Ignatul - sarbatoare si traditie

Cea mai frumoasa si magica perioada a anului este si va ramane cea din preajma sarbatorilor de iarna.Traditiile, obiceiurile, dar mai ales amintirea de Nasterea Domnului sunt momente cu un farmec si o profunzime aparte in viata fiecarui om. Reunesc familia si descopera importanta incontestabila a acesteia.

Postul, colindele, impodobitul bradului, taierea porcului, Nasterea Mantuitorului, Mos Craciun, toate aduc in prim plan familia, dand ca exemplu primordial Sfanta Familie a pruncului Iisus, si implicit innoirea sufleteasca a omului, mai bun si mai intarit in credinta.

 

Sfantul Ignatie Teoforul

In ziua de 20 Decembrie se cinsteste Sfantul Ignatie Teoforul. Se presupune ca el a fost pruncul luat in brate de Insusi Mantuitorul si dat drept exemplu de smerenie ucenicilor Sai. Conform traditiei, Ignatie a fost Episcop de Antiohia si pentru ca nu s-a lepadat de credinta in Hristos a fost aruncat in cusca leilor si sfasiat de acestia. Parti din moastele lui se afla la Catedrala Episcopala din Galati, Schitul Darvari din Bucuresti si Manastirea Tismana.

 

Pentru romani, sarbatoarea Ignatului reprezinta ziua taierii porcului, un obicei pagan care semnifica reinnoirea anului.

Se spune ca porcul isi presimte moartea cu o noapte inainte de Ignat, viseaza cutit, sau se viseaza cu margele rosii la gat.

Femeile nu muncesc in aceasta zi, decat daca are legatura cu sacrificarea animalului. Nu torc, nu tes, nu cos, nu spala rufe etc, fiind zi de sarbatoare.

 

Taierea porcului la noi

De cum se lumina de ziua, iar eu, in ciuda zarvei din casa, ma cuibaream mai bine in plapuma, ai mei ieseau in batatura, pregatiti cum se cuvine, inca din ajun, sa cinsteasca Ignatul.

Nu se incepea treaba pana nu isi facea aparitia bunicul Gheorghe. El venea cu un cutit bun pentru sacrificarea porcului si cu parlitoarea. Il insotea unchiul Constantin, frate al tatei, plin de voie buna. Erau cu totii galagios de veseli.

Cu chef si energie purcedeau la ritualul taierii bietului Ghita.

Ca prin vis ii auzeam si stiam ce se petrece. Guita porcul de cateva ori, de ne si speriam cate o data. Mama ne aducea de mancare si ne pregatea sa iesim si noi in frig si in zapada. Bunicul injunghia porcul, iar tata si unchiul il tineau, tot el il parlea, iar ceilalti il spalau. Il asezau cu capul spre rasarit si ii crestau fruntea in forma de cruce.

Asa a fost din mosi-stramosi la noi.

Cat era porcul cald il acoperau cu o patura, iar noi, copiii, ne urcam in spinarea lui chiuind. Cei mari sorbeau o inghititura de tuica fiarta cu piper si leustean, si isi reluau activitatea.

 

Mancam sorici proaspat in zorii acelei zile si ajutam si noi dupa puteri la ce era nevoie.

 

Asa petreceam Ignatul cand eram copil si trebuie sa recunosc ca nu s-au schimbat prea multe. Sa dea Dumnezeu sanatate si viata lunga bunicilor si parintilor nostri ca sa avem timp sa invatam de la ei rosturile toate, sa le putem duce si noi mai departe si la randul nostru, sa predam faclia aprinsa a credintei si traditiei noastre generetiilor viitoare!

 

Sarbatori fericite!

Nota obtinuta:
9.9 (13 voturi)
3297 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Raluca-Burcea Miercuri, 21 Decembrie 2011

Etichete pentru acest articol:

obiceiuri de sarbatori


S-ar putea sa va intereseze si:

Dupa un drum greu, plin de incercari, dar cu credinta, am ajuns la destinatia dorita. [..]
citeste si comenteaza
Semnificatia notiunii de inger In conceptia religioasa, notiunea de inger are [..]
citeste si comenteaza
Orasul Phoenix se afla pe unul dintre ultimele locuri in ceea ce priveste citirea Bibliei. [..]
citeste si comenteaza
Toti cei dragi sunt adunati in jurul mesei imbelsugate: sarmale, cozonac si vin.E zarva [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Poezii pentru sarbatorile de iarna, poezii de Craciun. [..]
citeste si comenteaza
Luna lui Gerar nu ne scuteste nicicum de mendrele iernii, instalata cu tot alaiul pe plaiurile [..]
citeste si comenteaza
Ce stim noi, generatia tanara, despre legionari, dar despre comunism? Cat stim? Cred ca in cartile [..]
citeste si comenteaza
Dupa Duminica Floriilor, cei care din diverse motive nu s-au putut ingriji de sufletul lor pana [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate