Spiritualitatea tacerii

Totul in jurul nostru este dominat de zgomot si lipsit de inteles. Ne identificam cu tot felul de zgomote, acest lucru pur si simplu reflecta faptul de a ne fi pierdut pe noi. Rugaciunea iti permite nu numai a te reidentifica cu puritatea tacerii, dar si cu ,,eul’’ tau cel real, care este tacere.

Tacerea este ca un teren de joaca. Cand mintii i se daruiesc ingredientele necesare, va transcede, in mod natural spre tacerea a carei sursa este. Acest ,,taram’’ al tacerii nu poate fi experimentat pe cale intelectuala, deoarece prin definitie este mai presus de minte si de procesele cognitive. Tehnicile de meditatie permit mintii sa se ,,astampere’’, sa se aseze indeajuns incat sa putem sa cunoastem imediat tacerea ca fiind adevarata noastra natura. Alegerea este a noastra, de a ne indrepta atentia spre aceasta virtute a tacerii, care poate fi intalnita in decalajul dintre gandurile noastre, care ne permit sa initiam tacerea.

Experienta transcederii devine practic o osteneala. Instaurarea tacerii creeaza valuri in constiinta noastra, declanseaza efecte profunde in relatiile noastre. Presiunea arteriala este redusa, anxietatea se tempereaza sau dispare. In timp ce activitatea noastra devine saturata de ne-vointa meditatiei, incepem sa accesam si sa achizitionam cunoasterea tacerii.

 

Tacerea monahului

Monahul este o figura in solitudine, dar nu solitar, nu rupt de lume, ci rupt de sine, se da rugaciune pentru lume. Nu este un solitar, ci mai degraba un introspect ce priveste mereu inauntrul sau.

Tacerea este un loc tangibil pentru monah, un loc ce merita vizitat. Este un loc de unde vii, nu de unde te intrebi ca ai fost. Tacerea cu siguranta se merita a fi de gasit, este un loc de gasit intelepciunea de care avem nevoie pentru a fi intregi, abandonata fiind (tacerea) de cineva care inainte de a sti ce a gasit a abandonat-o si cineva ca si tine a gasit in ea asa un lucru, o piesa pierduta din puzzle-ul ce alcatuieste propriul adevar. Si cu siguranta, in adevarul meu se afla o scanteie din adevarul tau.

Cu trupul lor de carne, cu mainile de om ei fac cuvintele sa fie smerite. Mergand, fugind de cuvinte un sihatru este dat tacerii ,,uitat de lume’’, dar cunoscut de Dumnezeu.

Cat de adanca este linistea mintii lor, "uitat de lume", dar cunoscut de Dumnezeu.  

Exista doua feluri de a tace: un fel de a tace care cladeste, cum este tacerea monahilor, izvorita din smerenie si un tip de tacere negativa, care doboara,’’tratamentul tacerii’’, care exista intr-o lume secularizata. Neputinta de a comunica poate sa exprime tendinte pasiv-agresive sau resentiment.

 

Cand tacerea este cea mai buna filosofie:


De un poet indian: a fost odata un tanar aspirant care dorea sa invete despre sensul vietii. Asa ca a calatorit pentru a-i cunoaste pe cei mai faimosi filozofi in viata. Primul filozof i-a dat o minunata si lunga explicatie asupra sensului vietii. Cu toate acestea, nu a trecut mult si aceasta teorie a fost criticata de alt filozof. El a reusit sa evidentieze multe deficiente in sistem: in schimb, el l-a indreptat spre un alt filosof, a carei argumentatii era cu mult superioara. Unii au spus ca adevarul nu poate fi descoperit in viata aceasta, altii au spus ca adevarul este intr-o carte aparte. Cu toate acestea, aspirantul a devenit confuz.

Acesta a hotarat sa calatoreasca adanc in padure unde a intalnit un monah, adancit in rugaciune. Cu multa repeziciune, aspirantul l-a intrebat pe monah care este sensul vietii. La intrebare acestuia, monahul n-a miscat nici macar o geana, ci si-a continuat rugaciunea .Aspirantul a fost dezamagit, dar a fost inspirat sa ramana consecvent in ceea ce-l priveste pe monah. A doua zi a revenit si i-a repetat intrebarea, dar monahul a pastrat tacerea. Atunci a fost momentul in care aspirantul a inteles ca sensul vietii nu poate fi exprimat in cuvinte, si a inceput sa invete sa se roage si el. 

Un articol de:  Daniela Chirila

Nota obtinuta:
10 (4 voturi)
3375 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Redactor-Colaborator Vineri, 08 Martie 2013

Etichete pentru acest articol:

despre sensul vietii, care e sensul vietii, rugaciune, monahiS-ar putea sa va intereseze si:

Ca un sihastru umblu, fug de cuvinte! Uscatita de nevoi, cu mainile bolovanoase, rupta de [..]
citeste si comenteaza
Biblia este cartea de capatai a Ortodoxiei. Cei care studiaza teologia analizeaza si cu [..]
citeste si comenteaza
M-a fascinat intotdeauna povestea „Fata babei si fata mosneagului”. Este o apologie a [..]
citeste si comenteaza
Ne este dat sa traim intr-o lume in care “mortii vii” pasesc pretutindeni alaturi de [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

“Misca-te ca vantul, stai ca un piron, fii usor ca o frunza si greu ca fierul, apara-te ca o [..]
citeste si comenteaza
Extrem de popular in anii 1800, corsetul a fost intotdeauna solutia salvatoare pentru multe femei [..]
citeste si comenteaza
„Atata foc, atata aur/ Si-atatea lucruri sfinte/ Peste intunericul vietii/ Ai revarsat, [..]
citeste si comenteaza
Gandeste pozitiv, da, ai auzit aceasta de multe ori. Schimba gandurile negative cu cele pozitive. [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate