Femeia creatoare

Creatoare? Sau doar calatoare? Femeia de azi e grabita. Pentru ca ea nu se multumeste cu o singura cale si vrea sa stapaneasca infinitele posibilitati de a fi. Pentru ca verticalul o oboseste, iar orizontalul o plictiseste nu ajunge sa mai gaseasca compromisul cu echilibrul si se arunca fie in obsesii, fie in ruina ce rama adanc subconstientul.

 

Femeia de azi gandeste la puterea masculin

Femeia de azi uita de femela bolnava dinlauntru. Femeia de azi pare a fi mai putin creatoare si mai mult cetateana, birocrata, intelectuala, diplomata si altele asemenea. Femeia de azi nu mai naste prunci, nu mai naste dragoste in secul barbatului. De ce si cine a mutilat femeia de feminitatea ei primara? Suferinta? Femeile au suferit dintotdeauna, cu predilectie, am putea spune. Viata? Dar nu traim oare aceeasi viata toti in povesti diferite? Timpul, nesuferitul timp al lipsei de credinta.

 

Femeia de azi are acces oriunde: in afara de altarul bisericilor poate patrunde oriunde oricand, pana si in toaleta barbatilor daca cea a femeilor e ocupata. Aproape nimeni nu ii mai spune nu. Femeia de azi e o calatoare si o cunoscatoare a stiintei poate mai apriga decat oamenii de stiinta dintai. Cu ghetele pe umar si jacheta atarnandu-i dezordonat strabate muntii, cu indrazneala barbatului face autostopul si cu priceperea doctorului experimentat invarte afaceri. Insa libertatile obtinute o jupoaie pe femeie de propria ei fiinta in loc sa o inchege in deplinul puterii ei spirituale: creatia.

Intr-o parcurgere senina a istoriei umane si culturale, neconstransa de nicio conditie - cu atat mai putin de conditiile feminismului – e de recunoscut faptul ca Dumnezeu nu a pus geniul in femeie; nu exista femeie-geniu. Desigur, e lumea plina de femei Zorba, de femei Hamlet, de femei sfinte, dar niciunui geniu feminin nu i-a fost data inca viata. Aceeasi viata care se plamadeste in si prin femeie. Ironic, am spune. Femeia naste creatia. Femeia naste geniul. Dar nascarea nu se poate intampla decat prin dragoste. Ei bine, daca femeia de azi se barbateste si se eroizeaza pe sine, dragostea femina se spulbera in responsabilitate masculina. Din femeia egala cu atingerea de fulg, din femeia-aripa si-au luat zborul odinioara voievozi, printi, tari. Din femeia-politician se desprind in prezent mii de barbati orfani ce nu mai ajung sa cunoasca sensibilitatea materna sau iubirea jucausa de pe pantecul unei femei. Din femei slutite de griji de lupta se prind in uter barbati feminizati, hibrizi, lasi si fara capatai. Spasmul descreierarii femeii moderne pune in pericol o societate intreaga. In trecut femeia tinea fraiele barbatului. Nu degeaba gaina canta adesea in micro universul familial. Acum ea nu-si mai poate tine nici propriile fraie, nu se mai poate dezmetici din libertatea cusuroasa pe care a incercat-o ca pe-un drog.

Parintele Arsenie Papacioc spunea ca barbatul e capul, iar femeia e inima. Sa ne imaginam un trup cu cap fara de inima. Nimic n-ar pompa viata, energie si sentiment in venele lui, i-ar suna a gol pasii si cuvintele i-ar fi fara noima. De aceea, in spatele oricarui geniu sta in umbra o femeie. Si aceasta nu e si nu trebuie sa fie pentru femeie o frustrare, o dezolare sau doar o simpla consolare. Firea lucrurilor e potrivita cu mare atentie de un Regizor imblanzit incat nu vad nimic imperfect in acesta ecuatie. Pe Muntele Athos nu patrund femeile dar o seama intreaga de calugari si sihastri se inchina si slavesc o Fecioara care a salvat creatia prin Creatura Divina.

In sine, femeia e creatoare: de cultura, de senzatii, de peisaj, de credinta, de frumos, de vise, de afectiune. Imbarbatindu-se, femeile de azi se reneaga si se destrama atat fizic cat si spiritual devenind papusi goale cu cravata si palarie pentru ca nu vor sa-si aminteasca de misiunea ce le-a fost incredintata: aceea de a fi calauze ratacitilor.

Nota obtinuta:
8.9 (8 voturi)
4153 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Ana-Maria-Lazar Miercuri, 14 Septembrie 2011

Etichete pentru acest articol:

femei, stil de viata, femeia-puternica, femeia-barbat, femeia-mamaS-ar putea sa va intereseze si:

Cati dintre noi traim fara secrete? In uzinele de misteriosi ce impanzesc societatea cu [..]
citeste si comenteaza
Cuvantul nu se trosaie in galosii dintilor ci se avanta ca o pasare eliberata din [..]
citeste si comenteaza
O lume mai buna, mai vesela si respectuoasa. [..]
citeste si comenteaza
Primele zile ale noului an. Cu ochii patrunzatori ai mintii rascolesc printre aminitirile [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Cati dintre noi traim fara secrete? In uzinele de misteriosi ce impanzesc societatea cu taceri [..]
citeste si comenteaza
Nu am baut tequila niciodata. Si nici nu am mancat candva teposul fruct de cactus. Si cate si mai [..]
citeste si comenteaza
Cuvantul nu se trosaie in galosii dintilor ci se avanta ca o pasare eliberata din colivie. De ce [..]
citeste si comenteaza
S-a terminat cu lebada frumos arcuita a lui nenea Ceaikovski. S-a terminat cu graţia. Suntem [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate