La Husi, vinul face istoria

Intinderile de vie ce imprejmuiesc Husiul se vad de departe, iar ca sa simti aroma, loc mai potrivit decat Vinoteca nu gasesti. De aproape o suta de ani, vinul se face la Scoala viticola "Dimitrie Cantemir ", de catre cei ce ii trec pragul. Nu trebuie sa fii invatat, major sau sa ai experienta. Tu esti cel care da savoare boabelor de struguri, de indata ce pui mana pe ele.

 

 

Podgoria lui Alexandru cel Bun

Istoria. Un act al lui Alexandru cel Bun, inca din 1415, defineste o delimitare a vechii podgorii. Calitatea vinurilor exista in consemnari, mai vechi sau mai noi, apartinand unor calatori care au strabatut Moldova si au venit sa guste din savoarea licorilor. Nu mai putin de 300 de nume de mare prestigiu pentru istoria si cultura noastra sunt fii ai acestor meleaguri fertile. Marele om de stat si carturar Dimitrie Cantemir "rege intre filozofi si filozof intre regi" (asa cum l-a declarat Academia din Berlin), s-a nascut pe aceste meleaguri, in satul Silisteni in apropiere de Husi (azi comuna cei poarta numele). Mentionand in "Descriptio Moldavie" vinurile Moldovei, el constata ca ..."vinul cel mai bun se face la Cotnari, indata, dupa acesta vine vinul de Husi".

"Vinul are pulsatie de Dumnezeu...el tine de spiritul inspirat si creator al Ziditorului...Plin de mireasca din noaptea invierii lui Christos,vinul e cupola sub care se produc rasturnari ale spiritului,precum si asezari in cantec, in dor si in simboluri. Dupa degustarea romantata de la Husi mie sa-mi spuneti: Fan-Husi-Neagu."( Acad. Fanus Neagu) 

"Cine n-a iubit o femeie frumoasa si n-a gustat o Busuioaca de Bohotin Husi, nu stie ce e dulceata vietii.. " (Prof.univ.dr.Petre Roman)

Incepand de la Stefan Cel Mare si Sfant pana la Alexandru Ioan Cuza, aproape toti marii voievozi ai neamului romanesc si-au avut resedinta domneasca, lacas pentru vinurile bune si asezamant crestinesc - in "casa domneasca" a vinurilor de la Husi.

"Afrodita vinurilor" husene sau Busuioaca de Bohotin si-a creat propria poezie : "Busuioaca-Bohotina, Cu aroma ta divina, si culoarea ce lumina, Viata noastra prea putina, Ce se duce sa nu vina, Esti sublima !, Dar putina ?"

Pe langa Busuioaca de Bohotin, un vin bun si renumit este Zghihara. Ea a trecut de la statutul de vin la sampanie romaneasca. Pana si cognacul isi are originea in acidulata Zghihara. Cele doua soiuri scot in evidenta Podgoria Husilor, una dintre cele mai vechi din tara.

 

Scoala de arome

Vinoteca. Nu este o casa cu cerdac, ci o vitrina a vremurilor trecute, unde stau la expozitie vinurile de demult. Acestea nu sunt simple bauturi , ci  alcatuiesc o arta  trecuta prin toate simturile. Limpezimea se socoteste pe retina, densitatea lasa urme aurii pe pahar, licoarea, data peste cap, iti unge sufletul. Aici se pastreaza de ani buni Zghihara, Feteasca Alba, Feteasca Regala, Muscat, Busuioaca, Tamaioasa, dar si soiuri de afara, Sauvignon, Cabernet. Praful si mucegaiul dau efect sticlelor care captusesc peretii pivnitelor si stau la umbra. Doar colectia din 1949 se mai regaseste aici, alaturi de cele peste 20 de mii de sticle, de tot felul. Unele sunt primite ca donatie, altele  pur si simplu, aduse de cineva si imbuteliate acolo. Elevi si profesori trudesc an de an pentru a inmulti ceea ce ieri a fost putin, azi este un pic mai mult, iar maine va fi si mai mult. Produc prin rodnicie si harnicie, bunuri cu valoare perena. Totul este traditional. Nu se permite amestecul tehnologiei pentru ca strica aroma si mestesugului.

 

Amprenta istorica

Peretii vinotecii urla de istorie. Pe aici au trecut multi, si fiecare dintre ei a lasat cate o vorba si un nume pe unul din peretii pivnitei. "Un vin bun, oricat ar fi de bun, e ca si o artista: trebuie sa o lanseze cineva "mare" ca sa devina nemuritoare…Asa stau lucrurile si cu celebrul vin husean, Busuioaca de Bohotin –Husi" (Acad. Prof. univ.dr. MANEA Manescu) "Sanatoriul in care se vindeca ranile pe care le-a facut sau ni le face viata este vinul". (Acad.Octavian Goga).

             

                                                                                                            Tamara Proca

Nota obtinuta:
8.5 (6 voturi)
4556 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: FemeiaStie Miercuri, 17 Martie 2010

Etichete pentru acest articol:

istoria vinului, scoala de arome, vinoteca, Zghihara, Feteasca Alba, Feteasca Regala, Muscat, Busuioaca, Tamaioasa, Sauvignon, Cabernet, Husi


S-ar putea sa va intereseze si:

Cei care vor sa petreaca un sejur la munte in zona Moldovei, aleg de obicei Vatra Dornei. [..]
citeste si comenteaza
Sunt constient de faptul ca acest nou articol al meu s-ar putea transforma (la cererea [..]
citeste si comenteaza
Muntii din Romania ascund una dintre cele mai frumoase si inalte sosele din lume: [..]
citeste si comenteaza
Nu exista nicio indoiala ca statiunea Baile Herculane din judetul Caras Severin este una [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Daca in articolul anterior am vorbit despre piramide si despre semnificatia lor pentru egipteni, in [..]
citeste si comenteaza
Seria de carti Cronicile Wardstone scrisa de autorul britanic Joseph Delaney a aparut in Romania [..]
citeste si comenteaza
Un fizic de invidiat este target-ul multora dintre noi, iar pentru a-l obtine, suntem dispuse sa [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate