Un articol ... irefutabil!

Ca sa pari “cool”, “bengos” si “beton” nu trebuie sa te apuci sa faci doua facultati si sa-ti iei doctoratul in cercetare, ci este suficient sa inveti cateva cuvinte sonore pe care sa le folosesti din abundenta, iar daca pe langa aceasta mai adaugi si un citat din Biblie si unul din Osho lumea se uita la tine cu admiratie.

Nu mai conteaza ca tu nu ai habar in ce context si domeniu se folosesc cuvintele, lumea este fascinata de lejeritatea cu care tu pronunti anumiti termeni. Asa ca daca ai si dictie si mai esti de acord cu “Dezinstitutionalizarea asistatilor si externalizarea serviciilor sociale”, nu ai cum sa nu atragi atentia, admiratia si privirile celor din jurul tau.

Ce importanta mai are ca tu ai calvitie si te crezi ... calvinist, poti face linistit o cavilatie doar asa ca sa-ti impresionezi interlocutorii de dialog. Fara nicio indoiala ca politicienii sunt cei mai predispusi acestor capcane lingvistice, in goana lor de a-si mari bazinul electoral cu inca vreo cativa votanti.

Au fost chiar si unele cazuri (penibile, le-as cataloga), cand unii politicieni s-au adresat unor comunitati evreiesti, folosind, cu generozitate, citate din ... Coran. Se pare ca totusi ca unii consilieri si elaboratori de discursuri nu sunt asa de straini de aceste formulari aparent corecte din punct de vedere formal, dar total gresite in fond, fiind create astfel de a induce in eroare audienta, o expunere ce a fost denumita, de academicieni, sofism.

Suntem intotdeauna predispusi greselilor, insa atunci cand ne avantam in folosirea unor termeni straini noua, riscul este mult mai mare in a folosi cuvinte pe care le-am auzit la TV sau pe care le-am citit undeva fara a mai avea tangenta cu domeniul de care apartin cuvintele respective.

Nu incerca niciodata sa faci o evghenie cu texte din Evanghelie, chiar daca suna asemanator unele cuvinte pot avea inteles diferit (va mai amintiti paronimele din scoala generala !?), iar rezultatul final va fi unul de ridiculizare a ta in fata celorlalti. Daca nu ai habar de biologie mai bine nu vorbi de homomerie, vei sfarsi in anozodiaforie!

Acum nu vreau sa credeti ca semnatarul acestor randuri a facut gradinita la Harvard, clasele primare la Cambridge, gimnaziul la Yale si liceul la Sorbona, dar macar, va asigura, nu va folosi toti acesti termeni in intalniri amicale sau (mai rau) protocolare doar pentru a-si impresiona audienta care-l asculta cu interes.:)

Avand certitudinea ca (mai mult ca sigur) v-am facut sa utilizati DEX-ul sau Google-ul pentru a intelege unii termeni si cuvinte folosite in acest articol, voi incheia aici, constient fiind ca vor fi destui care sa-mi aminteasca zicerea latina a poetului antic Boethius: “Si tacuisses, philosophus mansises !”.:)

Nota obtinuta:
9.9 (8 voturi)
827 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Robert-Codescu Sâmbătă, 27 Septembrie 2014

Etichete pentru acest articol:

cuvinte altfel, despre cuvinteS-ar putea sa va intereseze si:

Pentru ca ne ajuta, credem in ele si vorbesc despre noi. De aceea ne plac citatele [..]
citeste si comenteaza
Pentru ca ii iubim pe cei apropiati noua si ne pasa ce le cumparam de Craciun, cautam din [..]
citeste si comenteaza
Mi-a iesit mesajul acesta in cale si, desi am trecut mai departe si mi-am avzut de [..]
citeste si comenteaza
Oameni care au ajutat la schimbarea istoriei sau chiar au asistat la schimbarea ei, [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Belgienii sunt foarte priceputi in fabricarea ceasurilor; au dovedit-o belgienii de la Ice Watch in [..]
citeste si comenteaza
Un alt nume important din tumultoasa industrie orologera este, fara nicio indoiala, si Audemars [..]
citeste si comenteaza
Situat pe malul oceanului Atlantic si-n imediata apropiere a capitalei portugheze, Lisabona, [..]
citeste si comenteaza
Inca de la inceputul articolului doresc sa-mi pun cenusa in cap, sa-mi fac mea culpa, sa incerc sa [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate