Romanii din SUA despre decizia de emigrare a jurnalistei Corina Dragotescu

Jurnalista Corina Dragotescu (Adevarul/Realitatea TV/RTV) a anuntat joi, 4 octombrie 2012, la emisiunea “Ultima Ora” difuzata de Romania TV, ca a castigat la Loteria Vizelor si urmeaza sa emigreze in SUA: Plec impreuna cu familia in America. Noi am participat la Loteria Vizelor si am castigat. Fara nici o pila, credeti-ma!", a spus Corina Dragotescu la Romania TV.” Stirea a fost preluata de majoritatea ziarelor si posturilor TV din tara, iar decizia de emigrare a jurnalistei a starnit un val de reactii.

Am solicitat jurnalistilor din mass media romano-americana si unor romani de succes din SUA, opinii despre visul american al Corinei Dragotescu. Majoritatea mi-au spus ca jurnalista are sanse minime de integrare, datorita varstei, a antecedentelor sale medicale, din cauza obiectivelor nerealiste si a oportunitatilor pe care le mai ofera SUA in acest moment, dar mai ales din cauza mentalitatii ei gresite despre aceasta tara.

 

Declaratiile jurnalistei tradeaza superficialitatea cunostintelor ei despre societatea americana si evaluarea empirica a sanselor pe care le ofera SUA imigrantilor in acest moment. Corina Dragotescu presupune ca informatiile pe care le-a colectat in SUA, in calitate de turist, sau faptul ca are o ruda stabilita aici, constituie o baza de pornire suficienta pentru imigrare. Majoritatea romanii din SUA, cu care am discutat, sunt de alta parere!

 

In primul rand, programul “DV Lottery” presupune o tragere la sorti prin computer, deci un proces in care nu intervine factorul uman, iar presupunerea ca vizele - sau orice altceva in SUA se poate obtine cu “pile”, denota probleme de mentalitate. Jurnalista este dezinformata si in privinta sanselor ei de integrare profesionala in Statele Unite, aspecte greu de digerat cand provin de la un formator de opinie din presa centrala si sunt difuzate pe un post de televiziune cu audienta larga.

 

O parte dintre romanii din SUA, care si-au exprimat opiniile pe aceasta tema, au subliniat faptul ca, de-a lungul timpului, jurnalista Corina Dragotescu a afisat “pe sticla” idei care o recomanda mai degraba “pentru emigrarea in Rusia sau in China” decat in SUA.

 

Lucian T. din Washington D.C. - un angajat de origine romana al Departamentului de Stat American pentru Aparare, a spus: Dupa ce l-au terfelit pe ambasadorul SUA in Romania la toate televiziunile uslamiste, doamna a fost sa isi ia viza de emigrare... no more comments!”

 

Un alt roman a spus: Felicitari doamnei Corina Dragotescu pentru ca a castigat „Loteria Vizelor”! Prognoza mea este ca o s-o vedem revenind curand in Romania. Pentru cine este interesat am sa fac o mica expunere de motive. La varsta ei nu are cum sa se mai integreze in societatea americana (sau de oriunde din afara. […] Aici nu poti arde etapele asa cum suntem obisnuiti in Romania. Vine de pe o anumita pozitie sociala, ii va fi foarte greu sa migreze spre o pozitie sociala inferioara, deoarece pozitiile echivalente sunt ocupate si au deja liste lungi de asteptare. Cei de pe lista sunt vorbitori nativi de limba engleza si au si suport relational, construit de cel putin o generatie sau de mai multe generatii. Fiind vorbitoare nativa de limba romana, poate incerca in comunitatea romaneasca, sunt ceva ziare si un post de televiziune. Aici ar fi doar cateva probleme – ca sa incapa pe „sticla” va trebui sa isi asigure venitul din alta parte, deoarece acel singur post TV nu plateste pentru ca nu are de unde, iar la ziare… de obicei sunt editate de catre proprietar in beciul casei sale (lor), cu materiale copiate de pe internet si doua trei articole scrise de cate un ziarist din Romania (e mai ieftin). Comunitatea romaneasca este „specializata” pentru gender-ul feminin in urmatoarele domenii de activitate: curatenie in case, ingrijire batrani, personal administrativ la birouri, cosmeticiene, ospatari si alte locuri de munca de pe acelasi palier social; functie de zona geografica de destinatie pot exista mici variatiuni poate datorate „climei”. Mancarea nu va mai fi „ca la mama acasa” daca nu locuiesti intr-o zona cu o comunitate romaneasca puternica. Am inteles ca doamna a mai fost prin aceste locuri, in calitate de „turist”. Intr-un fel te trateaza comunitatea ca turist, altfel cand reprezinti o „amenintare” pentru putinele locuri de munca (chiar si in domenii „low income”) si atunci se strica prieteniile. Tratamentul pentru egali difera de cel aplicat turistilor; asa suntem noi romanii de pretutindeni, primitori cu turistii. Am auzit la B1 aseara (n.r. 4 octombrie) ca ar fi avut un salariu bun la TV si mai ales acum ca era la RTV (cu patron viitor deputat PSD), deci nu la RealitateaTV (care se scufunda)… avea perspective. O sa aiba un SOC atunci cand o sa vada care sunt ofertele de munca in SUA, atat ca pozitie sociala dar si ca plata. Concluzia este ca o sa-i placa aici pentru ca viata este mult mai ieftina, simpla si tratamentul primit de la autoritati este corect; vecinii nu-ti bat la usa sa-ti ceara „un pic” de ulei sau zahar. Perioada placuta va fi de scurta durata, deoarece banii pe care-i detine nu sunt fara sfarsit. Perioada sarbatorilor de iarna (care se apropie) este mult mai placuta si interesanta daca o petreci in US, dar cum da mugur de primavara, Doamna va simti „chemarea gliei strabune”. Pariu ca va sarbatori 1 Mai muncitoresc reintegrandu-se in comunitatea jurnalistica din Romania si povestind Experienta Americana?”(George T.)

 

Opinia unui manager de proiect, cu studii postuniversitare finalizate in SUA, angajat la o companie “U.S. Government Contractor”:Loteria vizelor este o capcana pentru visatori. Per ansamblu SUA are o rata a somajului mai mare decat Romania; 70 de milioane de americani nu-si permit o asigurare medicala s.a.m.d. Ca urmare, in absenta locurilor de munca pentru americanii nativi,, curentul anti-imigratie este tot mai puternic, iar SUA nu mai ofera aceleasi oportunitati ca si cele de la lansarea programului DV Lottery. Imigrantii sunt tolerati daca fac muncile de jos, pe care americanii nu le presteaza. Cei care tintesc la un serviciu bun si bine platit, sau intra pe piata cu afaceri noi, reprezinta o concurenta incomoda, nu se bucura de apreciere sau toleranta, asa cum isi imagineaza doamna Dragotescu. Exista organizatii puternice care militeaza pentru eliminarea definitiva a imigratiei si/sau desfiintarea loteriei vizelor; eliminarea outsourcing-ului si restictii privind accesul strainilor la anumite locuri de munca bine platite (n.r. clearance guvernamental; acte legislative menite sa protejeze cetatenii nativi si produsele fabricate in SUA). In acest sens, in 2012 au fost depuse in Congresul American mai multe proiecte de lege, care cer anularea DV Lottery si redistribuirea celor 55.000 de vize anuale catre alte categrii sociale, in principal imigranti care ar putea contibui la crearea de noi locuri de munca in SUA; investitori cu peste $500k; absolventi straini de studii postuniversitare in SUA (MS, PhD, MBA) in ramurile STEM; redistribuirea  vizelor catre dosarele de reantregire a familiei; rezidente permanente pentru specialistii straini din domeniile de varf (aparare, cercetari spatiale, electronica, medicina, IT), care asteapta ridicol de mult pentru procesarea actelor (10 - 20 de ani) s.a.m.d. Toate proiectele de lege enumerate presupun anularea Loteriei Vizelor si redistribuirea cartilor verzi, iar unele se bucura de sprijin bipartisan (Republican si Democrat), deci au sanse reale sa treca de votul Congresului si sa se aplice in viitorul apropiat. In concluzie, Corina Dragotescu emigreaza in SUA cam tarziu, deoarece “stocul” de oportunitati s-a cam epuizat. (Valer B.)

 

O doamna psiholog, de origine romana, este de parere ca: Depinde, aici se poate reorienta, poate veni aici si va descoperi ca nu vrea sa faca ce-a facut si isi doreste altceva, similar sau prin vecinatatea meseriei de baza. USA zic eu, ca-ti ofera aceasta posibilitate, care nu tine cont de varsta, sa te poti reorienta profesional. Si mai cred ca da, poate castiga traiul decent, nu din start, dar in cei 10-15 ani anticipati, este posibil. Am vazut oameni care in 5 ani si-au atins obiectivul. Acum depinde si ce oportunitati se ivesc sau nu. Cine a zis a zis bine, viata in America este o loterie care de multe ori tine de noroc si de deschiderea ta fata de tot ce te inconjoara, ce vine in contact cu tine, si felul in care percepi/asimilezi tot ce reprezinta viata de aici cu bune si rele, cum stii sa folosesti oportunitatile care se ivesc in favoarea ta. Am vazut atatea cazuri si pozitive si negative, incat cred ca orice este posibil. Personal ii doresc succes si o felicit pentru curaj, poate suna a nebunie/inconstienta sau provocare... Decizia tine de perceptie, totul este sa iesi din zona de confort si sa-ti deschizi aripile (metaforic vorbind).”(Iulia R., Dallas, TX)

 

Un avocat din statul Georgia a spus: Fiica ei cred ca are o sansa reala aici. Vorbeste bine engleza daca este studenta, iar facultatea pe care o urmeaza s-ar putea sa conteze in viitor. E tanara, se poate marita cu un american, deci are alte perspective. Daca va gasi un job bun in SUA, va da si Corinei o sansa, sa-si ingrijeasca nepotii.”

 

Referindu-se la faptul ca accesul jurnalistilor straini in mass media americana este aproape imposibil, iar singur post de televiziune romanesc din SUA si presa romano-americana se bazeaza in exclusivitate pe voluntari, un jurnalist roman din SUA a spus: “O asteptam la munca patriotica!”

 

Personal urez succes Corinei Dragotescu si integrare usoara. In acelasi timp, incerc sa fiu realista si consider ca visele ei nu sunt ancorate in realitate, sunt greu de realizat la aproape 50 de ani. Sansele unei cariere de succes, asa cum a avut in mass media din Romania, sunt aproape nule. Nu stiu precis, dar din experienta mea in domeniul asigurarilor, stiu ca unei persoane care a avut cancer ii va fi foarte greu sa gaseasca o companie de asigurari medicale (in SUA sau oriunde in lume), care sa o accepte cu aceste antecedente. Daca va minti in privinta antecedentelor sale medicale, va risca, iar consecinte grave, deoarece firmele de asigurari au un sistem bine gandit de demascare a fraudelor. Daca va apela la o asigurare medicala de stat, din postura de rezident permanent, va risca sa aiba surpize neplacute la obtinerea cetateniei. Americanii au proprii lor asistati sociali, nu isi doresc imigranti care sa vina in SUA si sa apeleze la asistenta medicala/sociala de stat. In situatia ei, nu cred ca va gasi aici “toleranta” pe care o asteapta. Nu vad ce munca ar putea presta Corina Dragotescu si pe ce salariu, incat sa stranga suficienti bani pentru o pensie decenta, sa plateasca studiile universitare ale fiicei sale si sa cumpere o casa, pe care sa o achite integral, toate acestea in numai 10-15 ani.

 

Fiica ei este considerata student strain in SUA si are de achitat taxe de scolarizare mai mari decat cetatenii nativi (duble in unele zone), iar situatia nu se va schimba in urmatorii trei ani de la obtinerea rezidentei permanente. Este o societate concurentiala, extrem de dinamica si necesita pregatire continua. Universitatile performante, care dau o sansa reala absolventilor, aplica taxe de studii de zeci de mii de dolari/an. Nu stiu cum este in alte zone, dar in statul in care locuiesc eu, legislatia nu permite reducerea taxelor de scolarizare decat dupa trei ani de la obtinerea rezidentei permanete in SUA, daca familia locuieste si plateste taxe in statul in care ea este studenta.

 

Aplicatiile pentru green card si SSN se pot depune dupa minim 21 de zile de la intrarea pe teritoriul SUA, pe baza vizei obtinute de la Ambasada SUA din Bucuresti si a altor documente, iar viza pe care o are acum familia Dragotescu nu este inca un “green card”. Actele respective vor ajunge la ei prin posta, la adresa de rezidenta pe care o vor declara autoritatilor americane ca resedinta in SUA. Deci, e nevoie de un contract de inchiriere a unei locuinte mai intai, iar apoi urmeaza procesarea actelor, care poate dura luni de zile.

 

Permisele de conducere romanesti sunt valabile in SUA pentru o perioada scurta de timp (cca. 60 de zile), deci vor avea de sustinut examene pentru obtinerea unui “ID”, iar in acest interval de timp nu vor putea lucra in SUA. Obtinerea unor credite bancare pentru o casa sau o masina presupune scurgerea unui interval de timp de cativa ani, in care ei trebuie sa lucreze si sa plateasca facturi si taxe, pentru a-si construi un “credit history”.

 

Categoric, Corina Dragotescu nu se va putea angaja cu un salariu mare din start, facultatea pe care a absolvit-o in Romania (Drept) nu este recunoscuta/ echivalata in SUA, iar experienta de 30 de ani in mass media dintr-o alta tara este irelevanta pentru “American History”, deci nu conteaza la obtinerea primului loc de munca in SUA.

 

Predictia mea este ca, pana va reusi sa “arda” etapele, vor trece cei 10 -15 ani preconizati. Pana atunci, Corina va trebui sa invete ca in SUA “florile nu au miros, copacii nu rodesc, iar oamenii nu au suflet”. Sunt cuvintele care mi s-au spus si mie cand m-am stabilit in SUA, iar timpul mi-a demonstrat ca este asa.

 

Un articol de: Simona Botezan

Washington D.C., SUA

Nota obtinuta:
9.5 (32 voturi)
4513 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Redactor-Colaborator Miercuri, 10 Octombrie 2012

Etichete pentru acest articol:


S-ar putea sa va intereseze si:

“Toutes les choses pleines de souvenirs dégagent un rêve qui nous enivre et nous fait [..]
citeste si comenteaza
Dumitru Sinu impreuna cu domnul Rosetti, profesorul Ene, Titi Filip, Eugen Stefanescu si [..]
citeste si comenteaza
Father's Day was officially made an international celebration on June 19, 1910 as a [..]
citeste si comenteaza
Daca in Occident conceptul de "american dream" este asociat cu ideea de succes [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Va propun un mic exercitiu in care sa va puteti privi din mai multe ipostaze atunci cand aveti [..]
citeste si comenteaza
Care sunt beneficiile tale dupa concediere? Desi ai zice ca nu sunt, iata cateva: [..]
citeste si comenteaza
Intr-o familie din ziua de astazi unde este locul copiilor? Cat ii crestem fara restrictii si unde [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate