Tine moralitatea de foame?
Mai intai ne-a facut sa ne uimim, apoi sa tacem, apoi ne-a socat, putin mai tarziu ne-a alarmat si in final a devenit obisnuinta. Vorbesc despre imoralitate. Despre imoralitatea care se intampla in jurul nostru si pe care lumea o judeca. Poate ca si noi am judecat-o la un moment, poate inca o facem sau poate ca multi dintre noi mergem pe principiul ca doar Dumnezeu poate judeca si nu ne amestecam. Si cel mai bine este asa, probabil.
In jurul nostru se intampla lucruri care au devenit obisnuinta, care nu ne mai mira absolut deloc si despre care nu ne mai ferim sa vorbim pentru ca nici ele nu se mai feresc sa se afiseze. Traim intr-o tara saraca in care pe zi ce trece devenim tot mai rai, mai frustrati, mai urati, mai inveninati…uram! De ce? Ne-am pierdut frumusetea interioara oare, atat de mult incat sa ajungem sa invidiem ceea ce nu am putut avea niciodata si ceea ce altii au reusit sa obtina?
Ma uit in jur si vad oamenii care trec pe langa mine barfind, invidiind vizibil, fara ascunzisuri, perdea sau rusine; oameni care blesteama binele altora, oameni care se inchid in sine pentru ca nu au reusit ceea ce si-au propus si care au devenit frustrati.
Au ajuns sa urasca impsibilitatea de a-si cumpara pereche noua de pantofi, necesitatea numararii si tocmirii banilor pentru a ajunge de paine intreaga saptamana, obligatia de a nu isi face nicio placere pentru ca nu sunt bani.
Acesti oameni devin rai. In timp, incet, dar sigur. Si la un moment dat, vizibil. Saracia i-a adus pe multi in situatia in care sa se simta umiliti intr-o tara in care valoarea e totuna cu pretul; in care important nu esti datorita actiunilor si abilitatilor tale, lucrurilor pe care le-ai realizat, ci prin prisma banilor pe care ii ai in portofel.
Vorbesc in cunostinta de cauza, despre oameni care au trecut pe langa mine, care au lucrat in preajma mea, care s-au perindat in jurul meu… si carora asa li se intampla, care numai despre asta vorbesc. Care ii privesc pe ceilalti de sus si pentru care banii conduc. Si atat. Si am analizat benevol, in interes propriu si reactia celorlalti la acest tip de tratament pe care majoritatea il intalnim in viata macar o data lucrand cu ceilalti sau ne lovim intamplator - te miri cand.
Oamenii care isi cunosc valoarea se simt umiliti in fata acestor situatii care se rezuma la bani. Multi se pastreaza pe pozitie si sufera in tacere sau merg mai departe sau…ignora. Si mai multi insa incep sa faca schimbari radicale.
Moralitatea nu mai conteaza. Videochatul a devenit meseria de baza a romaniei. Scriu intentionat romania cu r mic pentru ca simt ca vorbesc despre un spatiu virtual in care se invart bani corupti. Toata tinerele merg la videochat pentru a avea bani; toata lumea vrea haine scumpe, masini si o viata mai buna. Poate nu este de condamnat acest lucru. E de condamnat insa sistemul care s-a dezlantuit in asa fel incat prima optiune a majoritatii tinerelor este videochatul: "pentru ce sa muncesc atatea ore cand stau acasa cateva ore, fac asta si imi iau banul”? E lejer sa ai de toate fara sa te umilesti impartind pliante la metrou. Cel putin in conceptia unora. Angajatorii profita de aceasta lipsa de educatie si manipuleaza prin texte cum ar fi „vrei sa ai toata lumea la picioare? Sa iti faci vacante in strainatate si sa fii propria ta sefa? Noi iti oferim calculatorul. Restul decizi tu. Fii propria ta sefa! Nu te lasa calcata in picioare."
Si daca unele fete rad de reclama de prost gust pe care o fac acesti angajatori, altele se inghesuie sa devina sefe inca din timpul facultatii sau imediat dupa, fara a mai incerca sa profeseze cu succes in meseria pentru care – pana la urma - au investit atat timp.
Si compania intima a devenit o meserie de preferat in locul amortelii si luptei cu sefii de la birou; saloanele de masaj erotic cauta necontenit fete pentru ca nu mai fac fata, iar tinerele sunt linsitite si fara grija zilei de maine. Oricine vrea poate face asta; locuri sunt, bani se invart, circula, sumele nu sunt deloc de refuzat. Si daca poti .... o faci!
Nu au mai ramas mult tinere care alearga cu bratele deschise catre vocatia lor pentru a face cariera; mai sunt, dar nu multe. Si din cele putine inca putine devin coruptibile. Cand sunt tinse de saracie, lipsa conditiilor, neputinta de a se imbraca din lipsa banilor, iar vacantele devin un vis vesnic irealizabil cedeaza si aleg calea ce mai sigura. Astazi ai absolvit, maine esti angajata. In doua saptamani ai prima parte din salariu.
E simplu. E tentant. Si este greu sa te lasi de asta cand ai inceput. Ramane o dilema pentru mine si pentru multe persoane: cum te poti vinde pentru o vacanta; cum te poti obisnui cu meseria asta, cum poti pune capul pe perna noaptea fara sa te gandesti daca esti fericita sau nu.
Multe se arunca in aceste meserii halucinante, foarte constiente de ce fac, nu isi doresc nimic mai mult. Dar mai exista categoria celor care isi doresc altceva insa cedeaza in fata nevoilor si a vesnicelor asteptari inspre ceva mai bun. Cele care isi pierd speranta si care nu mai pot trai din ea.
Cum mai ramane cu moralitatea? Raspunsul este simplu: ”nu tine de foame”.
Si totusi, cati dintre noi nu ne confruntam cu situatia financiara precara si totusi nu am putea trece de cealalta parte?
Va intreb: este de judecat ca alegi sa lasi moralitatea deoparte pentru o viata mai buna? Voi judecati aceste fete, femei? Ati fost tentate vreodata sa recurgeti la aceste meserii pentru a va asigura ziua de maine, a scapa de griji, de stres si problemele de familie? Raman aceste meserii cele mai profitabile? Le considerati imorale sau pur si simplu sunteti de acord cu faptul ca fiecare alege sa faca ceea ce ii aduce fericirea? Este de vina sistemul din Romania pentru ce se intampla sau credeti ca indiferent de situatie, locuri de munca si sanse, unele ar alege tot aceasta cale? Astept cu interes parerile si povestile voastre.
Postat de: Sorina-Corneanu Marți, 05 Ianuarie 2016
despre lucruri morale, lucruri imorale, frumusete interioara
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Creeaza o ambianta Zen intr-un Sushi Bar: idei de amenajare si decor
- Ergoterapia si Parkinson: Cum sa imbunatatesti calitatea vietii prin activitati zilnice
- Microfoanele lavaliera vs. microfoanele shotgun: care este mai potrivit pentru podcast?
- Stilouri Pelikan: ce sa alegi pentru copilul tau?
- De ce sa alegi produse de carmangerie provenite de la ferme certificate?