Care sunt cei mai nepoliticosi oameni?
Oameni zambitori, calmi si foarte amabili, dispusi sa-si „rupa” cateva secunde din timpul lor atunci cand ai nevoie de indrumari...Cum am putea transforma lumea reala in cea ideala, descrisa mai sus?
De multe ori am auzit diverse plangeri din partea persoanelor varstnice, care sustineau cu mahnire in glas ca tinerii din ziua de azi n-au pic de bun simt, sunt lipsiti de maniere s.a.m.d. Prin urmare, am incercat sa aflu opinia tinerilor despre politete, despre comportamentul pe care il au si pe care ar trebui sa-l aiba in societate si sa descopar o modalitate prin care pot fi influentati pozitiv cei care nu tin cont de atitudinea si de imaginea lor. Avand in vedere faptul ca frontierele intre politete-impolitete se redefinesc mereu, am vrut sa descopar care sunt ele in prezent.
De ce ma intereseaza parerea tinerilor? In primul rand pentru ca ei sunt “viitorul tarii”, ei formeaza generatiile urmatoare si au o influenta puternica asupra lor in calitate de parinti sau de cadre didactice. De aceea, este foarte important sa vedem in ce masura s-a mentinut codul bunelor maniere si ce schimbari a suferit pe parcurs. In al doilea rand, pentru ca am vrut sa aflam si versiunea lor referitoare la manierele generatiei din care fac parte si la atitudinea pe care ar trebui s-o adopte in anumite situatii.
Cum ne adresam celor cu care interactionam?
In articolul sau intitulat “Tutuiala”, Andrei Plesu sustinea ca tutuiala a devenit o moda si ca ne-ar prinde bine o scurta “epidemie” de politete. De asemenea, el adauga ca tutuiala face spatiul dintre oameni monoton, in loc sa-l micsoreze. Desi se vorbeste despre politete ca despre ceva demodat, ea cere doar forme noi si o modificare a regulilor rigide care pot ridica bariere intre oameni.
Atunci cand ne adresam cuiva, tinem cont de detalii precum varsta, functia si ierarhia sociala. Doar in situatia in care persoana respectiva, un om in varsta sau superiorul ierarhic, ne permite si chiar insista sa ne tutuim, vom face aceasta.
Este cool sau nu sa fim politicosi?
Majoritatea tinerilor (18-29 ani) carora le-am adresat cateva intrebari in privinta politetii sunt de parere ca cei mai nepoliticosi sunt cei cu varsta cuprinsa intre 15-25 ani. Formulele de salut sunt frecvent utilizate de respondenti si acorda o mare importanta comportamentului civilizat, indiferent de persoana vizata sau de context. Ei au mentionat si faptul ca cea mai buna cale de promovare a unei campanii de comunicare pe tema politetii la nivel national sunt reclamele TV. In mod sigur, cea mai buna metoda a unei astfel de campanii ar fi una cu expunerea consecintelor negative ale unui astfel de comportament.
Postat de: Alexandra-Crisan Vineri, 11 Martie 2016
maniere, politete, comportament, oameni
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Cele mai frumoase plaje din Aruba: unde sa te relaxezi pe nisipul alb
- Curatarea pardoselilor din gresie, lemn si beton: ce detergent folosesti?
- Procedurile legale pentru import/export folosind containere maritime
- Top 5 cauze ale problemelor renale la caini si cum pot fi prevenite prin controale regulate?
- 3 modalitati de a optimiza spatiul de lucru de acasa