Teatru altfel, diferit

Din experienta mea cu teatrul scriu acest articol in care simt nevoia sa spun ca, ramasi prinsi in trecut, oamenii nu mai stiu sa priveasca un spectacol actual cu mintea deschisa, nu mai stiu sa il adapteze vemurilor, nu mai stiu ce s-a schimat, nu cunosc directia pe care teatrul o ia astazi, de multe ori.

Nu cunosc contemporanul, firescul, normalitatea - pana la urma.

Vad in salile de teatru multe persoane trecute de 35 de ani care vin asteptand sa vada un teatru datat – sau, dupa caz, ceea ce considera ele a fi teatrul. Si in final, daca nu este ceea ce credeau ele ca inseamna teatrul, declama raspicat ca acesta nu este teatru.

 

In mod cert, exista teatru pe gustul tuturor, insa deschiderea atat de mica de a privi ceea ce se intampla astazi pe scene te face de multe ori sa te intrebi ce anume lipseste omului respectiv de nu intelege ca teatrul este oglinda vietii, este simplitate, este traire, este sinceritatea adusa in fata publicului pentru ca el sa se regaseasca, sa isi dea raspunsuri, sa se gandeasca, sa decida, sa se vada acolo pe sine. Sau sa isi vada macar un gand sau sentiment…

 

Publicul devorator de ceea ce se intampla astazi vine, vede, cerceteaza, intelege, accepta. Stie si intelege notiunea teatrului actual. A celui care iti vobeste direct, fara masti, rochii lungi si machiaj strident.

Cel care nu intelege, vine, vede, Ii se pare ca lipsesc mastile si ca nu este teatru ceea ce vede.

Sunt inca foarte multi care nu vin la teatru suficient de deschisi sa vada ce se intampla, multi care nu iau sentimentele si esenta piesei, ci se impiedica intr-o situatie sau replica si pun o eticheta a ceea ce vad pe scena. De pilda, un spectacol in care un actor vorbeste cu pasarile, va fi cel mai probabil un spectacol pe care il vor eticheta ca fiind promoter de zoofilie sau cu un actor nebun.

 

Tot asa se intampla de extrem de multe ori. Unde publicul nu intelege, interpreteaza – ceea ce nu este rau, dar poate fi dezastruos in cazuri de acest fel.

Cauta legaturi atat de putin logice intre ce se intampla in realitate si ceea ce vad pe scena, imbina situatiile din scena si nu le gasesc legaturi fara sa incerce sa ia esenta: sentimentele personajului, contradictiile din sufletul lui si asa mai departe. Se opresc in nimicuri care te socheaza si care nu au absolut nicio legatura cu ceea ce spun ei.

 

Iar din experienta proprie m-am lovit de public care din subiectul unei piese care este cu precadere psihologica si accentul cade pe framantarile interioare ale personajelor, a luat situatia care nu poate fi reala pentru ca nu este sanatos si moral. Practic, neintelegand nimic, a inteles ca piesa se voia una moralizatoare (nici pe departe).

 

Ce este grav, pe langa lipsa de interes pentru cultura, carti, filme, teatru, muzica sanatoasa, este lipsa de deschidere spre a intelege ca teatrul nu face propaganda, nu invita pe nimeni sa se converteasca la anumite pincipii, ci pe baza unei realitati, naste sentimente in care oamenii sa se regasasca.

Nota obtinuta:
10 (4 voturi)
2051 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Sorina-Corneanu Sâmbătă, 04 Octombrie 2014

Etichete pentru acest articol:

despre teatru, altfel de teatru


S-ar putea sa va intereseze si:

Esti tanar si iubesti. Iubesti din toata inima si ti-ai gasit jumatatea. Dragostea [..]
citeste si comenteaza
Toamna se numara bobocii? Ei bine nu! In Romania toamna aceasta se numara spectacolele de [..]
citeste si comenteaza
Pentru ca vacanta inseamna soare, plimbari vacante si relaxare-orice ar presupune asta [..]
citeste si comenteaza
Muzeul de Arta Vizuala Galati si Institutul Polonez din Bucuresti au placerea sa va [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Ele sunt menite sa induca o mai mare pasiune jocurilor erotice. E vorba despre afrodisiace. Acestea [..]
citeste si comenteaza
Retete salate rapide si sanatoase. Salata de andive este o alegere excelenta cand vine vorba de [..]
citeste si comenteaza
Scriu acest articol in calitate de mare iubitoare de ceai. Si pentru ca atunci cand am timp il [..]
citeste si comenteaza
Dupa varsta de aproximativ 8 luni, bebelusii incep sa isi doreasca sa experiementeze...mersul. [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate