Plante pentru tratarea bolilor de sezon (I)
Plantele sunt ajutorul nostru de nadejde in lupta contra racelilor, a febrei sau infectiilor respiratorii si nu numai. Ele reprezinta un remediu natural in actiunea de protectie a organismului impotriva tuturor afectiunilor. Plantele ne ajuta de mii si mii de ani in tratarea problemelor externe sau interne ale corpului uman, sunt folosite si in lupta cu stresul sau depresia, tulburarile afective de sezon, anxietatea.
Beneficiile plantelor - cimbrul
Cimbrul este planta pe care toti o folosim in alimentatie si foarte putini in medicina naturista. Ce nu stim despre cimbru este faptul ca a fost folosit inca din Antichitate si are o arie de raspandire foarte mare in lume.
Studiile efectuate atat in Romania, cat si in multe tari din Europa au demonstrat faptul ca uleiul volatil de cimbru are efecte antibiotice si este adjuvant in tratamentul cu alte antibiotice.
Aceasta planta comuna trateaza nenumarate afectiuni, in special cele respiratorii: bronsita acuta, raceala, bronsita cronica, tuse, astm, pneumonie, infectiile respiratorii recidivante, laringita, faringita, amigdalita, dar si colita, colonul iritabil, diareea, este adjuvant in dizenterie, tulburari ale circulatiei cerebrale, infectii renale si urinare, adjuvant in uretrita, viermi intestinali sau candidoza bucala, digestiva, genitala.
Cimbrul se administreaza sub forma de ceai, tinctura, pulbere sau ulei volatil.
Ceaiul se prepara turnand o cana de apa fierbinte peste o lingurita de planta uscata si maruntita. Se acopera vasul si se lasa la infuzat 10 minute, apoi se strecoara si se indulceste dupa gust. Ceaiul se bea cald, cu inghitituri mici, pe parcursul a 15 minute.
Cimbrul are contraindicatii pentru femeile insarcinate, iar uleiul volatil din cimbru trebuie luat in doze corespunzatoare pentru a nu provoca: varsaturi, dureri abdominale sau chiar delir.
Un amestec de cate o lingurita de tinctura, diluata intr-un pahar de apa sau ceai, de trei - patru ori pe zi te scapa de mahmureala!
Beneficiile ienuparului
Ienuparul este un conifer raspandit in tara noastra si in toata Europa. Acesta este un copac rezistent atat la ger, cat si la caldurile cele mai mari, drept pentru care il gasim in intreg lantul carpatic de la 700 la 1400 m inaltime, in Transilvania, Muntenia, Moldova, Oltenia.
Fructele sunt cat un bob de mazare, aromate, la coacere cu o nuanta neagra-albastruie. Se folosesc atat in alimentatie, dar si ca planta medicinala tratand si videcand bolile aparatului respirator, bronsita, infectiile urinare, guta, raceala. Sunt un remediu pentru persoanele anemice, trateaza artrita si lipsa poftei de mancare, fiind si biostimulatoare ale intregului organism, au efecte dezinfectante, diuretice si spasmolitice la nivelul cailor renale, indeosebi in litiaza urinara, cistite, fermentatii, balonări, anorexie.
Prin mestecarea boabelor de ienupar ne intarim gingiile si tratam infectiile cavitatii bucale. Se pot face cure de cateva zile de mestecare a boabelor de ienupar, cure cu ceai sau infuzie. Aceste cure intaresc organismul, imbunatatesc digestia, cresc rezistenta stomacului si pofta de mancare, curata plamanii pentru o respiratie proaspata.
In afectiunile rinichilor si vezicii urinare se recomanda ceaiul de ienupar.
Contraindicatii ale ceaiului de ienupar sunt pentru femeile insarcinate, in special cele care au probleme cu functionarea rinichilor.
Din fructe de ienupar se extrage uleiul eteric de ienupar, se produce tinctura de ienupar din fructe, tinctura de ienupar din funze si fructe uscate pentru uz extern (reumatism), vinul de ienupar, extractul uleios de ienupar, otet.
Fructele de ienupar le putem folosi si pentru a dezinfecta si inmiresma placut locuinta.
Dupa cum stim, sunt foarte multe remedii naturale din plante pe care le putem folosi in favoarea noastra, dar trebuie sa fim atenti si la contraindicatii sau la cantitatea ingerata pentru ca altfel ajungem sa facem mai mult rau organismului.
Multa sanatate, ca-i mai buna decat toate!
Postat de: DanielaVoicu Miercuri, 19 Decembrie 2012
tratamente naturiste, beneficii ienupar, tinctura ienupar, boabe ienupar, ceai de cimbru, tratament naturist, candida
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Creeaza o ambianta Zen intr-un Sushi Bar: idei de amenajare si decor
- Ergoterapia si Parkinson: Cum sa imbunatatesti calitatea vietii prin activitati zilnice
- Microfoanele lavaliera vs. microfoanele shotgun: care este mai potrivit pentru podcast?
- Stilouri Pelikan: ce sa alegi pentru copilul tau?
- De ce sa alegi produse de carmangerie provenite de la ferme certificate?