Melancholia, un film de Lars Von Trier
Pentru "luna lui marte" - Ipostaze ale femininului in filmele lui Lars von Trier- Melancholia (2011), un film care nu poate fi uitat.
Melancholia, cu Kirsten Dunst deschizand pelicula cu o figura suprinzatoare de Ofelia shakesperiana - imbracata in mireasa, plutind printre nuferi ofiliti, cu un mirific buchet de lacramioare in brate. Aparent o imagine a puritatii neimplinite, insa...de fapt aici nu se ascunde decat refuzul unei femei de a merge mai departe, refuzul lumii de mai procrea, refuzul naturii de a se mai perpetua pe sine insasi pentru ca...lumea este malefica, natura este malefica. Iar femeia, in toata complexitatea ei, este o intruchipare perfecta a acestui rau al lumii. In film ea il respinge pe un mire inocent, indragostit, gata sa faca orice pentru a-i deschide drumul spre un nou inceput. Melancholia insa isi spune cuvantul sub forma unui cataclism planetar care pune punct tuturor lucrurilor. Cateva momente aseaza glorios aceasta durere a sfarsitului, resemnarea femeii care stie ca totul s-a sfarsit. Suferinta exista si este nemarginita, insa asta nu o impiedica pe Kirsten alias Justine sa-si infatiseze trupul gol in lumina Melancholiei, asemenea unei vrajitoare care-si oteleste sinele pentru a infrunta mai departe inerentul ei final.
Fuga lui Claire (Charlotte Gainsbourg) cu copilul in brate printre copaci este o alta intruchipare a femininului- de data aceasta a maternitatii pline de durere. Femeia ratacita intre pierderea sotului ce parea in sprijin al intregii ei existentei si imposibilitatea de a-si putea apara copilul - iata imaginea disperarii. O situatie fara iesire in care femeile se dovedesc a fi puternice - infruntarea cu luciditate a destinului intunecat aduce cu sine usurarea. Refugierea intr-o pestera imaginara nu inseamna de fapt decat acceptarea faptului ca vor pieri in praf de stele odata cu blandetea distrugatoare a planetei ucigase. Melancholia - un sfarsit acceptat, asumat, al unei lumi care-si cunoaste raul. Melancholia-identificarea femeii cu natura, a barbatului cu ceea ce este in plus, decorativ doar pentru a potenta un cadru atat de complex. Totul intr-un cadru decadent, crepuscular, presarat cu pasari si ninsori cu soare. Prea tarziu, prea devreme, prea mult. The end.
Pentru cine este interesat de o lume magica, recomand acest film.
Postat de: Irina-Lazar Marți, 01 Martie 2016
filme altfel, filme magice
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Cele mai frumoase plaje din Aruba: unde sa te relaxezi pe nisipul alb
- Curatarea pardoselilor din gresie, lemn si beton: ce detergent folosesti?
- Procedurile legale pentru import/export folosind containere maritime
- Top 5 cauze ale problemelor renale la caini si cum pot fi prevenite prin controale regulate?
- 3 modalitati de a optimiza spatiul de lucru de acasa