Gari in Romania, unde ne duce mersul trenurilor. Gara Pucioasa

In ciclul “Cladiri seculare uitate de toti” am decis, pentru astazi sa supunem atentie domniilor voastre o noua gara inscrisa in Lista Monumentelor Istorice din Romania si anume, gara din statiunea damboviteana Pucioasa.

 

Gara Pucioasa se afla amplasata relativ central (10 minutes de mers pe jos) distanta de centrul orasului Pucioasa. Se afla (cum altfel) pe strada Garii la numarul 1. Importanta garii pentru aceasta localitate a facut ca doua artere importante din oras sa-i poarte numele, strada Garii cea pe care se afla cladirea si…bulevardul Garii care incepe (practic) din fata garii si continua pana aproape de Muzeul de Etnografie si Folclor de aici.

Istoria garii din Pucioasa incepe undeva in secolul al XIX-lea, mai exact in anul 1894 cand pe linia Targoviste – Pietrosita este construita actuala cladire. Trecuta de-a lungul a doua razboaie mondiale si a mai multe cutremure cladirea a necesitat o ampla lucrare de consolidare si restaurare, lucrarile intinse pe mai multi ani, au alimentat zvonurile (sau poate ca nu iese fum fara foc), cum ca aceasta ar urma sa fie modificata si transformata in cazinou, asta in ciuda faptului ca asa cum am spus deja cladirea este inscrisa in Lista Monumentelor Istorice din Romania, avand codul DB-II-m-B-17665. Dar totul este bine can se termina cu bine si cladirea a fost restaurata, cam aiurea (umpluta cu termopane), iar ca penibilul restaurarii sa fie total, la momentul finalizarii lucrarilor, pe linia Targoviste – Pietrosita nu circula niciun fel de tren de calatori.

Iata insa ca la ceva timp de la finalizarea restaurarii o companie privata a inceput sa opereze curse regulate pe acest tronson de cale ferata, iar succesul de care s-a bucurat i-a determinat pe diriguitorii companiei feroviare de stat  sa reintroduca si ei curse feroviare astfel ca acum animatia a revenit in gara Pucioasa. Totusi, daca este sa ma intrebati pe mine, gara are cateva minusuri flagrante si anume lipsa unei case de bilete (pentru ambele companii ce opereaza), o harta informativa a statiunii in sala de asteptare si un superb ceas Paul Garnier de secol al XIX-lea, complet nefunctional pe peronul garii. Ce-am inteles de la unii localnici ca odata cu indesirea curselor feroviare pe relatia Targoviste – Pietrosita conducatorii autobuzelor si microbuzelor ce efectuau curse regulate pe aceiasi relatie, au inceput sa fie mult mai atenti cu nevoile si confortul calatorilor lor (deci concurenta face sa se poata mai bine!).

La iesirea (spre Fieni), din Pucioasa trenul trece, peste raul Ialomita, pe un pod C.F.R. construit intre anii 1908 – 1912, pod inscris de asemenea in Lista Monumentelor Istorice din Romania si avand codul DB-II-m-B-17661, dar despre care redactia FemeiaStie.ro (prin redactorul sau din teren) isi ia angajamentul sa va povesteasca intr-un material viitor. Asa ca ramaneti conectati la FemeiaStie.ro pentru mai multe amanunte!

Nota obtinuta:
10 (9 voturi)
2126 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Robert-Codescu Joi, 07 Ianuarie 2016

Etichete pentru acest articol:

gari celebre, gari romania, trenuri


S-ar putea sa va intereseze si:

Ce stiti despre moscheile din Romania? Fiind cel mai vechi asezamant de cult musulman de [..]
citeste si comenteaza
Un week-end in forma pentru femeia care stie ceea ce vrea este cu siguranta o solutie [..]
citeste si comenteaza
Avem o tara superba, care ne asteapta sa o descoperim si care-i Raiul pe pamant. O [..]
citeste si comenteaza
Unul dintre cele mai impresionate puncte turistice este, fara indoiala, Masivul Piatra [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Potrivit Constitutiei Romaniei (capitolul organizare administrativa), tara noastra are “41 de [..]
citeste si comenteaza
Fara nicio indoiala ca unul din numele sonore ale tumultoasei industrii orologere este si [..]
citeste si comenteaza
Mi-am permis sa iau din caietele mamei, cumnatei si iubitei cateva sfaturi 100% gospodaresti si sa [..]
citeste si comenteaza
Una din marcile de renume din lumea orologeriei vine tocmai din indepartata si rece peninsula [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate