Gravura pentru incepatori: sfaturi, materiale si accesorii recomandate
Talentul are in spate munca intensa, dedicare si interes fata de domeniul in care activezi. Chiar daca arta este cel mai des facuta de cei care au o chemare adevarata, acest lucru nu inseamna ca nu poti ajunge la rezultate extraordinare cu o pasiune descoperita recent.
In ultima perioada, accentul pus pe relaxare si investirea in hobby-uri este din ce in ce mai puternic, motiv pentru care a incerca ceva nou este o idee buna indiferent de varsta si momentul in care incepi. Gravura este o tehnica pe care o poti considera complicata la inceput, dar odata ce te obisnuiesti iti vei dori sa avansezi cat mai vizibil.
Iti prezentam cateva dintre aspectele esentiale pentru incepatorii in lumea gravurii, atat in ceea ce priveste tehnicile, materialele si ustensilele necesare:
Obisnuieste-te cu materialele si ustensilele
Inainte de a crea ceva inedit este necesar sa te obisnuiesti si sa te familiarizezi cu materialele si uneltele pe care le vei folosi. Gravura este diferita fata de pictura si desen prin metoda folosita pentru a obtine rezultatul final. Gravura implica zgarierea suprafetei in adancime sau in relief, cu ajutorul unei unelte cu varf ascutit. Odata realizate formele intr-o placa din material precum lemnul, metalul sau pielea, se aplica un strat de cerneala tipografica pe intreaga suprafata. Mai apoi, imaginea se transfera pe hartie, printr-un procedeu similar cu aplicarea unei stampile.
La capitolul materiale si accesorii pentru desen trebuie sa te pregatesti cu cele necesare pentru gravura, daca iti doresti sa inveti cat mai repede aceasta indeletnicire. Se poate spune cu usurinta ca gravura este si un mestesug, nu doar o forma a artei.
In primul rand, vei avea nevoie de dalti si cuttere de diferite dimensiuni. Acestea difera in functie de liniile pe care le efectuezi in material si de grosimea acestora. Poate cea mai mare investitie o reprezinta presa pentru gravura. Aceasta te ajuta sa redai cat mai fidel detaliile prezente pe suprafata initiala pe care efectuezi gravura si sa o transferi pe hartie sau alt material.
Alege un pattern sau forme pentru gravura
Pentru incepatorii in domeniul artei, desenul poate fi mai complicat de creat, asa ca varianta ramasa la indemana este alegerea unui pattern prestabilit pe care sa il urmezi. Acesta poate fi creat de tine din linii simple sau urmarind anumite forme organice, dar si ales din sursele de inspiratie disponibile online.
Un astfel de pattern te va ajuta si sa te obisnuiesti cu folosirea daltii si cu materialul pe care lucrezi. Pentru a ajunge la modele si desene complexe, trebuie sa inveti sa folosesti dalta pentru a crea detalii, linii noi sau umbre in gravura ta. Pentru inceput, poti alege un set de baza cu trei sau patru tipuri de dalti, mai subtiri si mai groase. Vei observa ca exista si forme diferite ale varfului de dalta, iar acestea te ajuta sa creezi efecte deosebite in materialul pe care lucrezi.
Alege materialul pentru gravura
Chiar daca gravura poate fi efectuata pe suprafete precum metalul si linoleumul, cel mai des se folosesc placile din lemn. Lemnul este mai moale si usor de manipulat, ceea ce il face o alege la indemana si potrivita mai ales pentru incepatori. Este important sa incepi procesul de gravura pe partea cea mai moale si neteda a materialului. Printre cele mai potrivite tipuri de lemn pentru gravura se numara:
● Lemnul de tei;
● Lemnul de nuc;
● Lemnul de stejar;
● Placajul.
Tine cont de aceste aspecte daca vrei sa te apuci de un hobby nou sau daca iti doresti sa-ti inspiri copilul spre o cariera in arta. Alege, de asemenea, un comerciant care iti pune la dispozitie seturi cu ajutorul carora poti face primii pasi spre noua ta pasiune ascunsa.
Postat de: A-Editor Miercuri, 07 Decembrie 2022
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- De ce sa alegi produse de carmangerie provenite de la ferme certificate?
- Top 5 experiente de neratat in Dubai: de la safari in desert la cumparaturi de lux
- 5 ingrediente de evitat in samponul tau si de ce
- Cat dureaza o interventie pentru implantarea unei proteze de genunchi?
- Sfaturi pentru un zambet de invidiat: cat de des e bine sa mergi la dentist?