Duminica Floriilor

Si Iisus, gasind un asin tanar, a sezut pe el, precum este scris: Nu te teme, fiica Sionului! Iata Imparatul tau vine, sezand pe manzul asinei (Ioan 12, 14-15).

 

 

Floriile reprezinta una dintre cele mai populare sarbatori ale neamului romanesc si nu numai. In aceasta zi, sunt sarbatorite toate acele persoane care poarta nume de flori. Aceasta sarbatoare are loc la o data fixa, cu o saptamana inainte de Sfanta sarbatoare a Pastelui.

Daca citim in Sfanta Scriptura a Noului si a Vechiului Testament, aflam ca toate proorociile care au fost spuse despre Mantuitorul nostru Iisus Hristos s-au implinit cu mare uimire la vremea lor.

In ziua marelui si prealuminatului praznic al Intrarii Domnului in Ierusalim, vedem implinindu-se proorocia Sfintului Prooroc Zaharia, care a zis: Bucura-te foarte, fiica Sionului, veseleste-te fiica Ierusalimului, ca iata Imparatul tau vine la tine, drept si biruitor, smerit si calare pe manzul asinei (Zaharia 9, 9).

 

Ce simbolizeaza manzul despre care Zaharia a proorocit?

Manzul asinei, ca orice manz de altfel, este salbatic si greu de imblanzit, iar daca mai tinem cont de o veche pilda, magarul este un animal necurat, pacatos. De aceea, acest animal nu era primit de Dumnezeu printre darurile care I se aduceau. Sederea Mantuitorului pe acest asin, insemna suspinarea neamurilor catre El.

In Duminica Floriilor, Mantuitorul intra ca un imparat la Ierusalim, pentru a se da voie la chinuri si la moarte pentru noi pacatosii. De aceea, cu o saptamana inainte de patimile Sale, a intrat in Ierusalim impreuna cu cei 12 Apostoli. Multimea, recunoscandu-L ca fiind adevaratul Mantuitor, L-a intampinat cu ramuri de finic si cantari de bucurie. Din punct de vedere liturgic, din aceasta zi incepe Saptamana Patimilor, in amintirea carora, in biserici se oficiaza in fiecare seara Deniile, slujbe prin care credinciosii il petrec pe Hristos pe drumul Crucii, pana la moarte si Inviere.

 

Obiceiuri pagane de Florii

► Cu ramurile de salcie, apicultorii inconjoara in ziua de Florii stupii, iar taranii, convinsi de efectul miraculos al acestor muguri, ii ingroapa sub brazda.

► In Banat si in Transilvania, in ajunul Floriilor, fetele aveau obiceiul de a pune oglinda impreuna cu o camasa curata, sub un par altoit, trebuind neaparat ca, a doua zi de dimineata, la rasaritul soarelui, sa le gaseasca acolo, oglinda fiind apoi intens folosita la fermecele de dragoste si sanatate.

► Sunt curatite si impodobite cu ramuri de salcami mormintele.

► Se fac pomeni pentru odihna sufleteasca a celor morti. Despre cel care se impartasea in aceasta zi, se spune ca orice dorinta isi va pune cand se apropie de preot, se implineste.

Renastere...

Fetele, pentru a-si visa ursitul, pun seara sub perna busuioc sfintit.

Sarbatoarea reprezinta o imbinare fericita a elementelor crestine cu cele preacrestine, iar de aici rezulta asadar, o multitudine de obiceiuri si traditii variate de la o zona la alta. In aceasta zi se impodobesc, se sfintesc ramurile inmugurite de salcie si se stropesc cu apa sfintita, iar crestinii impodobesc icoanele si ferestrele cu coronite de salcie sfintita. Floriile inseamna primul praznic imparatesc, numit si Duminica Stalparilor (popular Florii sau Flurii). Praznuirea se face numai duminica, le fel ca Pastele. Ramurile verzi din aceasta zi, intrebuintate atat in ritualurile casnice, cat si in cele bisericesti, intruchipeaza simbolul castitatii si al renasterii anuale a vegetatiei, un substitut fitomorf al zeitei Flora, dar si ramurile cu care a fost intampinat Iisus la intrarea sa in Ierusalim.

Nu uita!

In aceasta zi martisorul purtat pana acum se pune pe ramurile unui pom inflorit sau pe un maces.

                                                                                                                                                                          

Florenta Nedelcu

Nota obtinuta:
10 (6 voturi)
3943 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: FemeiaStie Miercuri, 17 Martie 2010

Etichete pentru acest articol:

duminica Floriilor, sarbatoare, obiceiuri, salcie, ramuri de maslinS-ar putea sa va intereseze si:

Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel (in traditia populara i se mai spune si [..]
citeste si comenteaza
Sarbatorim Crciunul in fiecare an pe 25 Decembrie insa nu stiu de cate ori ne-am intrebat [..]
citeste si comenteaza
S-a instalat ideea ca de Paste vine Iepurasul. Dar inca multa lume se intreaba ce [..]
citeste si comenteaza
Craciun magic, seara magica, atingere magica, iubire magica - oamenii vorbesc despre [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Ce rochii se poarta iarna aceasta? Sunt in tendinte culori precum bejuri, marouri, crem, cafeniu, [..]
citeste si comenteaza
Atunci cand vine vorba de parul nostru, cautam sa cumparam cele mai bune produse, dar nu facem [..]
citeste si comenteaza
La Teatrul “Ion Creanga” (sala “Rapsodia” – Str. Lipscani, Bucuresti) se joaca [..]
citeste si comenteaza
Desi pare un cliseu, frumusetea vine din interior, iar aceasta poate fi intretinuta numai adoptand [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate