Observatorul Astronomic din Galati va lua parte la pregatirea misiunii spatiale Marco Polo-R a Agentiei Spatiale Europene

Observatorul astronomic al Complexului Muzeal de Stiintele Naturii Galati va demara un program de observatii astronomice in perioada noiembrie – decembrie 2011 asupra asteroidului 1996 FG3 impreuna cu mai multe observatoare astronomice din Europa. Observatiile astrometrice si fotometrice realizate la Observatorul astronomic al Complexului Muzeal de Stiintele Naturii Galati vor contribui la pregatirea misiunii spatiale Marco Polo-R a Agentiei Spatiale Europene. Asteroidul 1996 FG3 este un asteroid incadrat in categoria de asteroizi potentiali periculosi pentru Terra ce intersecteaza orbita Pamantului, fiind tinta principala a proiectului de misiune spatiala Marco Polo-R.

“Acest asteroid este un obiect compus din doua corpuri ce graviteaza in jurul centrului comun de masa, formand astfel un sistem binar: cele doua corpuri au dimensiunile estimate de 1,4 km respectiv 0,4 km diametru si o masa de peste 2,3 miliarde de tone. In lunile noiembrie – decembrie 2011 asteroidul va trece prin apropierea Pamantului, fiind o ocazie unica de valorificat, deoarece el va fi vizibil din emisfera nordica, tarile din Europa centrala si de est fiind pozitionate foarte bine pentru observarea acestui asteroid,” declara muzeograful Ovidiu Tercu, cooronatorul Observatorului Astronomic si Planetariului din Galati.

Marco Polo-R va fi o misiune spatiala a carei obiectiv principal consta in aducerea pe Pamant a unui esantion din acest asteroid primitiv, care orbiteza in apropierea planetei noastre. Aceasta misiune spatiala va avea posibilitatea de a revolutiona intelegerea noastra despre proprietatile materiei primitive prezente in Sistemul Solar, si sa faca lumina asupra naturii obiectelor mici ale Sistemului Solar (asteroizi si comete), pasi esentiali pentru a intelege conditiile primordiale responsabile pentru formarea planetei noastre si aparitia vietii pe Pamant. In acelasi timp misiunea spatiala Marco Polo-R ne poate oferi si informatii importante privind multitudinea de asteroizii care orbiteaza in apropierea Pamantului. Toate aceste informatii sunt necesare pentru a dezvolta strategii adecvate pentru protejarea Pamantului, in cazul unui potential impact periculos cu planeta noastra. Observatiile astronomice de la Observatorul Astronomic Galati vor fi realizate de specialistii din cadrul Complexului Muzeal de Stiintele Naturii Galati impreuna cu Alexandru Dumitriu, membru al Astroclubului “Calin Popovici” CMSN Galati, in prezent student la University of Glasgow din Marea Britanie. Datele ne-au fost furnizate de Florin Matei, Responsabil Relatii Publice in cadrul Complexului Muzeal de Stiintele Naturii Galati.

 

Foto - Florin Matei

Nota obtinuta:
0 (0 voturi)
2816 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Silvia-Filip Marţi, 22 Noiembrie 2011

Etichete pentru acest articol:

observator astronomic, astronomie, Complexul Muzeal de Stiintele Naturii Galati, Marco Polo-R


S-ar putea sa va intereseze si:

Exploram, nu la figurat vorbind de data asta, ci la propriu. Toti ar trebui sa fim [..]
citeste si comenteaza
Sezonul de reduceri ar trebui sa-ti aduca zambetul pe buze! Stim bine ca shopping-ul este [..]
citeste si comenteaza
Descoperita de astronomul rus Leonid Elenin pe 10 decembrie 2010 cometa Elenin apartine [..]
citeste si comenteaza
Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poate gasi un calator este rucsacul [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Pentru anul care vine, va doresc sa fiti dulci ca o felie de tort ! Cu totii avem probleme mai mari [..]
citeste si comenteaza
Sarbatoarea de Halloween vine in papuci de frunze… Fie ca ai hotarat sa organizezi o petrecere in [..]
citeste si comenteaza
Ipohondria-idee fixa a cuiva care crede ca sufera de o boala pe care in realitate nu o are Desigur [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate