Curtea de Arges

Avand in vedere ca generatia tanara parca s-a nascut cu o pofta nebuna de a trece granitele, eu o sa incerc sa fac macar pentru putin timp diferenta si sa aduc in discutie o parte din valorile care ne-au facut ceea ce suntem astazi. In general, cand auzi de Curtea de Arges, iti vine in minte manastirea si spui ca stii totul...bineinteles, asta daca nu cumva ai fost si ti-a placut totul astfel incat sa tii minte pentru mult timp, sau daca esti localnic.


Asa ca, in cazul in care ta tenteaza sa vizitezi ceva, poti luat cu tine aceasta schita a viitoarelor amintiri:

De trecut in revista ar fi foarte multe lucruri, cu iz de istorie si domnitori, de lupte (ne)violente si rezultatele lor, care au dus, in sute si sute de ani, la ceea ce putem vedea acum, dar, cum nu inteleg de ce ar trebui sa intram in atatea detalii “tehnice”, o sa fac un rezumat de amintiri.

In primul rand, cu toate ca incep cu un cliseu, trebuie vizitata Manastirea de la Curtea de Arges (nu de alta, dar este un simbol) cu mormintele lui Neagoe Basarab si al sotiei sale, Despina Doamna, cu turnurile ei rasucite, si, in sfarsit, cu povestile ei nemuritoare. Astfel ajungem la povestea Mesterului Manole, care, pentru a-si desavarsi opera, a zidit-o pe iubirea sa, Ana (nu cea din melodia de la Vama Veche), iar el, incercand sa zboare cu aripi de sindrila, a cazut si a dat nastere Fantanii Mesterului Manole, pe care o putem vedea langa manastire. Si astazi, daca mai treceti pe acolo si ascultati atent, o puteti auzi pe Ana cum plange…

Trebuie sa recunoastem cu totii, ca, in Romania noastra cea de toate zilele, in care nu se investeste deloc in turism, Curtea de Arges iese un pic din tipare si ofera vizitatorului o priveliste chiar placuta (o sa va convingeti daca mergeti).

Nu trebuie sa uitati de Biserica Domneasca, unde o sa fiti intampinati de o doamna foarte draguta, care, pe langa pasiunea cu care va va povesti despre trecutul acestui lacas, va va mai atrage atentia, abtinandu-se sa nu rada, ca ati calcat, din greseala, pe Vladislav I Vlaicu sau Radu I, asa cum, cu parere de rau mi s-a intamplat chiar mie (daca as putea, mi-as cere scuze, dar nu prea mai am cui).

In acelasi capitol, se inscrie si Biserica Olari (nu de alta, dar a fost ctitorita de olari), cu un aspect rustic din lemn si caramida, care este o desfatare pentru ochi (dar, din pacate, pictura ei se afla intr-un stadiu avansat de degradare).

Ca locuri de vizitat va mai pot sugera Casa Norocea, pentru expozitia de etnografie si arta populara si Muzeul Municipal, ce prezinta istoria orasului (nu este chiar asa de plictisitor precum pare).


Orasul Curtea de Arges este o imbinare extraordinara intre vechi si nou, astfel incat mangaie privirea si sufletul. Este un oras plin de istorie…istoria noastra, care pastreaza inca, marturii ale vremurilor de demult, tocmai pentru a fi vizitate de noi.

Spre final, trebuie sa mentionez si gara, Gara Domneasca, ce prezinta o arhitectura de secol XIX, si care este si ea, o bucatica de istorie, foarte putine gari fiind pastrate cu forma (arhitectura) originala.

Acestea fiind spuse, imi cer scuze fata de obiectivele pe care nu le-am mentionat, insa, intotdeauna, pentru a fi vizitata, o locatie turistica trebuie sa pastreze un dram de mister.

            Olivia Marinescu

Nota obtinuta:
0 (0 voturi)
3921 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: FemeiaStie Luni, 15 Februarie 2010

Etichete pentru acest articol:

Curtea de Arges, Manastirea de la Curtea de Arges, Neagoe Basarab, Mesterul Manole, Ana, Biserica Domneasca, Biserica Olari


S-ar putea sa va intereseze si:

Trebuie sa recunosc ca nu a fost in intentia mea dar asa s-a intamplat ca m-am apucat sa [..]
citeste si comenteaza
Ai asteptat cu nerabdare sa pleci in concediu…Se apropie data de plecare si tot stai cu [..]
citeste si comenteaza
Avem o tara spectaculoasa, care de abia ne asteapta sa-i descoperim (dar mai ales, sa-i [..]
citeste si comenteaza
Construita intre anii 1386-1388, Manastirea Cozia, este cea mai frumoasa ctitorie a lui [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Renuntati la stres, alcool, fumat pentru a naste un copil sanatos. Este bine de stiut ca de [..]
citeste si comenteaza
Emotie Pasesti cu emotie Si corpul tot vibreaza Te gandesti cum o sa fie Viata ce urmeaza [..]
citeste si comenteaza
Dupa cum stim, rezervele de energie conventionale ale planetei sunt limitate si pe cale de a fi [..]
citeste si comenteaza
Va ganditi ce machiaj de ocazie sa abordati in seara de Revelion? Va propunem un tutorial [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate