Seductie, atractie, dragoste, suferinta. Mic indrumar de laborator (1)
Esti printre cei in care cuvantul „seductie” trezeste tot felul de asocieri placute? Suna inaltator? Ti-aduce in minte priviri patrunzatoare, parfumuri de agenti secreti, imaginea unor picioare lungi intr-un dans lasciv?
Atunci nu citi ce urmeaza.
Sunt o gramada cei ce scriu despre seductie si dragoste (unii dintre ei purtand nume literare sau jurnalistice sonore) si isi dau cu parerea folosind cuvinte frumoase pentru cititori, dar de cele mai multe ori se fac niste confuzii de neiertat, oricat de poetice ar fi ele. Dar daca nu faci parte dintre oamenii care se complac intr-un asa zis mister al simtirii si care la fiecare drama sentimentala alearga la vrajitoare sa le dezlege cununiile, ci cauti sa intelegi lucrurile pentru a-ti putea controla viata, atunci cred ca se impune sa acorzi putina atentie. Pentru ca diferenta dintre atractie si seductie e uriasa si fiecare dintre ele difera fundamental de iubire.
Ce note aveai la chimie? La fizica? La mecanica?
Te-ai intrebat vreodata ce te atrage?
Iti spun eu: nu conteaza, o sa vezi imediat de ce. Atractia este polaritate. Se intampla oricui, atunci cand intalneste in alta fiinta umana diverse trasaturi sau caracteristici fata de care are o afinitate. Repulsia este acelasi lucru, dar pe dos.
Cea mai evidenta atractie este cea trupeasca. O depistezi in tine atunci cand corpul tau raspunde intr-un anume fel in prezenta sau apropierea cuiva, fara a avea vreo legatura cu alte aspecte, precum felul in care persoana respectiva se imbraca sau vorbeste. Ceea ce se intampla este insasi chimia corpului tau in raport cu cea a corpului celuilalt. Se naste un magnetism de polaritati diferite (atractie sau respingere), mai puternic sau mai slab, care poate fi reciproc sau dimpotriva.
Pe langa atractia sau repulsia dintre corpurile oamenilor, magnetismul apare si la nivel mental sau emotional. In acest caz, ai de-a face cu o atractie fata de lucrurile pe care le gandesti sau le preferi, care iti produc placere sau iti creeaza o anumita stare si pe care le regasesti in altcineva. De pilda, o femeie careia ii plac banii va fi atrasa de barbatii potenti financiar, o femeie pasionata de lectura va fi atrasa de barbatii educati, un barbat care pretuieste confortul va fi atras de o femeie care il va rasfata si asa mai departe.
Atractia se declanseaza automat si da nastere la tot felul de situatii, prin combinarea gradelor de intensitate si a posibilitatilor sale de manifestare. Astfel, poti fi atras fizic de cineva, dar sa simti repulsie la nivel mental sau emotional, ori invers. Genul asta de situatie este intens exploatat in literatura si cinematografie, fundamentand intriga iubirii imposibile dintre fata boierilor si vigurosul grajdar. Sau, permutand, drama frumoasei nefericite maritata din nevoie cu bosorogul cel bogat si dezgustator.
Poti simti atractie fizica pentru cineva care fata de tine simte doar atractie mentala. Desigur, relatia functioneaza la fel ca oricare alta.
Practic, posibilitatea de a intalni in cineva toate cele trei genuri de atractie – fizica, mentala si emotionala -, (adica de a gasi ceea ce unii numesc perfectiune), care sa mai fie si reciproca, eventual pe toate planurile, este minima. Si chiar atunci cand acest lucru se intampla, problemele nu intarzie sa apara, deoarece pe parcurs situatia se schimba. Atractia fizica se epuizeaza, se banalizeaza, se consuma in timp. La fel cu lucrurile care formeaza obiectul celorlalte tipuri de atractie: si ele se schimba odata cu anii, cand intervine maturizarea si se lasa inlocuite de altele noi. Sunt fenomene care, ai ghicit, determina aparitia atractiei fata de alt gen de persoane decat inainte. Si-atunci te intrebi daca sa pleci sau nu. Relatiile nascute din intamplare se sfarsesc din intamplare. Pentru ca nu alegi tu ce anume te atrage.
Practic, in relatiile interumane, scenariul obisnuit este acesta: intalnesti aleatoriu oameni de care esti atras sau respins pana cand gasesti o anume persoana pe care o atragi la fel de mult la randul tau, situatie in care se produce o apropiere concretizata intr-o relatie. In fond, totul este la voia intamplarii, ca o extragere la loto, desi majoritatea oamenilor considera ca a fost alegerea lor. Si da, am s-o spun, chiar daca stiu ca vei arde de dorinta sa nu fii e acord cu asta: cele mai intime trairi ale tale sunt doar matematica.
Amiraelus
Postat de: FemeiaStie Joi, 25 Martie 2010
dragoste, sex, seductie, iubire, relatii, atractie
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- 3 modalitati de a optimiza spatiul de lucru de acasa
- Beneficiile otetului de mere: utilizari in bucatarie si sanatate
- Secretele unei petreceri reusite: 5 reguli de care sa tii cont
- Tipuri de saltele pentru anumite categorii de oameni si/sau obiceiuri de dormit
- Sanatatea cerebrala: care sunt investigatiile care ajuta in evaluarea acesteia?