Rubins Jewels Rubine. Ce stiti despre rubinele din ceasuri?
Bineinteles ca cei trei termeni din titlul articolului se refera la aceeasi piatra pretioasa pe care o gasim in bijuterii, dar si in mecanismele ceasurilor mecanice. In acest articol vom incerca sa aflam cate ceva despre necesitatea si rolul acestor minuscule comori din ceasurile noastre: rubinele.
Ce stiti despre rubinele din ceasuri?
Rubinele (sau jewels asa cum scrie pe majoritatea ceasurilor) se gasesc in interiorul oricarui ceas de mana mecanic si/ sau automatic. Sunt (de cele mai multe ori) rubine sintetice, care se folosesc pe post axe in centrul unui dispozitiv care se roteste. Rolul rubinelor este de a reduce rezistenta mecanismului la frecare si uzura in timp, crescand totodata rezerva de energie si - mai important - precizia ceasului. Avantajele evidente utilizarii rubinelor sunt date de dimensiunea si greutatea reduse, stabilitatea la variatii de temperatura, duritatea si (asa cum am spus deja), rezistenta mica la frecare. Numarul rubinelor dintr-un mecanism depinde intotdeauna, de complexitatea acestuia, in general cu cat sunt mai multe componente aflate in miscare, cu atat vor fi folosite mai multe rubine.
Tocmai de aceea un numar mai mare de rubine nu inseamna, in mod necesar, un mecanism mai bun ca precizie sau fiabilitate, ci reprezinta mai degraba un indicator al complexitatii acestuia. De asemenea, unele mecanisme mai complexe pot folosi diferite solutii orologerice care sa reduca numarul de rubine, pastrand insa aceeasi calitate si standarde de functionare. Exista totusi, unii producatori care aleg sa foloseasca rubine inutile, cu scopul de a creste artificial numarul acestora si a induce in eroare, potentialii clienti, cu privire la calitatea mecanismului.
Cum se fabrica rubinele sintetice?
Ca si proces de fabricare, rubinele sintetice sunt fabricate pornind de la aluminiu si dioxid de crom, trecand prin diferite stadii de incalzire, topire sau cristalizare. Se pot obtine astfel pietre de calitate si caracteristici asemanatoare celor naturale, insa cu un cost de productie considerabil mai redus. Unele modele de lux pot folosi insa si rubine naturale, lucru care va fi reflectat corespunzator in pretul de vanzare al ceasului respectiv. Un alt avantaj (de luat in seama), al rubinelor este si aspectul acestora, care asigura o estetica spectaculoasa mai ales ca, din ce in ce mai multi producatori ofera posibilitatea vizualizarii mecanismului ceasului prin ferestre transparente. Astfel, ceasul va fi mult mai atractiv si pentru cei mai pretentiosi dintre iubitorii ceasurilor, in ciuda faptului ca si pretul va deveni vizibil mai mare.
Cu speranta ca acest scurt articol a mai eliminat cateva din nedumeririle dumneavoastra in ceea ce priveste universul mecanismelor ceasurilor, responsabilul de rubrica - Robert - isi ia angajamentul ca va reveni, intr-un articol viitor, cu un nou material in care sa va prezinte un alt detaliu fascinant din spectaculosul peisaj al mecanismului ceasurilor.
Postat de: Robert-Codescu Joi, 14 Noiembrie 2013
rubine, rubine sintetice, rubine ceasuri, ceasuri de mana
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Cum sa te imbraci la o cina romantica? 5 sfaturi utile
- Drepturile pasagerilor: tot ce trebuie sa stii inainte de zbor
- Ce trebuie sa stii despre asigurarea RCA cand inchiriezi o masina?
- Beneficiile utilizarii produselor de curatenie profesionale in gospodaria ta
- 3 sfaturi utile pentru curatarea si intretinerea pardoselilor