Pedeapsa la scoala
Ca tot vorbeam de inscrierile in clasa I, as vrea sa discutam despre inerentele masuri coercitive luate de educatoare, invatatoare sau profesori la scoala. Stiu ca natura noastra de mame idealiste ne permite sa ne imaginam ca avem acasa niste ingerasi a caror aura straluceste si mai puternic la scoala, comparativ cu toate cornitele celorlalti nazbatiosi rai. Dar nu trebuie sa scapam din vedere faptul ca, la fel ca adultii, si copiii au diferite comportamente si atitudini in functie de mediul in care se afla. Astfel, intr-un fel se va purta un copil acasa – unde stie ca este supravegheat atent de parinti si unde nu are decat cativa frati de varste diferite sau chiar niciunul – si intr-un cu totul altfel se va purta la gradinita sau la scoala, unde este alaturi de alti 20 si ceva de copii, de aceeasi varsta cu el si unde este mai putin atent supravegheat.
Si daca am recunoscut sincer ca exista posibilitatea unor greseli mai mult sau mai putin voite, trebuie sa admitem si necesitatea impunerii unor oarecare masuri coercitive. Mustrarea individuala, mustrarea in fata clasei, notele scazute, temele suplimentare, statul in picioare sau la colt si, in cel mai rau caz, bataia sunt toate posibilitati de pedepse realiste pe care trebuie sa le discutam cu educatoarea sau invatatoarea copilului nostru la inceperea ciclului scolar.
In cele ce urmeaza, la vom discuta impreuna si vom cauta sa identificam posibilele avantaje, cat si potentialele motive pentru care refuzam categoric asemenea pedepse cand vine vorba de copilul nostru. Dar sincer si realist, doamnelor! Asa ca va invit sa va raportati in primul rand la gravitatea poznelor facute de copii, precum si la potentialele pedepse pe care le-ati aplica voi acasa, inainte de a judeca metodele alese de cadrele didactice.
Mustrarea individuala
Fara dar si poate, mustrarea individuala este cea mai blanda masura pe care o poate adopta un cadru didactic. Depinde, evident, si de duritatea si puterea cuvintelor selectate precum si de caracterul mai slab sau mai puternic al copilului pentru ca intr-un fel va resimti mustrarea un copil incapatanat, razgaiat si cu o enorma incredere in sine si intr-un cu totul altfel se va simti un copil timid. De regula, mustrarea individuala presupune o discutie in particular intre invatatoare si elev, de preferinta departe de ceilalti elevi, dar in marea majoritate a cazurilor se poarta chiar la banca elevului si nu prea mai este individuala...Si dupa cum am spus, unii copii sunt mai sensibili asa ca daca este si cazul piticutului dumneavoastra, ideal ar fi sa ii cereti invatatoarei ca mustrarea individuala sa aiba loc in particular.
Mustrarea in fata clasei
In acest caz presupunem ca greseala este mai grava fiindca sanctionarea verbala in fata clasei presupune necesitatea exemplului negativ. Cu alte cuvinte, pentru a se asigura ca asemnea greseli nu sunt repetate si de alti copii, mustrarea in fata clasei este o alta pedeapsa frecvent utilizata de cadrele didactice. De data aceasta insa, inainte de a discuta cu doamna educatoare / invatatoare / profesoara, noi va recomandam sa va raportati realist la gravitatea actiunilor copilului vostru.
Cristina Manolache
Postat de: FemeiaStie Miercuri, 05 Mai 2010
Pedeapsa la scoala, mustrarea, copii, scolari, masuri coercitive, note mici, teme, bataia, pedepse, invatatoarea, profesoara
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Cum sa te imbraci la o cina romantica? 5 sfaturi utile
- Drepturile pasagerilor: tot ce trebuie sa stii inainte de zbor
- Ce trebuie sa stii despre asigurarea RCA cand inchiriezi o masina?
- Beneficiile utilizarii produselor de curatenie profesionale in gospodaria ta
- 3 sfaturi utile pentru curatarea si intretinerea pardoselilor