Ruinele Cetatii Rodna

In vremea Imperiului Austro-Ungar la Rodna (azi judetul Bistrita-Nasaud) se afla granite imperiului cu Romania. Comuna Rodna se afla amplasata in muntii Rodnei undeva in nordul judetului Bistrita-Nasaud, fiind datata inca din secolul al XII-lea.

Totusi, prima atestare a cetatii Rodnei va fi in anul 1235, atunci cand cronicarii rusi ai vremii scriau ca la Rodna se afla un centru minier de mare importanta.

Astfel ca acum putem spune ca Cetatea Rodnei a fost construita in secolul al XIII – lea si facea parte din sistemul defensiv din nord-estul Transilvaniei si pentru a opri invaziile tatarilor sau cumanilor, precum si pentru a sta in calea interventiilor militare dinspre Moldova. Conform surselor si descoperirilor arheologice, Rodna este strabatuta de o serie de catacombe, ce se spune ca ajung inclusiv pana in satul invecinat (Anies), situat la aproximativ 3 kilometri distanta. Tunelele secrete de sub Rodna si povestile despre ele nu au incetat sa se inmulteasca de-a lungul anilor. Se pare ca in aceste catacombe au murit cateva sute de rodneni in timpul invaziei tatare de la 1241. De asemenea, ruinele cetatii din curtea bisericii ortodoxe sunt dovada distrugerii Rodnei de catre mongoli in anul 1241. Cetatea a fost reconstruita, cateva sute de ani mai tarziu de catre domnitorul Petru Rares undeva in secolul al XVI-lea. In anul 1769 s-a aprobat intretinerea unui preot catolic, dar si a unui dascal, slujbele fiind tinute intr-o veche capela din lemn, pana in anul 1823, cand a fost terminata constructia bisericii catolice. Starea vechii biserici este reflectata si in solicitarea inaintata autoritatilor de atunci, in anul 1817 de catre comunitatea protestanta din comuna Rodna, alcatuita, pe atunci, din 34 de sasi luterani si 39 de unguri reformati, pentru sprijin in reconstructia bisericii parohiale si a scolii care de la militarizarea Vaii Rodnei stateau aproape pustii.


Cetatea astazi

Din maretia vechii cetati astazi nu a mai ramas decat o parte din ziduri ce necesita operatiuni de consolidare. In perimetrul cetatii se pastreaza si ruinele unei vechi manastiri dominicane. Vizitarea ruinelor cetatii este gratuita si daca se intampla sa ajungeti la o ora potrivita puteti gasi si usa bisericii catolice, aflate aici intre ruinele cetatii, deschise. Ca o parere proprie consideram ca poate totusi nu ar strica introducerea unei taxe modice, de vizitare si o mai buna organizare ca obiectiv turistic a Cetatii Rodnei, iar cu Muzeul Etnografic al Mineritului si cu Parcul National Muntii Rodnei, comuna Rodna ar deveni, fara nicio indoiala, un punct turistic important pe harta Romaniei, insa este necesara o implicare mai mare a factorilor decizionali din aceasta zona. Nu dorim transformarea acestui articol intr-o actiune sociala tocmai de aceea va vom lasa placerea sa descoperiti dumneavoastra personal Cetatea Rodnei, Muzeul Etnografic al Mineritului si Parcul National Muntii Rodnei chiar la fata locului.

 

Redactia FemeiaStie.ro va recomanda cu cea mai mare caldura o incursiune in aceasta zona inedita, captivanta, fermecatoare si fascinanta, unde veti gasi spectaculoasele ruine ale Cetatii Rodnei!

Nota obtinuta:
9.8 (16 voturi)
2751 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Robert-Codescu Marţi, 17 Decembrie 2013

Etichete pentru acest articol:

cetatea rodna, cetatea rodnei, cetati romania


S-ar putea sa va intereseze si:

Avem o tara superba, care ne asteapta sa o descoperim si care-i Raiul pe pamant. O [..]
citeste si comenteaza
Acest articol l-am scris cu tot sufletul deoarece mi-am petrecut copilaria hoinarind [..]
citeste si comenteaza
Ar fi pacat daca aveti vreodata sansa sa nu vizitati orasul Braila. Am avut aceasta [..]
citeste si comenteaza
In urma unui sejur pe care l-am petrecut personal in statiunea Sangeorz-Bai din judetul [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Ce poti face intr-o zi rece si ploioasa!? Ei bine, optiuni sunt multe, insa ai alternativa de a [..]
citeste si comenteaza
Rubrica “Ceasuri” va supune atentiei una din marcile de ceasuri care au facut istorie in lumea [..]
citeste si comenteaza
Infiintat chiar in “tara ceasurilor”, Elvetia, Grovana este un brand orologer cu o traditie de [..]
citeste si comenteaza
Titlul acestui articol se vrea o reflectare a semnalului de alarma tras de tot mai multe [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate