Limbajul corpului. Cum descoperim minciuna?

Limbajul reprezinta o cale prin care interlocutorul transmite un mesaj locutorului. Limbajul poate fi verbal, non-verbal si para verbal. In comunicarea unui mesaj un individ folosestea toate acestre trei cai de comunicare, intr-o mai mica sau mai mare masura.

Un individ foloseste limbajul verbal intr-o proportie de 7%, pe cel paraverbal in proportie de 38% (tonalitate, volum, viteza de rostire) si 55% non verbal (miscari ale corpului, expresivitatea fetei, gesturi, etc).

De cele mai multe ori un individ transmite pe cale verbala un anumit mesaj, pe cand corpul acestuia spune o cu totul alta poveste. Astfel ajung mincinosii sa se dea de gol.

Fiecaruia i s-a intamplat macar o data in viata sa stea de vorba cu o anumita persoana si sa nu o agreeze deloc. Si, cu toate ca vorbea foarte frumos, nu reusea sa ne castige increderea. Acest lucru se datoreaza faptului ca prin cuvinte incerca sa ne spuna un lucru si prin limbajul corpului un altul. Cele doua cai de comunicare nu se intelegeau deloc.

Voi prezenta mai jos cateva modalitati prin care sa ne dam seama daca persoana de langa noi minte sau nu.

 

1. Memoria intacta

Mincinosii nu uita niciodata ce au de spus. Au un discurs foarte bine pus la punct. Se pot da de gol insa prin declaratii contradictorii. Datorita faptului ca si-a memorat foarte bine discursul, un mincinos isi va aminti intotdeauta pana si cele mai nesemnificative detalii. Daca va fi pus vreodata in situatia de a spune acceasi poveste de doua ori, o va repeta intocmai ca si prima data. Daca va fi pus sa o spuna in sens invers, este posibil ca ritmul sau sa fie interupt si aveti o sansa sa il prindeti cu minciuna.

 

2. Nevoia de miscare continuua

Un mincinos va simti intotdeauna nevoia sa se joace cu ceva: cu o suvita de par, cu un obiect aflat langa ei, etc. Vor simti nevoia sa isi canalizeze atentia asupra altui lucru.

ll putem deoasebi dupa acest lucru, dupa starea de nervozitate, dar si dupa faptul ca are probleme in a inghiti sau isi poate clatina capul dupa o asertiune falsa.

Dupa schimbarea subiectului vom putea observa o schimbare si in comportamentul acestuia. Se va simti usurat, fericit, eliberat.


3. Suspiciune asupra oricarui lucru

Mincinosii vor privi aproape intotdeauna cu suspiciune orice afirmatie sau comentariu. Vorbesc mult simtind mai mereu nevoia de a oferi explicatii asupra lucrurilor pe care le spun.

 

4. Microexpresiile tradeaza intotdeauna

Se disting prin clipiri nervoase ale pleoapelor, atingerea fetei cu mana (mai ales atunci cand se simt vinovati sau cand sunt anxiosi), acoperirea sau atingerea gurii, adresarea de zambete false, ridicarea necorespunzatoare a sprancenelor, inclestarea maxilarului, incruntarea, etc

 

5. Reactiile exagerat de defensive

O persoana acuzata gresit va avea o reactive ofensiva, se va supara, va face scandal, etc. O persoana care incearca sa ascunda faptul ca este vinovata, va avea o reactie defensiva. Se va gandi ca orice afirmatie facuta are rolul de a-l acuza.

 

6. Limbajul de distantare si negatiile

In momentul in care suspectati ca o persoana va minte nu o acuzati din prima. Incercati sa purtati o conversatie relaxanta cu ea, despre un subiect banal, poate ceva ce stiti ca o va incanta. Este necesar a observa persoana in cauza intr-un mediu relaxant.

In momentul in care veti strecura in conversatie si “problema in cauza”, veti observa ca persoana respectiva va schimba brusc limbajul. Va evita pe cat se poate pronume ca “eu, mie, al meu”, va incerca sa foloseasca un limbaj de detasare “acea, acel,etc” si va folosi negatia pe cat de mult posibil: “nu am facut”, “nu am mers”, etc


7. Zambetul si clipitul

Daca o persoana zambeste mai mult de 5 secunde folosindu-si doar buzele, fara a implica si alti muschi faciali, am putea presupune lejer ca persoana in cauza foloseste un zabet fals. (poate ca sa mascheze altceva).

O persoana normala clipeste cca 6-8 ori pe minut. Daca incepem sa observam la cineva clipiri foarte dese, inseamna ca persoana in cauza se afla sub stres, presiune, stare de nervozitate. Iarasi, am putea presupune ca incearca sa ascunda ceva.

Ritmul cardiac, narile dilatate si tonalitatea vocii reprezinta alte trei lucruri care alaturate celorlalte vin in spijinul descoperii mincinosilor.

Limbajul corpului este extrem de complex, iar studiul acestei arte se desfasoara pe parcursul intregii noastre vieti.

 

Un articol de: Daniela Munteanu

Nota obtinuta:
8 (28 voturi)
3967 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Redactor-Colaborator Vineri, 20 Ianuarie 2012

Etichete pentru acest articol:

minciuna, micinosi, psiholog


S-ar putea sa va intereseze si:

Un om de spirit si de bun simt spunea odata despre un medic plin de sine si de gravitate: [..]
citeste si comenteaza
Muzica este mai mult decat stim ca noi ca ar fi; ea inseamna mai mult decat un fond [..]
citeste si comenteaza
Daca trecem prin filtrul creierului ratiunea si emotia, cea din urma nu poate fi oprita, [..]
citeste si comenteaza
ADHD este o boala extrem de intalnita astazi in randul copiilor si extrem de [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Exista o fiinta minunata fata de care vom ramane intotdeauna datori- Mama [..]
citeste si comenteaza
Totul a inceput cum se intampla cateodata cu mai bine de 30 de ani in urma, cand aveam 3 sau chiar [..]
citeste si comenteaza
Femeia –metafora vietii, cu trup modelat de sculptori celesti si suflet angelic. Te cheama si te [..]
citeste si comenteaza
Relatiile din dragoste, din iubire, din compromis...au apus, dar nu definitiv. In ciuda lor au [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate