Schitul ortodox Bunea, judetul Dambovita

Fiindca foarte multi dintre dumneavoastra, cei care ne cititi, ne-ati cerut informatii despre Schitul Bunea din judetul Dambovita, redactia FemeiaStie.ro a trimis un redactor-reporter chiar in comuna Vulcana-Bai, pentru realizarea unui articol documentat chiar “la fata locului”, asa ca in continuare veti avea prilejul sa lecturati un scurt material despre acest lacas dambovitean de cult ortodox.

Schitul Bunea se afla amplasat (asa cum deja am scris), pe raza comunei Vulcana-Bai undeva pe un drum forestier lateral din DJ 712B pe care se poate merge doar la pas fara mijloace auto (vreo 2 – 3 km, am estimat eu). Manastirea este construita pe un platou in varf de deal, inconjurata de paduri din specii foioase spectaculoase chiar si-n insoritul decembrie al anului 2015. Statutul oficial al lacasului este de schit, aceasta chiar daca unele indicatoare si unii localnici te vor directiona catre “Manastirea Bunea”. Este un schit de calugari ce are hramul Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil (biserica veche), Sfantul Mucenic Pantelimon si Sfanta Maria Egipteanca (biserica noua). Lacasul a fost ctitorit de catre Bunea Gadisteanu, undeva in anul 1654. Intr-un hrisov al lui Serban Cantacuzino, din 1687, se vorbeste de "schitul de la Valcana".  In anul 1787 manastirea este mentionata ca "sfantul schit al Valcanii, ce ii zice Bunea".

 

Manastirea Bunea va cunoaste mai multe modificari, dintre  cele mai importante restaurari amintim aici pe cele din urmatorii ani: 1785,1789-1880,1976. Biserica este mica, joasa, din zid gros de caramida, pe temelie de piatra. Altarul este putin spatios, cu ferestruici foarte mici, naos mic cu doua ferestre, una pe dreapta, mare, alta pe stanga, mica. Pronaosul mai spatios decat naosul este despartit de naos prin doua coloane din zid care sustin o arcada si care lasa intre ele un spatiu de 80 cm pentru circulatie. Catapeteasma este din lemn cu icoane frumos pictate. Pridvorul cu plafon pictat, este sustinut de 5 stalpi de zid. Are o turla mai mare, deschisa, de forma circulara, cu 4 ferestre mici si o turla mai mica, infundata, pe pronaos. Usa de la intrare este din lemn, dublata cu o usa de tabla. Pardoseala este din scandura vopsita. Fatadele exterioare au un brau median gros. Zidul din dreapta este pictat sub braul median. Clopotnita din lemn este amplasata in stanga pridvorului. Manastirea are o cladire pentru chilii, trapeza, bucatarie si ateliere, amplasata la rasarit de biserica.

 

Staretul actual (protos. Zosima Petru-Vlase) provine din obstea Manastirii Saraca, jud. Timis. Mai tin sa mentionez ca aici calugarii au in permanenta cateva camere de oaspeti (pentru pelerini si turisti), insa recomandarea redactorului nostru este sa nu va avantati catre schitul/manastirea Bunea la ore tarzii sau, mai ales, dupa ce a plouat fiindca drumul catre manastire va fi o adevarata expeditie in noroi.

 

In pofida drumului anevoios, chiar si pe vreme frumoasa, recomandarea noastra, a redactiei FemeiaStie.ro,  dar mai ales a redactorului care a editat prezentul articol este sa va pregatiti temeinic (fizic si mental) si sa mergeti si dumneavoastra sa vedeti manastirea/ schitul Bunea din paradisul forestier al comunei Vulcana-Bai, sigur nu veti regreta.:)

Nota obtinuta:
10 (8 voturi)
2480 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Robert-Codescu Vineri, 29 Ianuarie 2016

Etichete pentru acest articol:

manastiri romania, schituri romaniaS-ar putea sa va intereseze si:

Una din manastirile din Romania, care fascineaza pe vizitatorul sau pe pelerinul ajuns [..]
citeste si comenteaza
Manastirea Brancoveanu este o manastire ortodoxa din Romania, aflata la poalele muntilor [..]
citeste si comenteaza
O sa-mi permit sa va invit sa ne continuam pelerinajul prin manastirile prahovene si [..]
citeste si comenteaza
In vremurile de inceput ale Bisericii Crestine si in timpurile in care Duhul Lui Isus era [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

O noua carte despre Ploiesti, cu ploiesteni, dar pentru toata lumea, a fost lansata in anul 2014. [..]
citeste si comenteaza
Prima cover girl a editiei romanesti PLAYBOY , Dana Savuica s-a nascut la data de 23 ianuarie 1970 [..]
citeste si comenteaza
Sunt foarte multe locuri pe langa care trecem de foarte multe ori in viata, fara sa ne dam seama de [..]
citeste si comenteaza
Trebuie sa recunosc ca nu a fost in intentia mea dar asa s-a intamplat ca m-am apucat sa scriu [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate