Teatrul pentru toti

Teatrul este una dinte cele mai placute, relaxante, eliberatoare si concrete forme de terapie contra stresului, tensiunii si presiunii acumulate zi de zi si chiar impotriva negativismului, a lucrurilor care ne macina sau a amintirilor neplacute de care vrem sa ne debarasam.

Dramaterapia (sau terapia prin teatru) se ocupa cu aplicarea tehnicilor si proceselor specifice teatrului, in terapia contra tuturor acestor aspecte care ne ingreuneaza viata. 

Terapia prin teatru, avandu-l ca intemeietor important pe J.L. Moreno, are ca punct de pornire ideea ca in fiecare om exista un potential creativ, care insa nu este utilizat de persoana, nu este activat. Psihodrama, terapia prin teatru, favorizeaza descoperirea si activarea acestui potential.

Cu toate ca, in mod esential, drama-terapia este o activitate de grup, ea poate fi aplicata si in cazul persoanelor individuale care doresc sa aiba timpul unei sedinte numai pentru ei si pasiunea lor.

Dramaterapia este utilizata pentru a ajuta clientul sa rezolve probleme, sa se elibereze de problemele care il deranjeaza, de stres si de fricile care il stapanesc, sa afle adevarul in legatura cu sine insusi, sa se inteleaga pe sine, sa reuseasca sa se descarce si pe viitor sa isi controleze cu succes emotiile. Cea mai importanta conditie a participarii la aceste cursuri este sa iti placa teatrul, sa vrei sa relationezi (in grup sau individual - cu textul, personajul) si sa iti doresti sa te simti mai bine; sa te eliberezi si sa comunici intr-un alt mod, adica prin text, arta, teatru, vreme de doua ore, o data pe saptamana sau ori de cate ori ai timp.

Dramaterapia include o multime de tehnici, de la punerea in scena a unei piese de teatru la tehnica scaunului gol, improvizatie, interpretarea rolului.

 

Obiectivele dramaterapiei

- cresterea interactiunii sociale si a inteligentei emotionale si interpersonale
- cresterea capacitatii de relaxare
- capacitatea de-a controla emotiile
- capacitatea de-a fi spontan
- cresterea capacitatii de concentrare
- cresterea stimei de sine
- capacitatea de recunoastere si acceptare a limitelor si posibilitatilor fiecaruia.


Punerea pe scena a starilor interioare face posibila descoperirea problemelor, a starilor care ne supara si a dorintelor pe care probabil nu vrem sa le exprimam in mod direct. Si atunci, pentru a ne descarca, le punem in vorbele si asupra altor personaje; altfel spus, ne descarcam de propriile probleme prin prisma unor personaje care vorbesc pentru noi. Aceste puneri in scena, interpretarea textelor, citirea lor cu sens, conduc la eliberarea cursantului si implicit, la relaxarea lui.

Pana la urma, cui nu-i e dor sa se joace din cand in cand fara sa i se reaminteasca faptul ca are o varsta, un job pretentios, alte treburi mai importante si ca eventual nu are nici timp pentru altceva?

Trebuie sa existe intotdeauna timp si pentru lucrurile care ne bucura si ne ajuta sa ne descoperim, sa facem ceea ce ne place, sa ne relaxam si sa ne crestem stima de sine si increderea in ceea ce suntem capabili sa realizam.

 

Care sunt obiectivele acestor intalniri cu teatrul?

Reducerea tensiunilor, dezvoltarea imaginatiei si a creativitatii, deblocarea dificultatilor de comunicare, dezvoltarea stimei de sine, stabilirea aspiratiilor realiste, intalniri periodice si cu alti oameni din lumea teatrului si sustinerea de exercitii impreuna.

Cui se adreseaza?

Tuturor.
- Copiilor care au dificultati de invatare, integrare sau relationare, celor timizi sau celor retrasi care leaga mai greu prietenii, dar si celor care sunt pasionati de ceea ce se afla dincolo de vorbe, masti si doresc sa se dezvoltate in acest sens.

Frecventa cursului\ intalnirilor este de o intalnire pe saptamana, insa la cererea doritorilor, se pot face si mai multe intalniri pe saptamana\ luna.
Pentru mai multe detalii, inscrieri sau intrebari, puteti contacta adresa de email actoriecopii@yahoo.com sau la telefon 0744 888 000.

Nu uitati, teatrul este un mod de a trai frumos!

Nota obtinuta:
10 (2 voturi)
1614 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Sorina-Corneanu Vineri, 25 Iulie 2014

Etichete pentru acest articol:

cursuri de teatru, teatru pentru copii


S-ar putea sa va intereseze si:

De acelasi autor:

O poveste despre oameni care se iubesc prea mult dar se inteleg prea putin.. . Liniste! - sau [..]
citeste si comenteaza
Intotdeauna, pentru mine, buchetul de nunta a reprezentat o permanenta uimire in sensul ca [..]
citeste si comenteaza
Din categoria "Poezii de dragoste": Singuratea [..]
citeste si comenteaza
Pofta este mare cand te trezesti in fata platourilor si a mesei bogate. Dar este absolut necesar sa [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate