Universul Credintei noastre

Duminica dimineata, bunii credinciosi se indreapta catre biserica. Se aud clopotele cheamand oamenii la biserica, iar pe strazi vezi femei, barbati, nepoti care merg cu pas repejor catre sfantul lacas. Te infiori usor cand auzi cum rasuna clopotele in prag de zi de sarbatoare. Incepand de la intrarea in curte oamenii isi pleaca capetele si se inchina cu evlavie, apoi la usa bisericii fac plecaciuni sfintilor.

Acest tablou il mai intalnim doar la sate, unde oamenii in varsta, in special, tin sa respecte credinta in care s-au nascut, vor sa multumeasca divinitatii pentru ajutor. Sunt bunici care isi iau nepotii de mana si ii invata regulile bisericesti de inchinaciune, dar prea putini tineri vin din proprie simtire la slujba de duminica si la fel de rar la alte sarbatori.

Intr-o duminica de primavara eram in trecere printr-un sat sibian, iar oamenii, grupuri, grupuri, ieseau de la biserica din sat unde tocmai asistasera la slujba de duminica. Drumul se umpluse cu oameni imbracati in  costum popular,  femeile cu basmale negre pe cap, barbatii cu palarii. Aceasta imagine deosebita o am, nu de mult, chiar din anul 2011, din “modernism”.

In cate sate romanesti mai intalnim aceste obiceiuri frumoase, atat respect pentru portul popular si pentru biserica? Dar ce inseamna a fi bun credincios? Mai cred oamenii in cele sfinte? Ce ii indeparteaza pe tineri de biserica? Sunt intrebari la putem raspunde fiecare dintre noi, la care putem gasi solutii daca incepem autoobservarea.

Dumnezeu este sus in ceruri sau ar trebui sa fie cu noi, sa il avem in noi, sa fie in tot ceea ce facem?

Se construiesc biserici si lacasuri de cult, dar noi lipsim din ele, iar cu timpul suntem din ce in ce mai neprietenosi, mai urati la suflet, ne purtam rau cu semenii nostrii. In fiecare cartier, localitate, satuc se afla cate o biserica, dar la sfanta liturghie preotul are in fata o mana de oameni,  unii dintre acestia intrati doar pentru cateva minute.

Grija noastra zilnica este sa alergam dupa avutii, bani, faima, putere, sa cerem merem cate ceva fara sa mai daruim nici macar un zambet. Si constructia de biserici mari, de cat mai multe manastiri ar putea fi tot o faima. De ce avem nevoie de ceva maret, daca nu apreciem, daca nu mergem la slujbe, iar bisericile stau goale, treptele lor sprijina sarmanii si cersetorii de toate varstele, zidurile vuiesc a gol?

Ce ne impiedica sa organizam si alte evenimente in biserici? Sa avem expozitii de icoane, de lucruri bisericesti, carti si lansari de carti, sa ascultam coruri bisericesti joia dupa-amiaza.

Am vazut la TV un reportaj despre o comunitate de romani intelectuali din Chicago care a pus bazele unei scoli pornind de la credinta lor romaneasca. La inceput au avut un sediu mic, elevii erau copii ai familiilor de romani care pe langa religie invatau istoria Americii, istoria Romaniei si erau ajutati sa se adapteze in noua lor tara, sa se integreze in societatea americana. Copiii au beneficiat de pedagogi buni, un sistem de predare aparte, astfel incat s-au dezvoltat frumos, au avut rezultate foarte bune la invatatura mergand apoi la cele mai prestigioase universtitati. In scurt timp comunitatea si-a construit un sediu de scoala adecvat, au crescut numarul de clase si de elevi, atat romani cat si de alte nationalitati. Metodele de predarea, sistemul lor de invatamant  este bazat pe credinta, pe religie, cu Dumnezeu in suflet si, mai ales, in fapte. Scoala Crestina Romana din Chicago are peste 14 ani de existenta, timp in care s-au format  aici multi tineri de succes, familisti, buni cetateni.

Daca ei au reusit intr-o tara straina, noi de ce n-am incerca acelasi lucru la noi in tara? Revenind si  la intrebarile de mai inainte, concluzionez ca raspunsurile sunt in noi, in faptele fiecaruia spre mai bine, spre o atitudine civica corecta cu respect pentru oameni.

 

Nota obtinuta:
10 (23 voturi)
3097 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: DanielaVoicu Sâmbătă, 01 Decembrie 2012

Etichete pentru acest articol:

rugaciuni, biserici romania, credinta ortodoxa


S-ar putea sa va intereseze si:

Fie ca ai aruncat o moneda intr-o fantana, ai suflat in lumanarile tortului de ziua ta [..]
citeste si comenteaza
Nu stiu daca ati observat, ca uneori, atunci cand „ajuti” pe cineva, in loc sa te [..]
citeste si comenteaza
Pentru ca avem nevoie de vorbe cae sa ne intareasca mereu convingerea ca nu gresim, vreau [..]
citeste si comenteaza
De ce inaintea barbatului paseste femeia? De ce este necesar acest lucru? Acolo unde [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Multe plante sunt folosite inca din Antichitate de romani, in medicina traditionala chinezeasca, de [..]
citeste si comenteaza
Poezie de toamna in zi frumoasa cu ploaie de frunze ruginii. [..]
citeste si comenteaza
Vine vacanta mare! Ce dor ne-a fost de ea! Cu totii asteptam zilele de vara, zilele de vacanta cu [..]
citeste si comenteaza
Scrisoare timbrata sau mesaj electronic? Mai este cool sa scriem si sa expediem o scrisoare prin [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate