Experimentul Stratospherium II, o reusita

In data de 4 august 2012, intr-o zona nelocuita situata la 30 km est de Buzau, a avut loc lansarea balonului de inalta altitudine Stratospherium II - un proiect realizat de revista Stiinta&Tehnica in colaborare cu Agentia Spatiala Romana ROSA, Clubul de Radioamatori YO3KSR, Observatorul Astronomic din cadrul Complexului Muzeal de Stiintele Naturii Galati si sustinut de 3M Romania.

 

Balonul Stratospherium II a atins o altitudine maxima de 29.407 m, a zburat 7 ore, iar experimentele stiintifice din nacela au fost o reusita.

In luna februarie 2012, la Complexul Muzeal de Stiintele Naturii Galati a avut loc o conferinta de promovare a acestei lansari experimentale, intitulata „Zbor la granita dintre noi si cosmos”, la care a participat si galateanul Florin Mingireanu, cercetator stiintific in cadrul Agentiei Spatiale Romane si coordonator in cadrul acestui proiect. De asemenea, din echipa care a contribuit la lansarea Stratospherium II a facut parte si Ovidiu Tercu, coordonatorul Observatorului Astronomic din Galati.

“La bordul balonului a fost montata o camera foto precum si un dispozitiv de urmarire prin radio care a transmis pozitia, altitudinea, viteza precum si date de temperatura si functionare a dispozitivului atasat la balon” a declarat Florin Mingireanu.

Experimentele Stratospherium II au cuprins urmatoarele domenii de cercetat: masurarea parametrilor atmosferici, masurarea radiatiilor cosmice, masurarea nivelului UV, masurarea unor componente chimice existente in atmosfera superioara, determinarea nivelului de ozon si au fost propuse de cititorii revistei Stiinta&Tehnica.

 

Un balon de mare altitudine este realizat din latex si umplut cu heliu putand ridica pana la altitudini intre 35 si 40 km (la limita atmosfera-cosmos) sarcini utile de cateva kilograme. La atingerea altitudinii maxime balonul se sparge, cutia cu echipamente (nacela) revenind la sol cu ajutorul unei parasute. Temperatura in exteriorul nacelei atinge -60 grade Celsius iar in interiorul nacelei nu va cobori mai jos de -20 grade Celsius. La altitudinea maxima, balonul se afla deasupra a 99% din atmosfera terestra, presiunea atmosferica fiind de 1/1000 din presiunea atmosferica normala de la sol. Practic mediul respectiv plasează balonul in "apropierea cosmosului", conditiile exterioare fiind foarte apropiate de cele din spatiul cosmic.

       

Nota obtinuta:
0 (0 voturi)
2981 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Silvia-Filip Sâmbătă, 11 August 2012

Etichete pentru acest articol:

balonul Stratospherium, Florin Mingireanu, parametri atmosferici, masurarea nivelului UV, revista Stiinta&Tehnica, determinarea nivelului de ozon, spatiul cosmic.


S-ar putea sa va intereseze si:

A venit vara, cu caldura ei insuportabila, cu soarele arzator dar prietenos, cu fantanile [..]
citeste si comenteaza
Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poate gasi un calator este rucsacul [..]
citeste si comenteaza
Daca ai timp liber, in weekend, in vacanta, in concediu poti sa faci o multime de [..]
citeste si comenteaza
29 noiembrie – 2 decembrie 2012, Pavilioanele C4 si C5, Romexpo. Imagineaza-ti tot ce [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Sa ai o tinuta speciala este un lux, un moft sau o necesitate. Dar sa ai o tinuta chic nu e totul. [..]
citeste si comenteaza
In perioada 24 – 28 septembrie 2012, Complexul Muzeal de Stiintele Naturii Galati va derula [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate