Beneficiile dolomitei pentru cresterea pomilor fructiferi
Incepem lectia de chimie agricola cu CaMg(CO3)2, care este formula chimica a unui mineral care cucereste tot mai mult teritoriu in preferintele agricultorilor si nu numai. Dolomitul (caci despre el vorbim) poate fi atat roca, dar si mineral, poate avea culoarea alba, maroniu, galbui sau mixuri intre aceste culori.
Dolomitul are o larga gama de utilizari: in medicina ca sursa de saruri de magneziu, in industrie este folosit pentru captusirea furnalelor si in agricultura ca supliment si stimulent pentru cresterea si dezvoltarea plantelor si cresterea productiei agricole si in zootehnie ca supliment nutritional pentru animale si pasari.
Despre beneficiile dolomitei (asa cum este cunoscut produsul finit al mineralului de dolomit), citisem pe Internet, vazusem emisiuni TV, citisem si-n ”Practic, Idei pentru casa, gradina si apartament", asa ca-n primavara acestui an m-am decis ca este momentul sa folosesc si eu dolomita la pomii din curtea noastra. 10,50 lei punga de 5 Kg. sau 5,20 lei punga de 2 Kg. - un pret ”uniformizat” la toate magazinele de specialitate din oras.
Experienta personala - utilizarea dolomitei la copacii fructiferi
Pentru aceia dintre dumneavoastra, care nu stiti mentionez ca dolomita seamana izbitor la culoare si forma cu … cimentul alb, un motiv suficient pentru ”prapastiosi” si ”prietenii de bine” sa ma demoralizeze si sa ma umple de pesimism cu texte precum ”ce-ai facut, sa vezi ce o sa ti se usuce pomii acum?!?”, „cine te-a invatat sa bagi substante radioactive la pomi?!?” sau ”pacat de pomii astia ca faceau fructe bune, dar acum …” si multe astfel de fraze menite sa te faca sa crezi ca ai facut un delict agricol. Sfatul meu este sa nu le dati ascultare fiindca …
… in luna martie am sapat cei 6 pomisori (un cires, 2 caisi, un mar, un visin si-un prun), i-am taiat de primavara (asa cum m-am priceput) si cu un pahar de plastic, le-am pus dolomita de jur imprejur. Rezultatul a fost unul de mare efect, toti pomii au fost plini de flori, preconizand o importanta recolta. Dar cand totul e frumos si roz e imposibil sa nu fie ceva in negru, asa ca la 4 zile dupa ce pomii au inflorit (asa cum poate va amintiti) a nins, prin urmare articolul se incheie aici, sau …
… continua, deoarece dolomita le-a conferit si rezistenta, asa ca in incheiere va pot oferi o scurta analiza pentru fiecare pom in parte. Caisii au fost cel mai afectati fiindca au inflorit primii si le-au afectat rodul, totusi unul dintre ei, cel care a fost protejat de streasina casei, ne-a dovedit ca dolomita are efect si a facut multe caise pe partea protejata de streasina casei, ciresul (sa-i zicem asa) se uscase cu ceva timp in urma si fusese programat pentru taiere, de fapt ramasese numai un trunchi de 2 metri, dar s-a incapatanat sa-si revina si din lastarii rasariti au dat cateva flori, visinul (o nuielusa in fapt), in primul an la noi in curte a facut 5 flori si … 5 visine. Prunul si marul nu au avut rod, dar s-au dezvoltat mult, promitand o productie mare pentru la anul.
Mai mentionez ca prezentul articol a fost editat pe parcursul mai multor luni (pentru verificarea eficientei dolomitei) si ca, pentru rezultate optime se pune cam 1 kg. de dolomita/pom primavara si numai dupa ce acestia au fost sapati si toaletati. Si cel mai important aveti incredere in dolomita si nu ascultati de pesimisti!
Postat de: Robert-Codescu Miercuri, 05 Octombrie 2016
beneficiile dolomitei
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Creeaza o ambianta Zen intr-un Sushi Bar: idei de amenajare si decor
- Ergoterapia si Parkinson: Cum sa imbunatatesti calitatea vietii prin activitati zilnice
- Microfoanele lavaliera vs. microfoanele shotgun: care este mai potrivit pentru podcast?
- Stilouri Pelikan: ce sa alegi pentru copilul tau?
- De ce sa alegi produse de carmangerie provenite de la ferme certificate?