Crampele abdominale - sfaturi si recomandari
Durerea abdominala este resimtita in zona cuprinsa intre coaste si pelvis si poate fi cauzata de o gama larga de afectiuni, localizate la nivelul aparatului digestiv sau la nivelul altor aparate si sisteme. Majoritatea durerilor abdominale se amelioreaza de la sine, fara a fi necesar un tratament special, insa exista cazuri in care ele pot fi manifestari ale unei afectiuni serioase [1]. Citeste in continuare si afla ce ai de facut daca te confrunti cu crampe abdominale!
Observa caracteristicile durerii!
Durerea abdominala poate avea caracteristici diferite in functie de afectiunea cauzatoare, motiv pentru care este important sa-i descrii medicului cat mai cuprinzator durerea resimtita. Crampele abdominale reprezinta un subtip de durere abdominala ce apare ca urmare a contractiei bruste a musculaturii. De obicei durerea asociata crampelor abdominale este descrisa ca fiind ascutita si de cele mai multe ori se instaleaza brusc [2]. Severitatea durerii sau a disconfortului abdominal poate varia de la usoara pana la intensa si se poate agrava in timp (durere progresiva). Durerea inconstanta, care apare si dispare „in valuri” poarta numele de colica sau durere colicativa [1].
Acorda atentie celorlalte simptome!
Simptomele care insotesc durerea ofera informatii importante cu privire la potentiala cauza declansatoare. De exemplu, in cazul toxiinfectiei alimentare, afectiune ce cauzeaza frecvent crampe abdominale, pot aparea simptome precum greata, varsaturile, diareea si febra [3].
Crampele abdominale pot fi resimtite si ca urmare a sangerarii menstruale, fiind insotite de senzatia de presiune in abdomen si durere la nivelul soldurilor, zonei lombare si in partea interioara a coapselor [4].
Prezenta tulburarilor de tranzit (diaree sau constipatie), a balonarii si a crampelor abdominale pot indica sindromul de intestin iritabil. Totusi, autodiagnosticarea nu este recomandata si este important sa apelezi la ajutorul unui medic daca esti ingrijorat in legatura cu simptomele tale [5].
Recunoaste semnalele de alarma!
Durerea abdominala poate fi o manifestare a unei afectiuni serioase, chiar cu potential fatal. Din acest motiv este esential sa recunosti semnele si simptomele care ar putea indica o afectiune grava si sa apelezi numarul unic de urgenta sau sa te prezinti imediat la unitatea de primiri urgente daca:
● durerea s-a instalat brusc sau este severa;
● atingerea abdomenului iti provoaca durere;
● vomiti sange sau aspectul lichidului de varsatura seamana cu zatul de cafea;
● materiile fecale contin sange, sunt de culoare neagra, aderente si au un miros foarte puternic;
● nu poti urina;
● nu poti defeca sau elimina gaze;
● ai dificultati in respiratie;
● ai durere in piept;
● ai diabet zaharat si prezinti varsaturi.
In concluzie, crampele abdominale reprezinta un tip particular de durere abdominala, cauzata de contractia brusca a musculaturii. Afectiunile responsabile de aparitia crampelor abdominale pot fi localizate la nivelul aparatului digestiv sau in afara acestuia, iar uneori se pot dovedi serioase sau iti pot pune in pericol viata. Daca te confrunti cu crampe abdominale, nu ezita sa discuti cu medicul tau pentru o identificare corecta a cauzei si instituirea unui tratament adecvat!
Surse informative
- “Abdominal Pain.” Healthdirect, June 2021, www.healthdirect.gov.au/abdominal-pain.
- “Cramp.” National Cancer Institute, www.cancer.gov/publications/dictionaries/cancer-terms/def/cramp.
- Powell Key, Alyson. “Stomach Cramps: What Causes Them and How to Treat Them.” WebMD, 20 Aug. 2021, www.webmd.com/digestive-disorders/stomach-cramps.
- “Dysmenorrhea.” Cleveland Clinic, 20 Nov. 2020, https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/4148-dysmenorrhea.
- “Stomach Ache.” NHS Choices, NHS, 15 July 2020, www.nhs.uk/conditions/stomach-ache/.
Sursa foto: pexels.com
Postat de: A-Editor Miercuri, 07 Decembrie 2022
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Creeaza o ambianta Zen intr-un Sushi Bar: idei de amenajare si decor
- Ergoterapia si Parkinson: Cum sa imbunatatesti calitatea vietii prin activitati zilnice
- Microfoanele lavaliera vs. microfoanele shotgun: care este mai potrivit pentru podcast?
- Stilouri Pelikan: ce sa alegi pentru copilul tau?
- De ce sa alegi produse de carmangerie provenite de la ferme certificate?