa, am avut mai mult timp liber si-am “bibilit” din nou [..]
citeste si comenteaza
Un nou brand orologer, din tara lui Hamlet, se prezinta astazi la rubrica de [..]
citeste si comenteaza
Una dintre companiile de renume, din lumea orologeriei, este fara nicio indoiala si [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Unul din brandurile orologere ce au facut istorie in tumultoasa lume a orologeriei este fara nicio [..]
citeste si comenteaza
Timbrul, zimbrul si cu cimbrul, La o bere discutau, Cum sa „imblanzeasca” timpul Ca de-o vreme [..]
citeste si comenteaza
Cate marci de ceasuri care incep cu litera “Y” cunoasteti?!? Si eu la fel, asa ca eu consider [..]
citeste si comenteaza
In ciuda faptului ca nu are o vechime seculara precum celelalte cladiri din Cetatea Medievala [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate