Cometa ISON observata si fotografiata de la Galati

In dimineata zilei de 20 octombrie 2013, Observatorul Astronomic al Complexului Muzeal de Stiintele Naturii „Rasvan Angheluta” Galati, prin echipa compusa din muzeograful Ovidiu Tercu si Alex Dumitriu (membru al Astroclubului “Calin Popovici”), a reobservat cometa ISON, raportand catre Minor Planet Center mai multe pozitii (seturi de coordonate) ale cometei.

Mai departe, folosind imaginile obtinute cu cele doua telescoape montate pe montura DDM85, au fost realizate doua filme si doua imagini ale cometei ISON. Observatiile au fost realizate pentru a explica publicului larg, din punct de vedere stiintific, adevarul despre cometa ISON, tinand cont ca in opinia publica au aparut mai multe informatii si discutii pe marginea acestui subiect.

„Cometa ISON a fost descoperita pe 21 septembrie 2012 de catre doi astronomi din cadrul retelei observationale International Scientific Optical Network - prescurtat ISON, de unde si numele cometei. In luna octombrie 2012, aceasta cometa a fost observata pentru prima oara in Romania de catre noi, la Observatorul Astronomic al Complexului Muzeal de Stiintele Naturii Galati. De asemena, am reobservat cometa de-a lungul ultimului an, contribuind astfel la rafinarea orbitei cometei”, ne-a declarat Ovidiu Tercu, coordonatorul Observatorului Astronomic din cadrul Complexului Muzeal de Stiintele Naturii „Rasvan Angheluta” Galati.

ISON va trece cel mai aproape de Soare pe 28 noiembrie 2013, cand va fi la aproximativ 1.100.000 km fata de suprafata Soarelui, iar pe 26 decembrie 2013 ea va trece la distanta minima fata de Pamant, de aproximativ 64.2 milioane de km.

 

Imediat dupa descoperire, au aparut unele predictii care spuneau ca ISON va fi mai stralucitoare decat Luna. Este posibil ca ISON sa se vada cu ochiul liber, insa in privinta spectacolului nu putem spune prea multe lucruri: comportamentul cometelor este foarte dificil de prezis; raspunsul cel mai onest este ca nu stim ce ne va rezerva ISON.

 

Specialistii din cadrul Observatorului Astronomic Galati s-au referit si la speculatiile privind efectele negative pe care le-ar avea trecerea Pamantului prin coada cometei. „Realitatea este ca Pamantul nu va trece decat razant prin eventuala coada a cometei ISON. In plus, particulele care compun coada unei comete sunt foarte mici in diametru, de ordinul centimetrilor (cometele vin dintr-o zona a Sistemului Solar saraca in roci, dar foarte bogata in gheturi). Particulele ce compun coada unei comete, in momentul in care se intersecteaza cu Pamantul, produc celebrele ploi de stele: de exemplu, Perseidele sunt formate de particulele lasate in urma de cometa periodica 109P Swift-Tuttle”, a incheiat Ovidiu Tercu.

Puteti urmari animatii video, realizate din fotografii aici si aici.

Sursa foto: Florin Matei (PR CMSN Galati)

Nota obtinuta:
10 (1 vot)
1797 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Silvia-Filip Duminică, 03 Noiembrie 2013

Etichete pentru acest articol:

cometa ISON, telescoape, coada cometei, ploi de stele, animatii video, Observatorul Astronomic Galati.


S-ar putea sa va intereseze si:

De acelasi autor:

Cum sa tii in frau un prichindel zburdalnic? Si care are o energie cat zece… Atunci cand copiii [..]
citeste si comenteaza
La prima vedere, intre economie, contabilitate si design vestimentar nu exista nicio legatura. [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate