Carti traditionale versus carti electronice – o viziune subiectiva cu iz obiectiv

Carti electronice sau carti printate. Ce alegi?

Traim intr-un secol in care, incetul cu incetul ne mutam in spatiul virtual. Totul s-a tehnologizat, s-a robotizat. Ploaia este simulata prin tot felul de aplicatii, iar senzatia de libertate pe care ne-au oferit-o hobby-urile in aer liber a fost inlocuita cu ambitia de a obtine cel mai mare punctaj la Angry Birds.

Aprecierile ni s-au transformat in like-uri, toate momentele de socializare au devenit event-uri la care trebuie sa-ti anunti prezenta „by joining in”, iar dragostea nu ne-o mai exprimam prin inimioare de plus, ci prin emoticoane pe wall-uri.

Nimic n-a scapat de clonarea vrtuala. Ziarele si revistele s-au mutat pe site-uri ingenios gandite, unde te poti abona si interactiona cu alti cititori, poti dezbate un subiect sau poti contribui cu propriul articol. Nici cartile n-au scapat de panza de paianjen intinsa iscusit de internet. Pe langa variantele pe suport de hartie, regasim cartile si in variante .pdf, .txt, .epub si audio-book …fiecare cu gadgetul aferent.

Un astfel de gadget ar fi e-reader-ul. E la fel de popular precum telefonul mobil sau camera digitala. Nu lipseste din geanata niciunui cititor inversunat, iar librariile off si on-line s-au adaptat, defiland cu cele mai atractive titluri in format electronic. 

S-a dezbatut intens aceasta moda, s-au adus argumente pro si contra cititului electronic. Multi au mizat pe cat de practia este noua tehnologie: este mult mai usor de luat in vacanta, are multiple optiuni care te scutesc din a impacheta MP3 player-ul, cabluri, notebook, laptop, tableta, din nou cabluri si n alte accesorii. Altii observa avantaje materiale. Un alt argument pro ar putea fi faptul ca o carte in format electronic se citeste mai repede si astfel se citeste mult mai mult.

Romanticii si nostalgicii invoca legatura pe care o au cu o carte in format traditional, o legatura de care raceala tehnologiei te priveaza iar orice cititor adevarat apreciaza la fel de mult calitatea paginilor, parfumul, design-ul copertilor, intimitatea care se creeaza intre el si filele de hartie, la fel de mult pe cat apreciaza subiectul si autorul.

Daca as fi pusa in situatia de a acorda castig de cauza uneia dintre partile acestei dezbateri, mi-ar fi greu sa aleg una dintre tabere. De ce? Sunt o persoana care crede in echilibru, prin urmare, cred ca ambele tipuri de carti isi au rostul lor, locul si mai ales “fanii”.

Anul acesta am primit un e-reader pe care mi-l doream enorm doar fiindca laptopul meu era suprasaturat de foldere cu tot felul de carti electronice dintre cele mai alese: clasici pe care nu-i am inca in biblioteca, literatura contemporana, manuale de limbi straine, carti practice, etc, carti pe imi doream sa le citesc, daca s-ar fi putut, chiar pe toate odata.

M-am gandit ca voi reusi performanta aceasta cu noul meu gadget, ba chiar am fost atat de entuziasmata de idee incat in prima saptamana, de emotie, nici nu stiam ce sa fac cu e-readerul. Il aprindeam, selectam carti, le rasfoiam, eram exaltata de melodiile pe care le puteam asculta in timp ce citeam. Din momentul in care i-am deprins toate siretlicurile, minunatia tehnicii a ramas nebagata in seama pe birou si in timpul acesta am citit patru carti serioase pe suport de hartie. Pana la urma m-a entuziasmat doar ideea ca aveam la dispozitie o tehnologie la moda, constienta ca la un moment dat ma va plictisi si voi reveni la practice traditionale.

Concluzia mea? Nu exista nicio concurenta intre cartile traditionale si cele electronice. Cititori exista pentru ambele tipuri de carte, important este ca cititul sa continue sa fie una dintre preocuparile noastre cele mai dragi.

Cartile, fie ele cu coperte cartonate sau nu, electronice sau traditionale ne sunt aripi spre idealurile pe care le construim cu constiinciozitate inca de la varsta cand ne dorim ca atunci cand ne facem mari sa fim doctori, actori, pompieri sau profesori.

Un articol de: Iulia Cristina Iancu

Nota obtinuta:
10 (14 voturi)
3446 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Redactor-Colaborator Vineri, 20 Septembrie 2013

Etichete pentru acest articol:

carte, e-reader, e-book, gadget, tehnologie


S-ar putea sa va intereseze si:

Trupuri de femei, priviri de barbati. Sociologia sanilor goi este o carte scrisa de un [..]
citeste si comenteaza
Petreceti vara evadand din banal si savurand o lectura cu adevarat incitanta. Iata cateva [..]
citeste si comenteaza
O carte care nu o sa placa tuturor terapeutilor, mai ales acelora care nu au o vocatie [..]
citeste si comenteaza
Cartea este prietenul nostru din copilarie sau cel putin asa ar trebui sa fie. De la [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Toate, cu siguranta, visam si vrem sa fim frumoase! Fiecare femeie, probabil a avut, la un moment [..]
citeste si comenteaza
Iata cateva clisee pe care le regasim in anunturile de angajare, clisee pe care ar trebui sa le [..]
citeste si comenteaza
Cauti o modalitate prin care sa mai slabesti cateva kilograme, sa-ti tonifiezi musculatura si sa [..]
citeste si comenteaza
“Toate cele povestite aici sunt adevarate, uneori, dureros de adevarate, iar, daca nu mi s-au [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate