Omul Fluture, un roman de Lucian Dragos Bogdan si Teodora Matei

946600

SF si filosofie orientala. As incepe cu un avertisment - daca citesti romanul scris de Teodora Matei si Lucian Dragos Bogdan, ai ocazia sa pierzi de mai multe ori contactul cu realitatea…Daca ne gandim de multe ori la carti ca la o modalitate de evadare, ce te faci cu o carte care trateaza exact tema aceasta? A evadarii, a visului, a multiplelor lumi si realitati. Firesc, esti in pericol sa evadezi de tot. 

Si, daca te intorci si nu te pierzi definitiv intr-o lume virtuala in care seductia este la ea acasa sau daca nu te transformi in…fluture, ramai cu cateva intrebari importante in minte. (Raspunsuri clare nu ofera nimeni la asa ceva).

Asa cum am putut sa constat prin lectura atenta, straduindu-ma sa gasesc urme din personalitatea celor doi autori in carte, Lucian Dragos Bogdan este un om al visului luminos, al impacarii cu lumea si cu universul, iar Teodora Matei aduce cu sine, cred, amprenta unei fine intuitii a psihologiei umane. Rezultatul este unul fabulos. Fara a ma referi strict la intriga cartii, care de altfel este alambicata, avand in vedere ca personajele traiesc marea majoritate a timpului intr-o realitate virtuala, asa numitul Cyber Spatiu sau Retea, o sa enumar cateva din impresiile mele, teme la care m-am gandit si care de altfel se aplica foarte bine la ceea ce traim zi de zi, dincolo de science-fiction (sau poate tocmai de aceea):

Singuratatea individului intr-o lume invadata tot mai mult de tehnologie si in care cei mai multi dintre noi traim o “falsa” viata. 
Ne straduim sa parem frumosi, seducatori intr-o lume virtuala, in timp ce in cea “reala” (conform reprezentarii noastre standard) suntem niste fiinte jalnice. 

Iluziile care ne alimenteaza perindarea prin realitatea construita de calculator sunt de multe ori otravite si ascund capcane fatale. De aceasta se leaga tema falimentului societatii asa cum o stim in prezent, centrata pe consumism si vanzarea de lucruri scumpe si inutile. In Omul Fluture societatea este intr-un declin accentuat, cu mari prapastii intre cei foarte bogati si restul care traieste intr-o saracie crunta si se chinuie orbeste sa prinda un loc pe “sarma” pentru a patrunde in Reteaua virtuala unde totul devine posibil. Nu mai exista contact direct intre oameni, nu mai exista atingeri reale – totul se intampla doar virtual, unde seductia este la ea acasa si fiecare se protejeaza cum poate. Cei neprotejati sunt victime sigure ale pradatorilor si hackerilor. 

Patologia psihicului uman, reprezentata prin personajul Sandra, o fata abuzata de catre familie, din periferia societatii

Sandra isi construieste, odata ce are acces la Retea, multiple personalitati in lumea virtuala. Diagnosticul medical este greu de pus si de altfel aflat sub semnul intrebarii din moment ce noi insine nu stim exact daca traim intr-o lume reala sau doar un vis, o reprezentare printre multe altele? Avand in vedere veridicitatea acelor lumi de ce ne-am inchipui ca ele sunt mai putin reale decat lumea noastra. Discutia merge mai departe spre lumea celor care sufera de autism. Copilul autist si Omul Fluture. Poate ca toti acei “nebuni” pe care ii inchidem in ospicii sunt doar indivizi care percep lumi la care noi nu avem acces, oameni dotati cu altfel de reprezentari. In acest context, definitorie ramane acea metafora cu omul care se viseaza fluture sau fluturele care se viseaza om (concept al iluziei din filozofia taoista, Zhuang Zhou, sec. al IV-lea inainte de Hristos).

Relatia dintre oameni si roboti si modalitatea in care acestia vor colabora pe viitor

Politista Dana, pe jumatate android, in urma unui accident nefericit, este inca umana prin manifestari, dar mult deasupra celorlalti colegi prin dotare, rezistenta fizica, perceptii si inteligenta. Partenerul ei, Oliver, oscileaza intre a o placea pe femeia Dana sau a se teme de femeia bionica, cea care este mai mult masina decat om. 

Fara a avea pretentia ca m-am referit la carte in totalitatea ei, inclin sa cred ca in ciuda atmosferei intunecate prezente in carte, putem avea revelatia unei lumi printre alte lumi sau macar a unei intuitii a ceea ce ar putea fi. O imensa retea printre alte retele. 

Viziunea noastra este limitata, ecuatia umana este una printre multele, un cod printre alte coduri. “Simfonia supraumana” ne ramane de multe ori inaccesibila. 

Un articol de: Irina Lazar

Nota obtinuta:
10 (5 voturi)
2189 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Redactor-Colaborator Joi, 03 Decembrie 2015

Etichete pentru acest articol:

carti, realitate virtuala


S-ar putea sa va intereseze si:

Din nou, Colleen Hoover impresioneaza cititorii cu pagini incarcate de emotie, clipe care [..]
citeste si comenteaza
Da, stiu, nu mai este timp sau suntem foarte obositi. Acestea sunt cele mai frecvent [..]
citeste si comenteaza
Cititul e una dintre activitatile pe care toata lumea o asociaza cu relaxarea. Insa, in [..]
citeste si comenteaza
Cu totii avem momente in care ne simtim debusolati sau ne punem intrebari la care nu [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Ce tipuri de miere sunt? Ce este mierea de albine? Este produsul apicol obtinut prin transformarea [..]
citeste si comenteaza
Cred ca nu o data ti s-a intamplat ca viata sa te puna in situatia de a alege. Sa ramai sau sa [..]
citeste si comenteaza
Marlene Dietrich a ramas in memoria cinefililor actrita care facea furori cu formele ei si prin [..]
citeste si comenteaza
Accidentul vascular cerebral (AVC) este definit ca fiind un deficit neurologic cauzat de un [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate