Supernova 2013am fotografiata de la Observatorul Astronomic Galati

In seara zilei de 1 spre 2 aprilie 2013, specialistii din cadrul Observatorului Astronomic al Complexului Muzeal de Stiinte ale Naturii „Rasvan Angheluta” Galati au fotografiat prin telescopul principal al Observatorului supernova 2013 am din galaxia Messier 65 (M65). Pe 23 martie 2013 a fost confirmata existenta unei supernove observata prima data pe 21 martie.

Supernova s-a produs intr-o galaxie vecina Caii Lactee, galaxie denumita Messier 65 (M65), situata la o distanta aproximativa de 35 milioane de ani-lumina de noi. Supernova a primit numele de catalog 2013am din partea Biroului de Telegrame Astronomice al Uniunii Astronomice Internationale. Galaxia in care s-a produs aceasta supernova este situata in constelatia Leul.

„Magnitudinea aparenta a supernovei masurata la observator este de 16.4 (putand sa creasca in urmatoarele zile pana in jurul magnitudinii 11). Pentru a intelege diferenta de stralucire, trebuie spus ca supernova este acum de 14.000 de ori mai slaba in stralucire decat cea mai slab stralucitoare stea vizibila cu ochiul liber pe un cer departe de poluarea luminoasa a oraselor si de peste un milion de ori mai slab stralucitoare decat cea mai stralucitoare stea din constelatia Leul, Regulus, care are magnitudinea de 1.3, fiind vizibila foarte usor cu ochiul liber chiar si din interiorul marilor orase, in care exista poluare luminoasa,” ne-a declarat muzeograful Ovidiu Tercu, coordonatorul Observatorului Astronomic Galati.

 

Supernovele reprezinta faza finala din evolutia unor stele mult mai masive ca Soarele, ce se manifesta printr-o explozie violentă ce cutremura intreg mediul interstelar vecin, avand pentru o scurta perioada de timp luminozitatea mai mare decat a unei intregi galaxii.

 

Din echipa de observatie a supernovei 2013am a facut parte si  Alex Dumitriu, membru al Astroclubului ”Calin Popovici” care functioneaza pe langa Observatorul Astronomic al Complexului Muzeal de Stiintele Naturii „Rasvan Angheluta” Galati.

Nota obtinuta:
10 (1 vot)
1696 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Silvia-Filip Luni, 08 Aprilie 2013

Etichete pentru acest articol:

supernova 2013 am, Ovidiu Tercu, Alex Dumitriu


S-ar putea sa va intereseze si:

De acelasi autor:

Observatorul Astronomic din cadrul Complexului Muzeal de Stiintele Naturii Galati a fotografiat in [..]
citeste si comenteaza
E luni dimineata si cum ti-ai putea incepe saptamana cu voie buna si energie? Primind un buchet cu [..]
citeste si comenteaza
Ozana Barabancea: "Omul invata doar daca are chemare.Cine crede ca fortand lucrurile si [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate