Zeruya Shalev sau adevaruri dureroase despre oameni

Am cumparat "Thera" din Constanta. In Constanta nu prea sunt librarii, ca turist esti extrem de dezorientat daca vrei sa cumperi o carte. Am gasit cartea Zeruyei Shalev undeva, la o librarie din incinta unu mall (evident mall-urile nu lipsesc nicaieri).
Am fost captivata de firul naratiunii care cumva este alambicat si aduce pe acelasi plan, intr-un mod foarte maiestrit, o veche catastrofa in care a pierit un oras antic cu destramarea unei familii din Ierusalimul zilelor noastre. Dar am fost atrasa mai mult decat atat de gandurile pe care mi le-a starnit lectura, de lucrurile pe care le stiam demult si care stateau pitite acolo, in asteptarea unei confirmari sau a unei reconfirmari. In fond, ce este casnicia si de ce este nevoie sa ne casatorim?
Ella, eroina cartii, arheolog de profesie, isi da seama ca are un mariaj nefunctional si pune capat unei casnicii in care simtea ca nu se mai regaseste, gandindu-se ca odata eliberata de constrangerile unei relatii nefericite se va simti mai bine impreuna cu copilul, un baietel de sase ani. Ce urmeaza dupa asta - un amalgam de sentimente negative, o depresie puternica din cauza imensului sentiment de vinovatie care a coplesit-o odata concretizata intentia ei - ostilitatea fostului partener, blestemele tatalui (o figura autoritara si rigida), durerea copilului mutat saptamanal de la o casa la alta, lipsa de siguranta pe care o simte orice femeie atunci cand isi da seama ca nu mai are pe cineva alaturi, un barbat bun-rau, cum ar fi el. Important este sa fie. Si subliniez inca o data - important este sa fie cineva. De ce?
Oare de ce simtim noi, femeile, asta? De ce credem ca barbatii sunt mai puternici, ca ne vor salva, ca ne vor da solutii la absolut tot? De ce cautam in iubirea fata de ei si apoi in zatul dezamagirii, pe care inevitabil ne-o pricinuiesc, sensul existentei noastre? Barbatii sunt ca si noi, sclavii unor sabloane, prizonieri ai unor prejudecati, prea slabi sa recunoasca, prea orgoliosi pentru a da inapoi în fata unui pas gresit.
Ella incearca o noua relatie, cu un nou barbat, care ii aduce un alt fel de nefericire. Cumva insa, toate aceste experiente personale nefericite arunca o lumina asupra ei, asupra muncii pe care o face, convergand spre o noua directie, mult mai constructiva. Noul partener este psihiatru si din dialogurile cu el poti deduce la un moment dat o teorie asupra modului cum sunt construiti oamenii. La primul etaj sunt fericirea si bucuria, la cel de sub el se afla durerea si vinovatia si tot asa. Oamenii sunt facuti din straturi la fel ca si solul in care sapa arheologii pentru a face descoperiri ce vor scoate la suprafata adevarul.
Pentru a explica semnificatia titlului cartii - Thera este o veche insula zguduita din temelii in urma eruptiei unui vulcan, pe acea insula se afla o misterioasa si infloritoare civilizatie antica, civilizatie care a disparut un urma unei mari catastrofe naturale. Nenorocirile distrug si aduc inceputuri, nefericirea ne aduce noi drumuri in fata ochilor, durerea este folositoare.
Postat de: Redactor-Colaborator Joi, 05 Noiembrie 2015
insule misterioase, femei puternice, despre casatorie
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Cele mai frumoase plaje din Aruba: unde sa te relaxezi pe nisipul alb
- Curatarea pardoselilor din gresie, lemn si beton: ce detergent folosesti?
- Procedurile legale pentru import/export folosind containere maritime
- Top 5 cauze ale problemelor renale la caini si cum pot fi prevenite prin controale regulate?
- 3 modalitati de a optimiza spatiul de lucru de acasa