I Ching. Intre filozofie si divinatie

1173808004sZmJZ9

Arta divinatorie reprezinta arta cu ajutorul careia o persoana poate prezice viitorul, sau poate deslusi tainele ascunse ale universului. I Ching este o astfel de arta cu ajutorul careia atat maestrii trecutului, cat si ai prezentului reuseau sa prezica si sa interpreteze tainele viitorului.

Nu are rost sa incep sa prezint acum definitia filozofiei, deoarece astazi acest cuvant, pe langa faptul ca este extrem de cunoscut, a ajuns sa fie si extrem de folosit. Astazi toata lumea a ajuns sa emita sau sa dezbata filozofii. Insa nu toti au ajuns sa cunoasca sau sa foloseasca artele divinatorii.

 

Istoria

Cartea a fost scrisa undeva acum 3000 de ani, in timpul dinastiei Yin. Insa se spune ca initial a fost transmisa pe cale orala cu aproape 2000 de ani inaine de prima sa aparitie scrisa. Cunoscuta la inceput ca Chou-I (Schimbarea lui Chou), I Ching se traduce prin Cartea schimbarilor. Legenda spune ca aceasta arta i-ar fi fost dezvaluita lui Fu Shi in timp ce se plimba pe plaja, de catre un dragon ce avea pe spate insemnele celor 8 trigrame. Acesta, pentru a nu le uita, le-a copiat desenandu-le cu degetul in nisip.

La dezvoltarea acestei carti au mai participat si Regele Wen, Printul Chou si celebrul filozof Confucius. Acestia au dezvoltat hexagramele si au adaugat diferite comentarii si invataturi cartii. Practic I Ching se constituie din 64 de hexagrame. Niste structuri liniare formate din linii continue (reprezentand principiul Yang) si linii discontinue (reprezentand principiul Yin). Fiecare hexagrama constitue de fapt o anumita situatie din viata de zi cu zi. Din aceasta cauza I Ching era (si inca este si in prezent) folosit ca si oracol. Cu ajutorul hexagramelor, a judecatilor si comentariilor acestora, putea fi prezis viitorul.

I Ching este folosita si in prezent ca o metoda de divinatie, insa multi dintre cei ce vor sa isi afle viitorul si folosesc aceasta arta, au probleme destul de mari in a deslusi raspunsurile primite.

 

Filosofia I Ching este centrata in jurul ideii de schimbare. Schimbarea este un concept permanent si universal, atat in planul cosmic, spiritual, cat si in planul terestru, uman. Omul trebuie sa fie constient de schimbare si atent la modul in care se poate adapta acesteia.

Ideograma chinezeasca pentru ”I" semnifica ”schimbare”. Unii filozofi credeau ca deriva dintr-un simbol chinezesc mai vechi, iar altii credeau ca provine din contopirea ideogramelor soare si ploaie, de asemenea simboluri ale schimbarii.

Exista cateva puncte cheie in filozofia I Ching care se trag din filozofia taoista. Un astfel de concept ce provine de la taoisti este si faptul ca orice schimbare trebuie realizata in baza unei rezistente minime. Adica schimbarea trebuie sa se produca in timp, fara un efort considerabil. Schimbarea nu trebuie impusa prin forta, trebuie sa provina din suflet si sa se produca lent si cursiv, intr-un mod cat mai natural.

Un alt concept imprumutat din filozofia taoista este principiul naturaletii, al simplitatii. Cateva aforisme care sa explice mai bine acest principiu ar fi: daca ti-e foame - mananci; daca ti-e sete - bei; daca ti-e somn - dormi.

Acest principiu a fost adaptat foarte bine si in filozofia I Ching-ului. Exista o hexagrama care descrie urmatoare situatie: in fata noastra se afla un abis, iar in spatele nostru un munte de netrecut. Nu putem nici sa inaintam, nici sa ne retragem. Tot ceea ce putem face este sa ramanem pe loc. Si asta si trebuie facut.

Aplicat la viata de zi cu zi, acest principiu ar suna cam asa: exista situatii in care nu poti sa faci absolut nimic. In acele cazuri exact asta trebuie sa faci: nimic.

 

Un articol de: Daniela Munteanu

Nota obtinuta:
6.8 (5 voturi)
1972 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Redactor-Colaborator Luni, 23 Ianuarie 2012

Etichete pentru acest articol:

filosofii chinezesti, asiaticS-ar putea sa va intereseze si:

“Orice teorie a iubirii trebuie sa inceapa cu o teorie a omului, a existentei umane. [..]
citeste si comenteaza
Se spune ca sensul religiei este acela de a-l “relega” pe om de divinitate, de a-l [..]
citeste si comenteaza
Cine sunt totusi ingerii? Ce rol au ei in viata noastra? Cum ne influenteaza ei existenta? [..]
citeste si comenteaza
Biblia este cartea de capatai a Ortodoxiei. Cei care studiaza teologia analizeaza si cu [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Belly dance, dansul oriental, sau asa cum o mai spunem noi dansul din buric este unul dintre cele [..]
citeste si comenteaza
Femeia stie si s-ar putea sa va para un tic, o obsesie placerea aceasta sincera pe care o am in a [..]
citeste si comenteaza
Dupa un drum greu, plin de incercari, dar cu credinta, am ajuns la destinatia dorita. Luandu-mi in [..]
citeste si comenteaza
Printr-o serie de interviuri cu fashionistele blogosferei romanesti, femeiastie.ro va prezinta cele [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate